20 mai 2025
Intră în contact cu redacția pentru sesizări și reclamații
Ediția Tipărită Format PDF
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele

Provocări și tendinţe în dezvoltarea produselor făinoase fără gluten

Redactia Tim7 de Redactia Tim7
12 octombrie 2024
în Agro și Mediu
A A
0
Provocări și tendinţe în dezvoltarea produselor făinoase fără gluten

autor: Conf. dr. Daniela STOIN

În ultimele decenii, cu toate ca tendințele în nutriție s-au îndreptat către cerealele integrale, de foarte multe ori cerealele rafinate, în special făina albă și sortimentele de pâine albă sunt preferate în detrimentul celor integrale. Această tendință se datorează dorinței generale a consumatorilor de a consuma produse cu caracteristici tehnologice superioare, ceea ce a determinat selectarea soiurilor de grâu cu conținut crescut de gluten pentru obținerea unor produse voluminoase, cu porozitate înaltă și cu termen mai îndelungat de păstrare a prospețimii. În consecință, astăzi ne confruntăm cu o epidemie ascendentă de tulburări corelate cu consumul de gluten ca: boala celiaca, alergia și sensilibiltatea la gluten.

Numărul persoanelor cu intoleranță la gluten este în continuă creștere, lărgindu-se totdată și arealul de răspândire, constatându-se globalizarea bolii celiace. Datorită metodelor mai bune de diagnosticare, din ce în ce mai multe persoane sunt identificate cu boala celiacă. În Romania, numărul pacienților cu boală celiacă a crescut de 5-10 ori față de ceea ce era în urmă cu 10 ani din cauza creșterii ratei de diagnostic dar și pe fondul creșterii bolilor autoimune în general.

Boala celiacă este o afecțiune cronică a intestinului subțire de natură autoimună (propriul sistem imunitar provoacă afecțiunea), ce apare la persoanele cu o anumită predispoziție genetică, putându-se manifesta la orice vârstă începând chiar cu vârsta copilăriei. Procesul patogen este cauzat de intoleranța la gluten − proteina prezentă în cereale precum grâul, orzul, secara și ovăzul. Aceasta presupune că, în momentul în care persoana cu intoleranță la gluten consumă produse ce îl conțin (alimente, suplimente nutritive sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei se autoactivează și sintetizează anticorpi „antigliadină” pe care îi secretă la nivel intestinal (sistemul imunitar atacă prin anticorpi), determinând apariția unei reacții inflamatorii la nivelul mucoasei.

În prezent se estimează că există mulți oameni care suferă de boala celiacă, dar multe dintre simptome se suprapun cu cele ale altor boli. Constipația, diareea, flatulența, balonarea, durerile articulare și oboseala menționate ca fiind cele mai frecvente manifestări de boală celiacă pot să apară în cazul a zeci de boli și afecțiuni. Modul cel mai precis de a identifica și diagnostica simptomele de intoleranță la gluten este de a folosi o dietă strictă din care se vor elimina alimentele care conțin gluten, o perioadă semnificativă de timp. Realizarea practicã a regimului fără gluten impune respectarea a două principii majore: excluderea totală a alimentelor cu conţinut de gluten şi compensarea deficitelor astfel create cu alimente permise. Este necesară asigurarea unei raţii calorice suficiente, adaptată necesităţilor fiecărui subiect, o alimentaţie completă, care să cuprindă toate principiile alimentare şi evitarea monotoniei alimentare, prin utilizarea unor moduri cât mai variate şi atractive de pregătire şi prezentare. Persoanele care suferă de boala celiacă trebuie să elimine din alimentație produsele obținute din grâu, secară, orz și derivatele acestora și să le înlocuiască cu alimente obținute din ingrediente naturale, îmbogățite cu elemente biologic active care să reducă simptomele acestei afecțiuni și care oferă potențialul unei vieți sănătoase. Excluderea alimentelor care conțin gluten ridică însă problema compensării nutriționale a deficitelor creeate prin restrângerea gamei de produse alimentare. În 2013, prin Regulamentul cu numărul 609 al Uniunii Europene s-au stabilit norme privind cerințele, compoziția și etichetarea produselor fără gluten, acestea oferind persoanelor suferinde de intoleranță la gluten informații clare și sigure în legătură cu diferența dintre produsele care conțin în mod natural gluten și cele prelucrate pentru reducerea conținutului de gluten. Produsele etichetate fără gluten nu trebuie să conțină mai mult de 20 mg/kg de gluten, conform Regulamentului Comisiei Europene (UE) nr. 828/2014.

