Am avut, până acum, temperaturi deosebit de călduroase pentru această perioadă, cu grade Celsius ce-au ajuns și până la valoarea 18, dar acest lucru ar urma să se schimbe în acest week-end.
Temperatura maxima vineri a fost de 15 grade, iar sâmbătă, 16 și 18 grade, anunța Administrația Națională de Meteorologie.
În mod normal temperaturile ar trebui să varieze între -5 și +6 grade, dar începând cu duminică, vremea se răcește.
Luni și marți urmează maxime între -5 și +4 grade, dar noaptea putem înregistra și temperaturi de -15 grade în partea de nord a tării noastre.
Un sistem de presiune scăzută instalat deasupra Rusiei direcționează aerul arctic către nordul Europei, cu România inclusă în traiectorie. După un week-end neobișnuit de călduros, aerul polar se va revărsa în Europa Centrală și de Est începând de săptămâna viitoare, determinând o bruscă și intensă scădere a temperaturilor în țara noastră. Se prognozează condiții de ger generalizat, cu minime termice posibile de până la -15 grade Celsius și chiar sub -20 de grade în zonele înalte de munte.
Începând de luni, 8 ianuarie, odată cu intrarea frontului de aer rece din nord-estul Europei, temperaturile înregistrează o scădere semnificativă, iar precipitațiile evoluează treptat în ninsori pe întreg teritoriul țării. În nordul și estul țării, vântul se intensifică până la 75 km/h, generând condiții de viscol în zonele afectate de ninsori.
În vestul și nordul țării, temperaturile maxime vor rămâne sub 0 grade. Marți, se prevede o ușoară încălzire, cu maxime peste 0 grade doar în anumite zone din sudul țării, în timp ce minimele vor atinge valori extrem de scăzute în nord, coborând până la -15 grade, iar în zonele înalte de munte, chiar sub -20 de grade. În sudul țării, minimele se vor apropia de -10 grade.
Această modificare drastică a condițiilor meteorologice se datorează unei zone de presiune joasă din Balcani, care aduce aer umed duminică și se întâlnește cu masa de aer polar din nord-estul Europei. Această masă de aer polar, aflată în prezent în Scandinavia, avansează către sud și influențează condițiile meteorologice în România.
Unde va ninge?
De la înserare, duminică, iarna va aduce o schimbare semnificativă în zona Moldovei, marcând o răcire accentuată a temperaturii de la aproximativ 12-13 grade la -2 sau -3 grade.
Ne așteaptă o perioadă foarte rece cu temperaturi maxime de aproximativ 0 grade.
În perioada 8 ianuarie – 5 februrie, temperaturile vor fi scăzute pe întreg teritoriul României, potrivit prognozei ANM.
8 – 15 ianuarie
Temperaturile vor înregistra valori sub cele obișnuite pentru această perioadă în întreaga Românie, cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi mai reduse în regiunile vestice, centrale și mai ales în cele nord-vestice, în timp ce în regiunile sudice și nord-estice se prognozează ușor excedentare, iar în restul țării se vor situa aproape de normele climatice pentru acest interval.
15 – 22 ianuarie
Temperaturile medii vor fi apropiate de normele specifice pentru această perioadă, cu ușoare scăderi în extremitatea de nord-est a țării și o ușoară creștere în cea de sud-est. Precipitațiile se vor situa în general peste media obișnuită în toate regiunile, cu accentuat excedentare în cele vestice și nord-vestice.
22 – 29 ianuarie
Media temperaturilor aerului va înregistra ușoare scăderi față de valorile normale pentru acest interval, cu accent asupra regiunilor nord-estice. Cantitatea de precipitații se va situa sub media obișnuită local în regiunile vestice și nord-vestice, în timp ce în restul țării se va apropia de nivelurile normale pentru această perioadă.
29 ianuarie – 5 februarie
Cu excepția regiunilor centrale, unde temperaturile medii vor fi în apropierea normalelor, în celelalte zone, valorile termice vor fi ușor sub media specifică acestei săptămâni, cu accent pe est și nord-est. Cantitățile de precipitații vor rămâne în apropierea normalelor pentru acest interval pe întreg teritoriul țării.
Articol, de Cosmin Liuba