Schimbările climatice sunt tot mai evidente și le vedem cu toții.
Este deja începutul lunii octombrie și observăm că speciile lemnoase ornamentale (arbori, arbuști, subarbuști, liane) încă au frunze verzi, ori în această perioadă, în parcuri, grădini, scuaruri, ar fi trebuit să ne bucurăm de „haina” de toamnă (frunzele galbene) ale acestor specii.
Cu toate acestea, știm că dacă ne dorim să avem o grădină frumoasă, trebuie să începem să comandăm online sau să mergem la pepiniere ori în centrele comerciale să ne achiziționăm plantele care ne vor înfrumuseța propria grădină.
De multe ori, în centrele comerciale auzim expresia „Uite, au și pom de tuia sau pom de magnolia!” etc. Prin urmare, mai întâi, trebuie să învățăm să facem diferența între pomi fructiferi și arbori, arbuști ornamentali, respectiv liane. În acest sens, vă voi pune la dispoziție definițiile pentru fiecare categorie de plante lemnoase. Niciodată nu vom spune pom unui arbore, cu excepția bradului în perioada Crăciunului, atât! În afara acestei perioade, bradul este arbore.
Arborii. Sunt plante lemnoase cu o singură tulpină, cu o durată de viaţă lungă, de la zeci la sute, chiar mii de ani, care ating înălţimi de cel puţin 7 m, în cazuri excepţionale, pot depăşi 100 m şi diametre mari (Fig. 1).
Arborii ornamentali sunt plantați pentru însuşirile lor decorative, ştiut fiind faptul că majoritatea arborilor forestieri au calităţi ornamentale, drept pentru care sunt introduşi frecvent în amenajările peisagere.
Pomii fructiferi sunt specii lemnoase cultivate pentru producţia de fructe comestibile.
Arbuştii. Sunt plante lemnoase cu mai multe tulpini ramificate de la bază, sub formă de tufă, cu o durată de viaţă relativ redusă, până la 10 ani, înălţimi până la 7 m şi diametre mici (Fig. 2).
Arbuştii cu înălţimi sub 1m, cu tulpini foarte scurte sau târâtoare poartă denumirea de arbuşti pitici.
Subarbuştii. Sunt plante lemnoase cu mai multe tulpini, înălţimi până la 60 cm, cu tulpina lemnoasă numai la bază, părţile superioare fiind nelignificate (erbacee). Acestea pot degera frecvent peste iarnă, însă dețin o remarcabilă capacitate de refacere prin lăstărire sau prin mugurii dorminzi de la baza tulpinii (Fig. 3).
Lianele sunt plante lemnoase cu tulpini flexibile, cu durată de viaţă medie, până la câţiva zeci de ani, cu lungimi până la zeci de metri, cu diametre mici. Tulpinile lianelor sunt volubile, se înfăşoară pe suport sau se prind de suport prin cârcei, rădăcini adventive. (Fig. 4).
Înainte de plantare se verifică pH-ul. În unele cazuri acesta va fi corectat cu amendamente. Foarte importantă este și textura solului, iar executarea drenajelor are loc doar dacă sunt necesare.
Dimensiunile gropilor de plantare sunt următoarele:
– pentru arbori cu circumferința mai mică de 18-20 cm și coniferele de 1-2 m înălțime – 80/80 cm în sol de bună calitate;
– pentru arbori cu circumferința mai mare de 22 cm și conifere de peste 2 m înălțime, gropile se fac în funcție de mărimea balotului de pământ;
– pentru arbuști și conifere sub 1 m înălțime: 60-80 cm (lărgime)/40 cm (adâncime) în sol de calitate bună.
După ce am săpat groapa, se introduce pământ în groapă și se tasează pentru a obține adâncimea de plantare luând în considerare tasarea naturală ulterioară (nivelul superior al balotului trebuie să fie cu 3-5 cm deasupra solului). Apoi așezăm și potrivim balotul la mijlocul gropii, introducem pământ între pereții gropii și balot, după care se tasează (se calcă) foarte bine, după care udăm.
Dimensiunile șanțurilor pentru plantarea gardurilor vii sunt:
- 60/50 cm pentru puieții fără pământ pe rădăcină;
- 75/50 cm pentru puieții cu balot.
Șanțurile de plantare se dimensiunează cel mai bine după tipul de gard viu și mărimea rădăcinilor sau a balotului de pământ.
Gardurile vii (Fig. 5) se plantează pe unul sau două rânduri, cu respectarea adâncimii de plantare și a distanțelor pe rând și între rânduri, în funcție de mărimea puieților. După ce am plantat, se udă, se îndreaptă puieții înclinați, apoi se fac tăierile astfel: o retezare scurtă la foioasele caduce (cu frunze căzătoare) și doar aducerea plantelor la aceeași înălțime la puieții cu frunze persistente. La speciile de conifere nu se fac tăieri în anul în care se plantează, de aceea, plantele (puieții) trebuie să fie la aceeași înălțime.
Articol realizat cu sprijinul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
autor: Daniela Sabina POȘTA