În acest context, cercetările din domeniu abordează și încearcă să găsească soluții pentru îmbunătățirea caracteristicillor nutriționale, senzoriale și tehnologice ale produselor alimentare fără gluten. Piața globală a produselor fără gluten a crescut considerabil în ultimele decenii nu numai din cauza numărului tot mai mare de pacienți celiaci, ci și din cauza cererii crescute din partea pacienților non-celiaci, deoarece se crede că produsele fără gluten pot ajuta la ameliorarea și tratarea unor afecțiuni, precum autismul, oboseala cronică, schizofrenia, tulburările de deficit de atenție, scleroza multiplă, migrenele și problemele de fertilitate.

Proiectarea și dezvoltarea produselor făinoase fără gluten bazată pe formulări și componente echilibrate, care ar contribui la mimarea matricei de gluten este o mare provocare pentru specialiștii din domeniul alimentar. Utilizarea diferitelor cereale și făinuri care nu conțin gluten, face necesară găsirea posibilităților de preluare a sarcinii glutenului de către celelalte ingrediente. Produsele făinoase fără gluten diferă semnificativ de cele standard din făină de grâu, prezentând, de obicei, caracteristici inferioare. Lipsa unei matrice proteice rezistente, capabile să se extindă și să rețină gaze, condiționează formarea aluaturilor slabe, cu permeabilitate ridicată la dioxid de carbon și dificultăți mari de menținere a structurii, ceea ce conduce la reducerea volumului la coacere. Absența glutenului afectează calitatea aluatului, și anume, reduce coeziunea, elasticitatea și capacitatea de reținere a gazelor, iar pâinea fără gluten se caracterizează prin volum scăzut, textură friabilă și întărire rapidă, în comparație cu pâinea clasică de grâu. Ca urmare a includerii în rețete a amidonului și timpului scurt de amestecare și fermentare, produsele făinoase fără gluten au textură slabă, culoare palidă și gust nepronunțat. Pentru a reproduce proprietățile vâsco-elastice ale aluatului din făină de grâu, pâinea fără gluten este echilibrată prin formule complexe, bazate pe făinuri și amidonuri fără gluten, inclusiv hidrocoloizi. Modificarea capacității de legare a gazelor și stabilizarea gelului de amidon în timpul coacerii, sunt cele mai importante aspecte.

În ultimii ani și în România a crescut interesul pentru produsele făinoase fără gluten, interes pus pe seama satisfacerii preferințelor, necesităților și nu în ultimul rând exigențelor tot mai mari ale consumatorilor. Optimizarea rețetelor și a procesului tehnologic pentru obținerea produselor făinoase fără gluten reprezintă o mare provocare mai ales pentru ameliorarea caracteristicilor senzoriale ale produsului. Numeroase ingrediente sunt utilizate în mod obișnuit cu scopul de a substitui funcționalitatea glutenului. În afară de făinurile fără gluten obținute din cereale și pseudocereale precum: orez, ovăz, hrișcă, porumb, mei, quinoa, amarant, sorg, in, naut, fasole, soia și linte cu care devenim din ce în ce mai familiarizați, există și alte materii prime neconventionale care pot fi folosite la obținerea diferitelor produse făinoase fără gluten, cum ar fi: făina de migdale, făina de ghindă, făina de castane, făina de nuci, făina de cocos, făina de teff, făina de banane verzi, făina de tapoica, făina de tamarind, făina de fistic, făina de chia, făina de maranta, făină de ashwagandha, făină de moringa. Aceste făinuri pot fi utilizate ca ingrediente valoroase și versatile în conceperea unor formulări inovatoare de produse făinoase fără gluten cu o valoare nutrițională îmbunătățită.

Deși dezvoltarea produselor fără gluten implică diverse provocări, tendințele actuale indică o industrie în continuă evoluție, cu inovații și îmbunătățiri menite să răspundă cerințelor și așteptărilor consumatorilor moderni.

