Într-un efort semnificativ de consolidare a pregătirii militare și a cooperării internaționale, România participă activ la un exercițiu multinațional de amploare organizat de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa. Sub numele de cod SWIFT RESPONSE 24, această operațiune impresionantă are ca scop recuperarea unei baze militare ocupate, reprezentând una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian desfășurate în Europa de la finalul celui de-al doilea război mondial.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că România contribuie la acest exercițiu cu o forță considerabilă, trimițând 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice pentru a se alătura efortului multinațional. În total, peste 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice din șapte state aliate și partenere participă la SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24, care are loc în perioada 5-24 mai, sub egida Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa.
Exercițiul este centrat în jurul misiunilor de desant aerian, având un scenariu complex care implică recuperarea unei baze militare ocupate. Planul include obținerea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și efectuarea de trageri reale în poligon. În România, exercițiul este coordonat de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.
Un aspect remarcabil al acestui exercițiu este dimensiunea operațiunii de desant aerian, care va implica aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Principalele secvențe ale exercițiului vor avea loc în diverse locații din România, precum Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, vor fi utilizate facilitățile Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș.