Astfel, miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a sălii de spectacole din Parcul Civic, Sala 2 urmând să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României.
Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național „Mihail Eminescu” din Timișoara a început, odată cu semnarea acestui contract, pregătiri de înnoire pentru Sala din Parcul Civic, Sala 2 reprezentând așadar moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.
„Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului”, se transmite printr-un comunicat remis mass-media de către Teatrul Național din Timișoara.
Sala 2 a Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante, aici urmând să se deschidă o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.
„Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor”, se transmite prin comunicatul Teatrului Național Timișoara.
Pentru atenția acordată și implicarea Ministerului Culturii în modernizarea acestui spațiu, Teatrul Național din Timișoara mulțumește Ministerului Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și lansează invitația tuturor autorităților locale să se bucure alături de întreaga instituție de șansa de a construi „Sala 2023”.
Pentru că, odată cu semnarea acestui contract de modernizare a unuia din spațiile în care își desfășoară activitatea, Teatrul Național din Timișoara a deschis un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, pentru generațiile care urmează, și pentru că ne aflăm cu toții în preajma marcării celor 105 ani de la Întregirea Regatului României, Teatrul Național „Mihail Eminescu” din Timișoara transmite, fiind fericit să ureze prin faptele sale, „La mulți ani, România!”.