La cinematografele „Timiș” și „Victoria”, între 29 mai și 2 iunie avem de vizionat filme despre sport, comedie, SF, spectacol de operă proiectat pe ecran, 7 filme alese pentru copii, de ziua lor, filme cu povești din viață care nu vor putea lăsa spectatorul indiferent.
Cinema „Timiș” își începe programul în week-end, vineri, 31 mai, de la ora 18:30, cu filmul premieră „Prieteni imaginari”, o comedie cu Ryan Reynolds și Phoebe Waller-Bridge, în regia lui John Krasinski, povestea unei fete care își dă seama că poate vedea prietenii imaginari ai tuturor, publicul având posibilitatea să descopere, vizionând acest film, ce face personajul principal, Bea, cu această superputere.
În aceeași zi, dar de la ora 20:45, proiecția „Challengers” îl va aduce pe spectator, pentru ultima dată, pe terenul de tenis, cu Zendaya, o fostă jucătoare-fenomen devenită antrenoare, prinsă într-un triunghi amoros cu actualul soț și fostul iubit din adolescență. Filmul este în regia lui Luca Guadagnino, este dramă, romantic și nu este recomandat publicului sub 15 ani.
Sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17, o nouă premieră, filmul prin intermediul căruia publicul se mută pe terenul de volei, unde echipa unui liceu are o ascensiune fulminantă, chiar dacă este vorba despre o competiție puternică. Filmul, comedie, dramă, „Haikyu!! The Dumpster Battle” este japonez, în regia lui Susumu Mitsunaka, iar pentru vizionarea lui, copiii sub 12 ani au nevoie de acordul părinților.
Tot la 1 iunie, de la ora 19:30, filmul de acțiune, thriler, sf, „Furiosa: Saga Mad Max”, în regia lui George Miller, care tocmai a avut premiera mondială la Cannes, este despre un timp apocaliptic, în care omenirea este pe cale de dispariție, iar o tânără, răpită din familie de o bandă nemiloasă, este dusă în deșert și de acolo încearcă să evadeze, de-a lungul acestor încercări fiind pusă în situația mai multor provocări pentru a supraviețui. Filmul durează aproape două ore jumate, iar pentru a fi vizionat de copiii sub 12 ani este nevoie de acordul părinților.
Programul acestui week-end se încheie la „Timiș” cu un spectacol de operă proiectat pe Marele Ecran. De la ora 17, duminică, 2 iunie, este proiectată opera „Carmen”, de Georges Bizet, în transpunerea uimitoare a regizorului Damiano Michieletto, cu Aigul Akhmetshina interpretând rolul principal, dirijor Antonello Manacorda la pupitrul Orchestrei Operei Regale și Corul Operei Regale. Interpretarea este în limba franceză, cu subtitrare în limba engleză.
Cinema „Victoria” începe programul miercuri, 29 mai, de la ora 18:30, cu proiecția „Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili”, în regia lui Michele Mally, un documentar care surprinde simbolurile din operele pictorului Edvard Munch și influența sa colosală asupra unor artiști precum Andy Warhol, Ingmar Bergman sau Marina Abramović, o proiecție pentru care publicul sub 12 ani are nevoie de acordul părinților pentru a fi în sală.
De la ora 20:30, drama în regia lui Molly Manning Walker, „Cum să faci sex”, despre trei adolescente britanice aflate la finalul liceului, un film nerecomandat tinerilor sub 15 ani.
Joi, 30 mai, de la ora 18:30, o nouă proiecție a documentarului „Pâinea noastră cea de toate zilele”, în regia lui Șerban Georgescu, povestea emoționantă a cinci femei – mame singure, fără posibilități materiale – care lucrează la brutăria MamaPan, una dintre puținele afaceri sociale din România, care se luptă să supraviețuiască, iar de la ora 20, un film prezentat în parteneriat cu Institutul Francez, subtitrat doar în limba engleză, din seria „Cine Munte”, „La montagne”, în regia lui Thomas Salvador, despre un inginer parizian, care vrăjit de culmile înzăpezite ale Alpilor, nu mai revine în civilizație.
Zilele care urmează, la Cinema „Victoria” sunt dedicate Zilei Copilului, astfel că marcarea acestui eveniment începe încă de vineri, 31 mai, de la ora 18, cu filmul de desene animate „Garfield”, în regia lui Mark Dindal, despre faimosul motan care urăște zilele de luni și iubește lasagna. De la ora 20:30, se revine la filmul „Totul despre familia Leskovics”, comedie dramatică, în care părinții și copiii mai mari sunt puși în fața unei ciocniri între două generații. Filmul este în regia lui Ádám Breier, în limba maghiară, cu subtitrare în limba română, iar vizionarea lui de către copiii sub 12 ani se poate face numai cu acordul părinților.
Sâmbătă, 1 iunie, trei filme dedicate copiilor, primul, de la ora 15, „Nina și secretul ariciului”, regia semnată de Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol, film de desene animate, apoi, de la ora 17, filmul ce se încadrează la genul aventură, mister, „Thabo și cazul rinocerului”, despre un băiat de 11 ani care încearcă să salveze un pui de rinocer în savana africană. Filmul este o producție germană și are regia semnată de Mara Eibl-Eibesfeldt. Ziua de 1 iunie se încheie cu filmul „Cele patru sute de lovituri”, în regia lui François Truffaut, celebrul său film de debut, prezentat tot în parteneriat cu Institutul Francez, o dramă despre un tânăr parizian din anii ‘50, care preferă cinematograful și cărțile în locul școlii.
Ultima zi a perioadei, duminică, 2 iunie, începe la ora 15, cu filmul animat în regia lui Gonzalo Gutierrez, „Giganții din La Mancha”, după care, de la ora 17, va avea loc o nouă proiecție a filmului de aventură în regia lui Hanno Olderdissen, „Lassie – o nouă aventură”, film premiat cu premiile „Golden Sparrow” pentru Cel mai bun lungmetraj (Hanno Olderdissen) și Cel mai bun actor (Nico Marischka), Germania 2023, iar de la ora 19, filmul care încheie ziua, „Gardienii planetei”, în regia lui Jean-Albert Lièvre, documentar care-l aduce pe spectator în fascinanta lume a balenelor.