Mulți pacienți mă întreabă ce bicicletă să aleagă sau care este poziția ideală pentru a pedala. De fapt, observând profilul pacienților care au în mod obișnuit probleme și dureri asociate cu stresul fizic și emoțional al rutinei de muncă și familiale, consider că mersul pe bicicletă este o activitate fizică aerobică (cu consum de oxigen) excelentă pentru cei cărora le place să combine beneficiile exercițiului fizic cu plăcerea de a fi în aer liber, ceea ce oferă bunăstare fizică și emoțională, combinată cu relaxare.
Poziția corectă pe bicicletă este fundamentală pentru biciclist, ajutând la prevenirea leziunilor musculare și la evitarea pierderii de energie. Pentru a profita la maxim de bicicletă, biciclistul trebuie să fie poziționat corect și să ajusteze bicicleta la corpul său, cu posibila schimbare a unora dintre componentele acesteia. O bicicletă perfect reglată poate îmbunătăți performanța unui biciclist cu până la 20%. Abaterile de la poziția corectă pot compromite performanța și confortul biciclistului și pot duce la dureri în regiunea lombară, cervicală și la genunchi. Apariția durerilor de spate este legată de reglarea componentelor bicicletei și de anatomia biciclistului. Flexia (îndoirea) excesivă a trunchiului, discrepanța în lungimea membrelor inferioare, componentele bicicletei cu dimensiuni necorespunzătoare, slăbi-ciunea musculară, flexibilitatea redusă și abaterile posturale compromit performanța biciclistului.
Fiecare bicicletă necesită un tip adecvat de poziționare. Un alt aspect important este tipul fizic și flexibilitatea biciclistului. Mulți oameni pedalează și se simt inconfortabil pentru o lungă perioadă de timp, acest lucru se întâmplă pentru că nu fac mișcări naturale. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare cea mai adecvată poziție posibilă în general.
Atunci când piciorul este în punctul cel mai de jos în pedală (la capătul pedalei) membrul inferior nu trebuie să fie hiperextins (perfect întins), ci flectat (îndoit) aproximativ 15 grade din genunchi. Antepiciorul (partea din față a piciorului, imediat sub degete) va sta fixat în pedală. Coloana vertebrală trebuie să stea dreaptă, privirea îndreptată înainte, nu puneți pieptul înainte (creând efectul de cădere), brațele sunt semiflectate (ușor îndoite, nu trebuie ținute perfect întinse pentru a nu suprasolicita coatele), mâinile trebuie să fie deasupra celor două pârghii apropiate de frâne. Totodată, mâinile trebuie să fie aliniate cu antebrațele, fără a fi înclinate într-o direcție sau alta. Ciclistul va căuta cea mai relaxantă poziție, ideal fiind ca bicicleta și biciclistul să devină un tot armonios. Fără o bicicletă adecvată tipului fizic al biciclistului, este imposibil să pedalezi corect și cu cât pedalezi mai corect, cu atât vei depune mai puțin efort fizic și va crește starea de bine.
Mersul pe bicicletă ajută la întărirea mușchilor din jurul genunchilor. Când mergem cu bicicleta punem la lucru cvadricepșii, ischiogambierii, gluteii (fesierii), mușchii abdominali și extensori ai coloanei vertebrale, musculatura gambelor, până și musculatura antebrațelor, a brațelor și umerilor este lucrată atunci când pedalăm.
Un alt factor important este să facem stretching (întindem musculatura) înainte de a efectua activitate fizică și să reținem că întărirea musculaturii din jurul genunchilor este esențială pentru persoanele care au deja o afectare a genunchilor.
Mersul pe bicicletă nu este recomandat când prezentăm durere acută.
IMPORTANT! Câteva reguli de bază pentru a merge pe bicicletă în siguranță prin oraș:
- Să existe o iluminare corectă dacă circulăm seara, pe întuneric, cu lumina din față de culoare albă și cea din spate de culoare roșie;
- Nu ascultăm muzică (sau ascultăm numai cu o ureche, cealaltă ascultă ce se întâmplă in jurul nostru) și nu folosim telefonul mobil;
- Folosim o cască omologată;
- Semnalizăm schimbările de direcție cu ajutorul membrelor superioare;
- Cedăm trecerea când este necesar.