De mai bine de zece ani,de pe timpul mandatului lui I.Roman,au existat numeroase reclamații vizavi de abuzuri și încălcări ale dreptului de proprietate.Erau implicați într-o imensă caracatiță foști polițiști,foști procurori,avocați,executori judecătorești,oameni politici,și,se zice și foști judecători(atunci nu erau foști).
Cerecetările n-au început niciodată.
Dar timpurile s-au schimbat,așa că,mafia imobiliara din comuna Giroc a intrat, în ultima vreme, în vizorul instituțiilor statului, care lucrează intens la destructurarea grupului infracțional organizat care a prejudiciat bugetul statului cu milioane de euro. Primul pe listă este ”faimosul” Florin Roman, arhitectul șef al comunei, urmarit deja de DNA Timișoara în mai multe dosare penale.
Plângerea penală vine ca urmare a controlului inopinat efectuat la firmele de arhitectura „ARH ELIT” Timișoara și la locuința administratorului societății, Roman Olga, la „KF CONCEPT” Giroc, și la „PROJECT ACE STUDIO”.
DGRFP Timișoara cere cercetarea numitilor: ROMAN FLORIN-OCTAVIAN, administrator de fapt al „ARH ELIT” S.R.L. si „VRG CONCEPT BANAT” S.R.L. (societăți avand obiect de activitate principal prestări servicii în domeniul constructiilor de imobile), respectiv al „VERTICAL PROJECT” S.R.L., al „KF CONCEPT” S.R.L. si „PROJECT ACE STUDIO” SRL (societăți cu obiect de activitate proiectare si arhitectura, care s-au ocupat de întocmirea dosarelor și proiectelor pentru obținerea de autorizații de construire în comuna Giroc); COROIU CATALIN-GHEORGHE, administrator al „SC PROJECT ACE STUDIO” SRL și RISCUTA CAIUS DANIEL, administrator al SC „KF CONCEPT” SRL, ar căror activitate ar putea intruni elementele constitutive ale unor infracțiuni.
Aspecte privind constituirea și modul de funcționare a grupului organizat, sunt redate în Procesul-Verbal nr. 74/03.06.2024, la capitolele 1.4. Aspecte privind relațiile de afiliere dintre SC „ARH ELIT” SRL si „VRG CONCEPT BANAT” SRL, „KF CONCEPT” SRL, respectiv „PROJECT ACE STUDIO” SRL, societăți administrate, în fapt, de Roman Florin-Octavian (pag. 8 -10) si 1.5. Aspecte privind activitatea fostului arhitect sef al comunei Giroc, Roman Florin-Octavian, în cadrul „ARH ELIT” SRL, sub aspectul conflictului de interese (pag. 10-12)”.
În ceea ce privește posibila încălcarea a prevederilor art. 9, alin. (1), lit. c) din Legea 241/2005, organele de control au reținut următoarele:
”Din activitatea de întocmire a documentației de autorizare și proiectare în vederea obținerii autorizațiilor de construire, în comuna Giroc, în perioada 2017 – 2020, s-au realizat venituri totale în valoare de 9.744.066 lei (8.027.922 – „PROJECT ACE STUDIO”; 1.716.144 – „KF CONCEPT” SRL).
Față de cele prezentate, organele de control, urmare a verificărilor efectuate la “ARH ELIT” SRL, au constatat că, prin operațiunile efectuate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat de administratorii, cu suma de 2.747.046 lei (1.048.739 – „ARH ELIT” SRL, 1.330.440 LEI – „PROJECT ACE STUDIO” SRL, 367.867 lei – „KF CONCEPT” SRL), respectiv 336.040 lei impozit pe profit si 2.411.006 lei TVA.Aceștia sunt numai bani albi,pentru că la majoritatea tranzacțiilor nu au fost declarate valorile reale ale tranzacțiilor.
În cazul în care plângerii penale i se va da curs, iar administratorii Roman Florin-Octavian, Coroiu Cătălin-Gheorghe și Rîșcuță Caius-Daniel, vor fi trimiși în judecată, DGRFP Timișoara se va constitui parte civilă pentru suma de 2.747.046 lei, la care se adaugă si accesoriile aferente obligațiilor scadente neachitate, calculate de la data constituirii obligației de plată și până la data plății efective a acestora, reprezentând prejudiciul total adus bugetului de stat, prin acțiunile întreprinse de administratorii “ARH ELIT” SRL, „PROJECT ACE STUDIO” SRL și „KF CONCEPT” SRL, care au avut ca și consecință sustragerea de la plata obligațiilor către bugetul de stat a sumei de 2.747.046.
Deși a fost acuzat oficial de luare de mită și abuz în serviciu, Roman Florin lucrează în continuare la Primăria Giroc. Sumele de bani și bunurile în valoare de milioane de euro aflate pe numele rudele și firmelor controlate de Roman Florin nu au fost sechestrate de DNA Timișoara. Biroul de presă al DNA comunica în 2022 faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara desfășoară acte de urmărire penală față de Florin Octavian Roman într-o cauză ”în care există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi comis infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită”.
Potrivit ultimei declarații de avere, completată în luna iunie a acestui an, arhitectul-șef al comunei Giroc deține, alături de soția sa (decedată între timp), cinci terenuri in județele Caraș-Severin și Mehedinți, și trei clădiri, dintre care una adăpostește spații de depozitare/producție în Drobeta Turnu Severin.
Potrivit declarației de avere, Roman susține că are trei mașini, un Hummer din 2008, un Ford din 2021 și un BMW din 2019.
BihorJust a dezvăluit însă ca ”parcul auto” al lui Florin Roman este mult mai extins. Acesta ar deține un Nissan GT-R, o mașina modificată în Anglia și cu un motor de peste 1000 de cai putere, înmatriculată cu numărul TM-01-ROF (inițialele lui Roman Octavian Florin) și o masină de epocă despre care se spune ca funcționarul ar fi câștigat-o după o ”luptă” cu Ion Țiriac.
Pe lângă acestea,putem face o trecere în revistă a terenurilor și imobilelor care sunt deținute de această adevărată ,,caracatiță’’ formată din firmele conduse din umbră de arhitectul Roman și din rudele acestuia. O parte din aceste proprietăți ajung la un total de 6.000.000 de euro, o sumă uriașă chiar și pentru un om de afaceri prosper, ca să nu mai vorbim despre un obișnuit funcționar public, care și-a declarat în acte un salariu de sub 4.000 de lei.
,,Politica’’ în cârdășie a primarilor,viceprimarilor și funcționarilor publici la localitățile din jurul Timișoarei a fost să ,,achiziționeze’’ pe bani puțini terenuri de la bătrâni fără urmași sau de la diverși cetățeni străini plecați de mult din țară,apoi să creeze puzuri în care metrul pătrat se vindea cu un preț de 50 sau 100,sau chiar de 300 de ori mai mare.