Echipa feminină de gimnastică artistică a României, în componență, Ana-Maria Bărbosu, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda și Sabrina Voinea, are cea mai mică medie de vârstă dintre cele opt „naționale” prezente în ultimul act al disciplinei sportive olimpice gimnastică artistică.
La capătul celor 4 rotații, sol, sărituri, paralele și bârnă, gimnastele care au compus echipa feminină de gimnastică artistică au încheiat finala pe echipe, clasând România pe locul 7, înaintea Japoniei (159.463), reușind același punctaj cu cel din calificări, 159.497.
În această competiție, medalia de aur a revenit Statelor Unite ale Americii, în timp ce echipele naționale ale Italiei și Braziliei au obținut medalia de argint, respectiv medalia de bronz.
Gimnastele reprezentante ale României au început competiția la sol, în prima rotație, iar după evoluțiile la acest aparat, evaluarea arbitrilor a fost, 13.900 pentru Sabrina Voinea, 13.566 pentru Ana-Maria Bărbosu și 13.133 pentru Amalia Ghigoarță, astfel că, în urma punctajului acestor evoluții, România era pe locul 6 în clasamentul finalei pe echipe.
După a doua rotație, când gimnastele tricolore au evoluat la sărituri, evaluarea arbitrilor le-a adus punctajele, 13.933, Ana-Maria Bărbosu, 13.633, Sabrina Voinea, 13.433, Lilia Cosman, totalul punctajului după această a doua rotației însemnând încă un loc urcat în clasamentul finalei, poziția 5 pentru România, foarte aproape de poziția 4, pe care se afla Marea Britanie.
Cea de-a treia rotație, paralelele, a fost una total defavorabilă „tricolorelor”, punctajul obținut coborând România două locuri, poziția 7. Amalia Ghigoarță a ocupat primul loc într-un clasament al României la acest aparat, cu un punctaj de 13.333, pe locul secund s-a clasat Lilia Cosman, cu 13.133 puncte, iar pe locul 3, Ana-Maria Bărbosu, 12.433 puncte.
În ultima rotație, bârna, au evoluat pentru România, Sabrina Voinea, evaluată cu punctajul de 13.800, Ana-Maria Bărbosu, care a primit o evaluare cu punctajul 12.700, iar Amalia Ghigoarță a încheiat evoluția ei la acest aparat, fiind evaluată cu punctajul 12.500.
Gimnastele americane, conduse de lidera Simone Biles, s-au impus detaşat, cu aproape şase puncte față de Italia, care a obținut prima sa medalie olimpică la echipe din 1928. Echipa SUA (Simone Biles, Jade Carey, Jordan Chiles, Sunisa Lee, Hezly Rivera) a totalizat 171.296 puncte, fiind urmată de Italia (Angela Andreoli, Alice D’amato, Manila Esposito, Elisa Iorio, Giorgia Villa), 165.494 puncte, podiumul fiind completat de Brazilia (Rebeca Andrade, Jade Barbosa, Lorrane Oliveira, Flávia Saraiva, Júlia Soares), 164.497 puncte.
Simone Biles a obținut prima ei medalie de aur la Paris, fiind calificată în alte patru finale individuale, cu excepția celei de la paralele, astfel revenind în forță pe scena olimpică, după ce, în urmă cu trei ani, la Tokyo, a acuzat probleme de sănătate şi s-a retras din competiție.
Pentru Simone Biles a fost al cincilea titlu olimpic, în timp ce pentru echipa Statelor Unite este a patra medalie olimpică de aur pe echipe şi a treia la ultimele patru ediții ale Jocurilor Olimpice.
Acum, pentru gimnastele Ana-Maria Bărbosu și Amalia Ghigoarță, urmează finala la individual-compus, joi, 1 august, iar pentru Sabrina Voinea, luni, 5 august, finalele pe aparate, bârnă şi sol, în finala pe aparate urmând să evolueze, la sol, Ana-Maria Bărbosu.