ShareTweet
Redactia Tim7

Redactia Tim7

Articole Similare

1,5 miliarde de lei pentru agricultură și creșterea animalelor
Agro și Mediu

1,5 miliarde de lei pentru agricultură și creșterea animalelor

7 martie 2025
Importanța neștiută a aricilor în grădinile noastre
Agro și Mediu

Importanța neștiută a aricilor în grădinile noastre

24 ianuarie 2025
Noi reguli de reciclare începând cu luna ianuarie
Actualitate

Noi reguli de reciclare începând cu luna ianuarie

15 ianuarie 2025
Următorul Articol
Eugen Dorcescu, într- un timp al poeziei

Eugen Dorcescu, într- un timp al poeziei

Tricolorii își păstrează parcursul perfect

Tricolorii își păstrează parcursul perfect

Final de sezon în Campionatul Național de Drag Racing

Final de sezon în Campionatul Național de Drag Racing

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

  • Actualitate
  • Advertorial
  • Agro și Mediu
  • Anunțuri
  • Anunțuri Auto/ Moto
  • Anunțuri Casă și grădină
  • Articole Casă și Grădina
  • CaricaTim
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Diverse
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Editorial
  • Fără Categorie
  • Imobiliare
  • Investigații
  • Magazine
  • Opinii
  • Pagina Cititorilor
  • Podcast
  • Radar
  • Sănătate și Învățământ
  • Sport și Auto
  • Turism
  • Zicea Eminescu…

Etichete:

ani Arad banat baschet Calin Georgescu Caras-Severin Caraș-Severin cultura cultură desfășura Deva Dominic Fritz economie ediție Europeană eveniment fotbal Fritz gropi Hunedoara Jocurile Olimpice 2024 Marcel Ciolacu noiembrie octombrie PNL protest PSD Raliu Reșița România României sanatate Silviu Cerna spectacole sport teatru Timisoara Timiș Timișoara Turism Universitatea de Vest USR USVT știință „Victoria”
Au fost finalizate toate lucrările la centura Arad Est
Actualitate

Au fost finalizate toate lucrările la centura Arad Est

de Adrian Gros
20 mai 2025
0

Ultimele lucrări rămase neefectuate pe centura Arad Est, care începe de la intrarea în Arad pe drumul dinspre Timșoara și...

Lidl România a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de peste 24,6 miliarde de lei net

Lidl România a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de peste 24,6 miliarde de lei net

20 mai 2025
România va avea primul Index al Antreprenoriatului Feminin 

România va avea primul Index al Antreprenoriatului Feminin 

20 mai 2025
Hemoragia financiară s-a oprit

Hemoragia financiară s-a oprit

20 mai 2025
Max Verstappen, victorie uriașă la Imola

Max Verstappen, victorie uriașă la Imola

20 mai 2025
SUA nu renunță la sprijinul pentru Ucraina

SUA nu renunță la sprijinul pentru Ucraina

20 mai 2025

Evidențiate

Hemoragia financiară s-a oprit

Max Verstappen, victorie uriașă la Imola

SUA nu renunță la sprijinul pentru Ucraina

Cristina Neagu s-a retras din handbal cu lacrimi și aplauze

Echipa timișoreană SCM de rugby a fost premiată la USVT

Leul se apreciează

Trending

Au fost finalizate toate lucrările la centura Arad Est
Actualitate

Au fost finalizate toate lucrările la centura Arad Est

de Adrian Gros
20 mai 2025
0

Ultimele lucrări rămase neefectuate pe centura Arad Est, care începe de la intrarea în Arad pe drumul...

Lidl România a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de peste 24,6 miliarde de lei net

Lidl România a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de peste 24,6 miliarde de lei net

20 mai 2025
România va avea primul Index al Antreprenoriatului Feminin 

România va avea primul Index al Antreprenoriatului Feminin 

20 mai 2025
Hemoragia financiară s-a oprit

Hemoragia financiară s-a oprit

20 mai 2025
Max Verstappen, victorie uriașă la Imola

Max Verstappen, victorie uriașă la Imola

20 mai 2025

Link-Uri Utile


DESPRE NOI
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE
POLITICA COOKIE
TERMENI ȘI CONDIȚII

Sigla PlatiOnline.ro Twitter Facebook YouTube

Redacția


Redactor-șef: Cornel SECU;
Adrian GROS,
Liviu LEONTE
Cosmin LIUBA
Izabela Elena RADOSEVICI
Sergiu SĂRĂCIN,
Voicu VINEREAN

Colaborator Special:
Cornel UNGUREANU

Art-director: Emanuel CERNESCU;
Caricaturist: Radu CLEȚIU;

Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea Online a Litigiilor

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard

Bine ați revenit!

Conectați-vă la contul dumneavoastră de mai jos.

Parola uitata?

Retrieve your password

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a vă reseta parola.

Logați-vă

Add New Playlist

No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Investigații
  • Opinii
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Sănătate și Învățământ
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Radar
  • Magazin
  • Sport și Auto
  • Agro și Mediu
  • Articole Casă și Grădina
  • Pagina Cititorilor
  • Anunțuri
  • Contact
  • Ziar tipărit format Pdf

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard