Natura ne pune la dispoziție numeroase elemente de sănătate: aer proaspăt, purificat, apa și soarele, izvoare minerale, gaze terapeutice, nămoluri și posibilitatea de a face mișcare, exerciții fizice în aer liber. Pentru a ne bucura de toate aceste elemente de sănătate și a preveni evenimente precum insolația, arsurile etc., atât persoanele care suferă de diferite afecțiuni, cât și cele care sunt sănătoase trebuie să-și pregătească vacanța astfel încât să evite surprizele neplăcute.
Persoanele care merg în vacanță pe litoral sau la munte își călesc organismul prin băi efectuate în mare sau prin băi de aer și de soare, la care se poate asocia mișcarea sub forma înotului, a mersului pe jos sau cu bicicleta, alergării etc. Pentru ca la mare sau la munte să ne bucurăm de soare din prima zi și să ne bronzăm fără risc de arsură, cu câteva săptămâni înainte de plecare, se pregătește vacanța de la mare prin expunerea corpului dezbrăcat la soare, progresiv, în localitatea de domiciliu – la ștrand, în curte, pe balcon sau pe terasă etc., începând cu 10 minute în prima zi, evitând intervalul orar 10 – 17, pentru că nivelul radiațiilor este foarte mare și soarele poate provoca boli grave. În zilele în care soarele nu este prezent, băile de soare se vor înlocui cu băile de aer, expunând corpul dezbrăcat la aer, chiar și în casă, cu fereastra deschisă, câte 10-15 minute, de 2-3 ori/zi.
Pentru a obține o condiție fizică optimă în vederea practicării sporturilor preferate la mare sau la munte, se vor efectua exerciții fizice precum mersul pe jos, alergarea, mersul pe bicicletă sau alt tip de antrenament în funcție de specificul fiecărui sport. Pentru creșterea rezistenței la efort, la persoanele bolnave cel mai potrivit este mersul pe jos, pe teren plat, în zone nepoluate, 1-2 ore/zi, cu viteza de 6-7 km/h. Persoanele sănătoase, de orice vârstă, pot face jogging – alergare cu pași mărunți, cu viteza de 10-12 km/h.