Joi, 11 iulie 2024, secretarul general Jens Stoltenberg a încheiat la Washington, D.C, Summit-ul NATO care a marcat cea de-a 75-a aniversare a Alianței. La summit, au fost luate decizii pentru consolidarea Alianței Nord Atlantice în vederea apărării zonelor dificile de pe glob, zonelor în care au loc războaie, sprijinirea pe termen lung pentru Ucraina și aprofundarea parteneriatelor globale.
În dimineața ultimei zile a summit-ului, liderii aliați s-au întâlnit cu lideri din Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Uniunea Europeană pentru a aborda provocările comune de securitate și a aprofunda și mai mult cooperarea. Confruntată cu alianța Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord, NATO lucrează din ce în ce mai strâns cu partenerii din Indo-Pacific și cu Uniunea Europeană pentru a ajuta la menținerea păcii și la protejarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Secretarul Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că, China este un factor decisiv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, declarația Summit-ului de la Washington referindu-se la parteneriatul strategic dintre Moscova și Beijing ca fiind un „motiv de îngrijorare profundă”.
În după-amiaza zilei de joi, 11 iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat liderilor aliați pentru o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivelul șefilor de stat și de guvern. Secretarul general a indicat că Aliații continuă să sprijine Ucraina pe calea sa ireversibilă către aderarea la NATO.
Cu o zi înainte, miercuri, 10 iulie, Aliații au convenit să înființeze NATO Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina, pentru a coordona furnizarea de echipamente militare și instruire pentru Ucraina. Ei au anunțat, de asemenea, un angajament de asistență de securitate pe termen lung pentru Ucraina, cu o valoare de referință minimă de 40 de miliarde de euro în anul următor. „Acest angajament va asigura o mai mare împărțire a sarcinii sprijinului militar”, a spus Stoltenberg și „de asemenea, va oferi Ucrainei sprijinul de încredere de care are nevoie pentru a se apăra împotriva viitoarei agresiuni ruse”. Secretarul general a salutat faptul că mai mulți Aliați au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ridicând numărul total la 20. El a subliniat, de asemenea, că Aliații au convenit să înființeze un Centru Comun de Analiză, Instruire și Educație NATO-Ucraina în Polonia.
Summit-ul NATO din 2025 va avea loc la Haga, Țările de Jos.