Sărăcia este un determinant semnificativ al stării de sănătate, persoanele care trăiesc în sărăcie întâmpinând rate mai mari de îmbolnăvire, dizabilități și deces prematur. În cele ce urmează vom explora impactul sărăciei asupra sănătății și diferiții factori care contribuie la această relație.
Unul dintre factorii importanți care leagă sărăcia de starea de sănătate este accesul la asistență medicală. Persoanele care trăiesc în sărăcie se confruntă adesea cu obstacole în a accesa serviciile de asistență medicală și aici mă refer și la lipsa asigurărilor de sănătate, a transportului și a unităților de sănătate la prețuri accesibile. Ca rezultat, este mai puțin probabil să primească îngrijire preventivă, ceea ce duce la rate mai mari de boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. În plus, persoanele care trăiesc în sărăcie au mai multe șanse să întârzie solicitarea de asistență medicală din cauza constrângerilor financiare, ceea ce poate duce la consecințe grave în ce privește sănătatea.
Un alt factor important îl reprezintă determinanții sociali ai sănătății, care sunt condițiile în care oamenii se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc. Acești factori determinanți, cum ar fi locuința, educația și ocuparea forței de muncă, sunt strâns legați de sărăcie și au un impact semnificativ asupra sănătății. De exemplu, persoanele care trăiesc în sărăcie au mai multe șanse de a avea locuințe necorespunzătoare, ceea ce poate duce la expunerea la toxice de mediu și la condiții precare de viață ce contribuie la rândul lor la boli respiratorii și încă la alte probleme de sănătate. În plus, persoanele care trăiesc în sărăcie au mai multe șanse de a avea niveluri mai scăzute de educație și locuri de muncă instabile și slab retribuite, ceea ce poate duce la creșterea stresului și a problemelor de sănătate mintală.
În plus, sărăcia este, de asemenea, legată de comportamente nesănătoase, cum ar fi fumatul, alimentația necorespunzătoare și lipsa activității fizice. Persoanele care trăiesc în sărăcie au adesea acces limitat la opțiuni alimentare sănătoase și spații de recreere sigure, ceea ce duce la rate mai mari de obezitate și probleme de sănătate asociate. Se adaugă stresul de a trăi în sărăcie care poate duce la mecanisme de adaptare nesănătoase, cum ar fi fumatul și abuzul de substanțe, exacerbând și mai mult problemele de sănătate.
Un exemplu de grupare umană care prezintă acest factor de risc al sărăciei este reprezentat de minoritățile etnice, iar un exemplu de minoritate etnică în această accepțiune este cea hispanică din SUA, în cadrul cărei se sumează caracteristicile de risc reprezentate de consumul de droguri, consumul excesiv de alcool, infracționalitatea, accesul limitat la educație, lipsa de perspectivă pentru tânăra generație etc.
În concluzie, sărăcia joacă un rol semnificativ în influențarea în mod negativ a sănătății. Lipsa accesului la asistență medicală, determinanții sociali ai sănătății și comportamentele nesănătoase contribuie toate la legătura dintre sărăcie și sănătatea precară. Abordarea sărăciei este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate și reducerea disparităților în materie de sănătate. Eforturile de îmbunătățire a accesului la asistență medicală, de abordare a determinanților sociali ai sănătății și de promovare a comportamentelor sănătoase sunt esențiale în abordarea impactului sărăciei asupra sănătății. Și având în vedere acești factori, putem spera la crearea unei societăți mai sănătoase și mai echitabile pentru toți.