Marți, 5 martie, de la ora 19, în Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, va avea loc un recital dedicat memoriei violistului Marius Nichiteanu.
Cu acest prilej, sunetele a două instrumente de mare valoare – o violă din 1536 și o vioară Stradivarius din 1694, se vor auzi în interpretarea a șase artiști deosebit de talentați, care se bucură de o carieră internațională impresionantă.
Cei șase sunt, Liviu Prunaru (care cântă la o vioară Stradivarius din 1694) – concertmaestru al faimoasei orchestre Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Florin Paul – prim-concertmaestru al Orchestrei NDR Elbphilharmonie, din 1995, Andra Heesch (care cântă la o violă de Girolamo Brensio, construită în 1536, pe care a moștenit-o de la tatăl ei, prof. Marius Nichitean) – o solistă și muzician de cameră de renume internațional în muzica clasică, care a susținut interpretări în săli de concerte de renume mondial, precum Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York și Elbphilharmonie din Hamburg, violoncelista Alexandra Guțu (fostă solistă a Filarmonicii Banatul Timișoara) – artist cu importante turnee importante în Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Italia, violoncelistul Emanuel Selle – câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și membru al celebrului Trio Adorno și pianista Lauma Skride – deținătoare a Inelul Beethoven- 2008, renumită pentru colaborări cu orchestre importante ale lumii.
Marius Nichiteanu a fost prim-violist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hamburg, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a susţinut turnee, a realizat înregistrări pentru radio, televiziune şi case de discuri din Germania, Italia, Olanda şi a colaborat cu muzicieni renumiţi.
După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi până la plecarea din ţară, Marius Nichiteanu a activat în Orchestra Naţională Radio, iar din anul 1989, a fost numit prim-violist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hamburg, din 1994 primind funcţia de profesor la Universitatea de Muzică şi Teatru din oraşul german. Timp de cinci ediţii succesive, între 2008 şi 2012, violistul Marius Nichiteanu a fost un oaspete de seamă al Festivalului „Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia.
Într-o zi de 5 martie a anului 2014, după o grea suferință, distinsul muzician a trecut întru eternitate.