Sâmbătă 18 mai a fost Ziua Internațională a Muzeelor, prilej cu care muzeele ar fi fost deschise și în cursul nopții, însă Noaptea Albă a Muzeelor a fost boicotată de angajații muzeelor și bibliotecilor publice din România pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acest domeniu al culturii.
Protestul a fost declanșat din luna aprilie, când, în primele zile ale acestei luni angajații muzeelor și bibliotecilor publice din România au declanșat greva japoneză, atrăgând atenția asupra faptului că, de 20 de ani, sunt discriminați, iar salariile au rămas în urmă față de cele din alte domenii. Printre revendicările solicitate se numără, remedierea anomaliilor din sistemul de salarizare, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației și plata suplimentară a personalului care aduce venituri la buget, iar dacă Guvernul nu va lua în considerare aceste revendicări, salariații acestui sector de activitate au anunțat că vor boicota Noaptea Albă a Muzeelor în data de 18 mai.
Promisiuni pentru ca aceste revendicări să fie soluționate au fost din partea guvernului, după această grevă japoneză din 4 aprilie, însă nu au fost onorate, iar pentru neonorarea acestor promisiuni, mai mulți angajați ai muzeelor și bibliotecilor publice din România s-au aflat în grevă generală în 18 mai.
Protestul a fost organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa și a fost intitulat „Noapte în Muzeele din România”. Protestul a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii cu scopul de a atrage atenția asupra importanței și rolului acestui minister în cadrul guvernului României, având în vedere tergiversarea și ignorarea inițiativelor legislative promovate de către acest minister pentru reglementarea situației discriminatorii a salarizării întregului personal din muzeele și bibliotecile publice. La acest minister a intrat o delegaţie a participanţilor la miting, care a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna. „Textul a fost şi cel pe care l-au spus şi presei în nenumărate rânduri: «noi am făcut tot ce ţinea de noi, ne-am zbătut, dar mai trebuie decizie politică». Deci s-a aruncat pisica în curtea prim-ministrului de fapt”, a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja, a arătat că la Ministerul Culturii au fost prezenţi aproximativ 300 de protestatari.
După acest moment a avut loc protestul în Piața Victoriei din București, în fața guvernului sindicaliștii acuzând subfinanţarea în domeniu și solicitând creșterea salariilor cu 20%, așa cum s-a întâmplat în cazul muzeelor și bibliotecilor din subordinea Ministerului Educației.
Potrivit unui anunț făcut pe pagina de Facebook a FNSCP „CulturMedia”, postat în urmă cu două zile, „protestele vor continua până când vor fi eliminate discriminările salariale. Nu există angajați de mâna întâi în sistemul de învățământ și angajați de mâna a doua în muzee, biblioteci, institute de cercetare. Ori sunt aduse funcțiile similare la același nivel de salarizare, ori greva generală!
Problema nu se va rezolva conform spuselor «Mai dă-le Nicule 100 de lei», ci prin respectarea Constituției, a principiilor fundamentale de drept. La muncă egală, salarii egale. Pentru funcții similare, salarizare similară!”.