Sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntă cu o multitudine de provocări și probleme care le afectează capacitatea de a oferi îngrijiri medicale de calitate populațiilor pe care le deservesc. Paleta aceasta de provocări și probleme este extrem de diversă și, uneori, diferită de la țară la țară sau de la o regiune de pe glob la alta, astfel încât, pentru o abordare eficientă, sunt necesare eforturi de colaborare și se impune destul de frecvent găsirea de soluții inovatoare. În cele ce urmează în acest articol vom explora unele dintre provocările majore cu care se confruntă sistemele de sănătate la nivel global și vom discuta strategiile potențiale pentru depășirea acestora. În articolul de săptămâna viitoare vom aborda poate cel mai așteptat subiect legat de această temă, respectiv provocările sistemului de sănătate din România și vom prezenta problemele așa cum sunt, pentru că numai plecând de la adevăr vom putea stabili căile corecte de acțiune!
Una dintre cele mai presante provocări pentru sistemele de sănătate la nivel global este reprezentată de povara tot mai mare pe care o generează bolile netransmisibile. Astfel, afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul, diabetul zaharat și bolile respiratorii pun o presiune semnificativă și progresiv crescândă atât asupra resurselor, cât și asupra infrastructurii de asistență medicală. Iar această creștere a incidenței bolilor netransmisibile poate fi atribuită într-o măsură importantă factorilor legați de stilul de viață, cum ar fi dieta nesănătoasă, viața sedentară sau fumatul. Această provocare majoră necesită o abordare transdisciplinară și multisectorială, care să includă prevenția, detectarea timpurie și gestionarea eficientă a acestei grupe importante de îmbolnăviri.
O altă provocare majoră pentru sistemele de sănătate care apasă în prezent mai acut țările sărace și pe cele cu nivel mediu de dezvoltare, este reprezentată de cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală. Creșterea rapidă a populației, urbanizarea și procesul de îmbătrânire, punând o presiune crescândă asupra unor resurse care deja sunt limitate. Pe lângă aspectele deja menționate, această provocare este exacerbată de numărul insuficient al lucrătorilor din domeniul sănătății, de infrastructura neadecvată și de accesul limitat la medicamente și la tehnologii esențiale. Pentru a aborda această provocare, sistemele de sănătate trebuie să se concentreze pe extinderea accesului la îngrijiri medicale, pe consolidarea serviciilor de asistență medicală primară și pe investiții în formarea și păstrarea profesioniștilor din domeniul sănătății.
Pe lângă povara bolilor netransmisibile și cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală, sistemele de sănătate la nivel global se confruntă, de asemenea, cu impactul bolilor infecțioase și cu amenințările globale ale acestora la adresa sănătății. Pandemia de COVID-19 a evidențiat cât se poate de clar vulnerabilitățile sistemelor de sănătate și necesitatea de a avea puse la punct, pentru viitor, mecanisme solide și eficiente de pregătire și răspuns în caz de pandemie. Între altele, nu trebuie uitat faptul că, deși pandemia este o manifestare globală care necesită măsuri globale, omenirea nu a fost capabilă decât de abordări regionale, atâta timp cât zone întinse și populații numeroase din Africa, Asia și altele, au rămas fără măsuri și fără vaccinare!
Și, pe lângă bolile infecțioase, sistemele de sănătate mai trebuie să se confrunte și cu amenințarea tot mai mare a antibiorezistenței, care poate submina eficiența unor medicații și a unor tratamente esențiale.
În plus, sistemele de sănătate se mai confruntă cu provocări legate de finanțarea asistenței medicale și provocări de sustenabilitate. Creșterea costurilor asistenței medicale, finanțarea inadecvată și alocarea ineficientă a resurselor, diminuează – în unele situații în mod dramatic – capacitatea sistemelor de sănătate de a oferi îngrijiri medicale de calitate.
Această provocare necesită mecanisme de finanțare inovatoare și adaptate nevoilor, o guvernare profesionistă în domeniul sănătății și un nivel de responsabilitate mai ridicat, pentru a avea certitudinea că resursele de asistență medicală sunt utilizate în mod eficient.
În concluzie, sistemele de sănătate la nivel global se confruntă cu o serie de provocări complexe, care necesită o atenție urgentă și eforturi concertate pentru a fi corect și eficient abordate. De la povara bolilor netransmisibile și cererea tot mai mare de asistență medicală până la impactul bolilor infecțioase și finanțarea asistenței medicale, aceste provocări sunt multiple și interconectate. Prin prioritizarea măsurilor preventive, consolidarea serviciilor de asistență medicală primară și investiții în pregătirea pentru potențiale pandemii viitoare, sistemele de sănătate pot face pașii necesari pentru a depăși aceste provocări și pentru a asigura furnizarea de asistență medicală de calitate pentru toți!