Săptămâna aceasta a debutat cu trei mari poduri aeriene; două peste Atlantic și unul peste Europa. Se va continua cu al treila pod tot peste Atalntic; Londra-Washington.
Macron a zburat la Washington, ca săi ducă un mesaj lui Donald Trump din partea mai multor lideri europeni, care sau întâlnit cu el în ultimele 10 zile. Macron nu crede în cuvântul lui Putin, nu crede în formula propusă de Trump, care, practic, este o îngenunchiere și o umilire a Ucrainei. A încercat să-i sugereze lui Trump că toată contribuția Uniunii Europene în sprinul Ucrainei a fost tot atât de importantă ca și cea a Statelor Unite, care e când 125 de miliarde de dolari (așa cum zic ucrainienii) sau 350 de miliarde (cum zice Trump).
Dincolo de amabilitățile de fațadă, dincolo de curtuazii, ceea ce a rămas să se vadă cu ochiul liber a fost poziția neschimbată a ambleor părți.
Tot luni, 24 februarie, de la Otawa a plecat spre Kiev prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Tot luni dimineața au decolat spre Kiev de la Bruxelles, conducerea executivă a UE în frunte cu Ursula von der Leyen, de la Madrid primministrul Spaniei, de la Vrașovia primministrul Poloniei etc, care la împlinirea a 3 ani de la delcanșarea războiului de către ruși, a organizat o întâlnire cu conducerea Ucrainei, în care și-au exprimat solidaritatea deplină cu lupta pentru libertatea Ucrainei, promiț â n d continuarea ajutorului militar și umanitar, atât timp cât este nevoie.
Și nevoie este mult mai multă.
La această Conferință de la Kiev a participat și Ilie Bolojan, președintele interimar al României.
Un alt pod de data aceasta de la Moscova la Ankara a fost între Serghei Lavrov, ministrul de extrene rus și Recep Erdogan, președintele Turciei. Erdogan are bune relații și cu Rusia și cu Ucraina, el fiind un partizan al intrării Ucrainei în NATO și al unei păci cu respectarea dreptului internațional.
Joi, 27 februarie, un alt pod se deschide de la Londra la Washington, prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, merge la Washington, încercând să-l convingă pe Trump să renunțe la poziția lui ostilă față de Zelenski și Ucraina, afirmându-și în continuare solidaritatea cu cauza ucrainiană.
E o săptămână tare zbuciumată pe plan extern, așa cum au fost și ultimele două. Pe plan intern lucrurile încep să se așeze. Prestațiile lui Bolojan au fost mai mult decât onorabile, iar faptul că procuratura generală a început să lucreze cu eficiență în cazul finanțării campaniei electorale a lui Călin Georegescu, cerând comisie rogatorie pentru Turcia, unde s-au descoperit mai multe stații (puncte de lucru) ale Serviciului Rus de Inforamții Miliatare (GRU) în 4 orașe importante ale Turciei de unde au dirat campania de susținere pe Tik-Tok a lui Georgescu, în preziua turului I al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu având peste 90 de milioane de vizualizări.
Este o acțiune de mare responsabilitate și de un profesionalism pe care nu-l bănuiam la o instituție românească. Acest lucru va fi o probă indubitabilă a ingerinței ruse în politica internă românească, o dovadă clară că toate delcarațiile lui Călin Georgescu privind bugetul 0 pentru campania sa au fost minciuni sfruntate că toți „volunatrii’’, pe care i-a tot anunțat, au fost de fapt mercenari plătiți de unul sau de altul din acoliții lui.
Întregul castel de nisip a lui Georgescu se va prăbuși în zilele următoare, iar susținătorii lui de peste Atlantic vor trebui să înghită o gălușcă mare, mare de tot.
Sper ca J.D.Vance și Elon Musk să-și ceară scuze față de guvernul și poporul român. Dacă sunt adevărați bărbați de stat. Lucru de care mă cam îndoiesc.
Vor urma alte poduri, probabil de la Bruxelles la Being, de la Tokyo la Canberra, de la New Delhi înspre Brasilia sau în alte locuri.
Unele poduri sunt cu noduri. Altele se prăbușesc, lăsându-i pe mulți cu ochii în soare. Altele, după zboruri de kilometrii, sunt cu noduri în gât. Înghiți și mergi mai departe, dar atâta vreme cât există poduri, aeriene, sau de orice fel, e bine.
E bine, pentru că uneori aduc speranță. Speranță pentru o lume mai dreaptă, în care politica americană să nu semene cu politica rusească.