„Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis „premierul” miniștrilor prezenți, potrivit site-ului gov.ro.
Miercuri, 17 ianuarie, la Palatul Victoria, „premierul” Marcel Ciolacu a avut noi consultări cu reprezentanții Confederațiilor din sectorul transporturilor cu privire la soluțiile pregătite de Guvern ca răspuns la revendicările formulate, la aceste consultări fiind prezenți, din partea Guvernului, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
La dialog au participat: Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Național al IMM-urilor din România, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale.
Discuțiile s-au referit și la decontarea transportului elevilor, dialogul pe această temă urmând să fie continuat pentru găsirea unei soluții, un alt subiect rămas în analiză a fost restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant.
Joi, 18 ianuarie, în urma discuțiilor purtate de reprezentanții Guvernului și cei ai fermierilor și transportatorilor, a fost aprobat un prim pachet de măsuri. „Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, atât eu cât și membri ai Guvernului, astăzi ne vom ține de cuvânt”, a spus, „premierul” Ciolacu.
Pachetul de legi adoptat joi, 18 ianuarie prevede, printre altele:
– sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022;
– echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare;
– rezolvarea problemei utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente;
– RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor;
– plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive;
– efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier;
– abrogarea limitei de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional, CMR;
– dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
În atenția Guvernului a rămas, într-o primă lectură, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. În domeniul transportului, unde Guvernul are câteva ordonanțe și hotărâri agreate împreună cu reprezentanții transportatorilor, se are în vedere modificarea modului de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor și stabilirea limitelor, conform legislației europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor.
Fermierii și transportatorii vor continua protestele în toată țara, considerând că măsurile adoptate de Guvern se dovedesc insuficiente.
La Timișoara, Primăria a aprobat protestele fermierilor în centrul municipiului, până pe 24 ianuarie, aproximativ 100 de fermieri cu utilaje agricole de mare tonaj protestând vineri, 19 ianuarie, în Piața Huniade din Timișoara. Protestatarii se declară nemulțumiți de, prețul mic al cerealelor, costurile ridicate de producție și de concurența neloială cu fondurile de investiții care cumpără tot mai multe ferme românești, condițiile de creditare neperformante pentru agricultură, nivelul scăzut al subvențiilor în comparație cu fermierii din vestul Europei etc..
„Ne-a ajuns cuțitul la os! Trebuie să oprim importul de cereale din Ucraina. Fermierii români au rămas cu marfa, cu cerealele nevândute. Personal, am 10000 de tone de cereale astăzi în unitate, în stoc, nevândute și nu am vândut datorită prețurilor. Prețul cerealelor din Ucraina, la nivel de Port Constanța, este cu circa 10 euro mai mic decât prețul cerealelor românești”, a spus, pentru Radio Timișoara, dr. ing. Dimitrie Muscă, prezent, de la Curtici, la protestul de la Timișoara.
Fermierii și transportatorii vor continua protestul în toată țara, în condițiile în care revendicările lor nu vor fi în întregime soluționate.