Problemele de sănătate publică din Europa în 2024 continuă să fie o preocupare majoră atât pentru factorii de decizie, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg. Alături de consecințele Pandemiei COVID-19 precum și de alte probleme legate de patologia infecțioasă, europenii se confruntă în prezent și cu probleme ce țin de patologia netransmisibilă, cum ar fi obezitatea, tulburările de sănătate mintală și îmbătrânirea populației, toate trebuind să fie abordate pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate.
Una dintre problemele importante de sănătate publică din Europa în 2024 este impactul continuu al patologiei infecțioase. Astfel, chiar dacă Pandemia COVID 19 a fost declarată ca încheiată, au rămas afectările de lungă durată generate de virusul SARS-CoV-2, la care care s-au adăugat și alte amenințări din direcția bolilor infecțioase, cum este, spre exemplu, epidemia de rujeolă, care se află în derulare.
O altă problemă importantă de sănătate publică în Europa anului 2024 este reprezentată de creșterea ratei obezității și a bolilor cronice asociate acesteia. Dieta precară, lipsa activității fizice și stilul de viață sedentar au contribuit la creșterea ratelor obezității pe întregul continent, ducând la rate mai mari de diabet, boli de inimă și alte probleme de sănătate. Aceste probleme de sănătate vor necesita o abordare multidisciplinară și chiar transdisciplinară, incluzând aici, pe lângă măsurile medicale, educația, schimbările politicilor de sănătate și accesul sporit la o alimentație sănătoasă și la crearea oportunităților de activitate fizică.
Tulburările de sănătate mintală reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă de sănătate publică în Europa anului 2024. Pandemia de COVID-19 a exacerbat provocările și patologiile existente în domeniul sănătății mintale, ducând la rate crescute de anxietate, depresie și alte tulburări psihice. Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mintală, destigmatizarea bolilor mintale și sprijinul sporit pentru cei care duc o luptă profesională cu problemele de sănătate mintală, sunt toate componente esențiale pentru abordarea acestei probleme.
În plus, îmbătrânirea populației din Europa vine cu propriul set de provocări de sănătate publică și nu numai. Pe măsură ce populația continuă să îmbătrânească, există o nevoie tot mai mare de servicii medicale adaptate nevoilor adulților în vârstă, precum și de sprijin sporit pentru membrii lor de familie dar și pentru profesioniștii care activează în acest domeniu. Abordarea nevoilor de asistență medicală ale unei populații îmbătrânite trebuie să țină cont de nevoile și provocările unice ale acestui segment populațional.
Existând o întrepătrundere și o intercondiționare a domeniului economic cu cel al sănătății publice, una dintre principalele consecințe economice ale îmbătrânirii populației este presiunea continuu crescândă pe care aceasta o pune atât asupra sistemelor de asigurări, cât și asupra celor de sănătate. Crescând numărul beneficiarilor, cresc solicitările adresate sistemelor de asigurări sociale și de sănătate și apare inerent o creștere semnificativă a prestațiilor de asistență medicală. Acestea pot pune o povară financiară semnificativă asupra guvernelor și a furnizorilor de asistență medicală, ceea ce duce la creșterea costurilor asistenței medicale și la presiuni semnificative asupra finanțelor publice. Alături de cele menționate, îmbătrânirea populației afectează major forța de muncă, generând în final probleme legate de productivitatea muncii și dezvoltarea economică.
Pe lângă consecințele economice, îmbătrânirea populației are și implicații sociale semnificative.
Pentru a aborda consecințele economice, sociale și de sănătate publică ale îmbătrânirii populației, este important să se dezvolte politici și programe care să sprijine nevoile adulților în vârstă. Acestea pot include investiții în servicii de îngrijire medicală pe termen lung, promovarea inițiativelor legate de îmbătrânirea sănătoasă și implementarea unor politici legate de forța de muncă. În plus, este important să se promoveze incluziunea socială și rețelele de sprijin pentru adulții în vârstă pentru a preveni izolarea socială și singurătatea.
Așadar, problemele de sănătate publică din Europa în 2024 sunt complexe și necesită un efort coordonat de abordare. Dar printr-o concentrare pe domeniile cheie menționate, este posibilă realizarea de progrese semnificative care să creeze un viitor mai sănătos și din nou prosper pentru cetățenii europeni. Asta dacă cetățenii europeni care încă sunt reprezentați în majoritate de popoarele Europei își vor revizui atitudinea vizavi de procreere reechilibrând raportul natalitate/mortalitate astfel încât sporul natural al populațiilor cărora le aparțin să revină în actualitate. Altfel, viitorul acestor popoare va deveni relativ și prognozele legate de inversarea raportului dintre originarii europeni și migranți va deveni o realitate!