Convenția Națională a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România (RomCon) este o convenție a iubitorilor tuturor genurilor de science-fiction din România care se desfășoară anual.
Anul acesta, RomCon a ajuns la cea de-a patruzeci și patra ediție, desfășurarea acesteia urmând să aibă loc în mediul on-line, în zilele de 9 și 10 decembrie 2023.
La fiecare ediție a Convenției se votează cele mai bune lucrări science-fiction din anul precedent, existând 11 categorii la care se acordă premii.
Juriul pentru Premiile Naționale de S.F. RomCon, ediția a XLIV-a, este format din scriitorul Eugen Cadaru – președinte, Cristina Negreanu – membru, Cotizo Draia – membru, Bogdan Mihăilescu – membru și Vlad Frânghiu – membru.
Se vor acorda premii la următoarele categorii: „Cel mai bun roman”, „Cea mai bună povestire”, „Cea mai bună antologie”, „Cel mai bun volum de proză scurtă”, „Cea mai bună revistă on-line”, „Cea mai bună revistă print”, „Cel mai bun traducător”, „Cel mai bun artist plastic”, „Non-fiction”, „Cea mai bună editură”, „Cel mai bun film”.
Premiile RomCon 2023 se vor decerna în urma votului juriului (50%) și a votului publicului (50%). Pentru votul publicului se iau în considerare buletinele de vot care au taxa de participare achitată în contul ARCASF și ordinul de plată privind confirmarea taxei de înscriere expediat pe adresa asociatia.arcasf@gmail.com.
La cea de-a XLIV-a ediție a RomCon, Invitat de Onoare este Doina Roman, invitați speciali sunt Daniel Ninoiu și Bogdan Mihăilescu, artist invitat special este Adriana-Carmen Muscă.
Cea de-a XLIV-a ediție a RomCon se deschide sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 16, prima zi având în program, printre altele, vernisajul expoziției de artă vizuală al tinerei artiste vizuale Adriana Muscă, conferința susținută de scriitoarea Doina Roman, „De la literatura de anticipație la știință și viitor”, desfășurarea primei gale de filme de scurtmetraj, lansarea volumului scris de Mircea Opriță, „Trilogia Științelor”, ce va fi prezentat de Mugur Cornilă, eseu prezentat de Cristina Negreanu, „O hermeneutică a inteligenței artificiale”. Ziua a doua, duminică, 10 decembrie, se deschide cu expoziția „Steampunk”, realizată de Laura Ceica, scriitor apreciat și pentru scrierile pe tărâmul literaturii de ficțiune, artist vizual ce abordează cu deosebită dexteritate tematica science-fiction în creațiile sale vizuale, de la ora 11:25 fiind programată lansarea volumului „O de Rozalinda”, ce-l are autor pe Constantin Cubleșan, în prezentarea distinsului scriitor Mircea Opriță, unul dintre decanii de vârstă din universul literaturii science-fiction din România, care anul acesta a împlinit opt decenii de viață.
Din cea de-a doua zi a Convenției din acest an, mai spicuim, gala de filme de scurtmetraj, eseul susținut de Felicia Ceaușu, „Impactul A. I. asupra psihologiei”, gala de premiere pentru activitatea S.F. și F. din anul 2022, susținută de Eugen Cadaru, președintele juriului și Cristina Negreanu, vicepreședinte ARCA S.F., iar la final, președintele ARCA S.F., profesorul și omul de cultură Cornel Secu, va prezenta pe scurt concluziile acestei ediții RomCon, iar la ora 15:15, peste ediția din acest an a RomCon-ului se va trage cortina.
Pentru mai multe detalii legate de desfășurarea RomCon 2023, accesați www.helionsf.ro, secțiunea „Știri”.