Societatea Literar-Artistică „Tibiscus” din Uzdin, Serbia, condusă de inimosul om de litere Vasile Barbu, a organizat sâmbătă, 20 aprilie 2024, ora 11, ediția a XXIX-a a simpozionului internațional „Oameni de seamă ai Banatului”, la „Centrul Pastoral” și Primăria din Uzdin.
La sosirea participanților la „Centrul Pastoral” din Uzdin, fiecare a primit programul manifestării și exemplare din publicația „Tibiscus” și săptămânalul „Libertatea”, ce ilustrează viața comunității românilor din Serbia.
Discursul președintelui Societății Literar-Artistice „Tibiscus”, Vasile Barbu a marcat deschiderea manifestării, urmat de unul susținut de către Daniel Bala, ministru consilier la Consulatul României de la Vârșeț.
Vasile Barbu a acordat premiul „Dr. Gligor Popi”, pentru merite deosebite în promovarea românității și a istoriografiei românești, către Valeriu Stancu din Iași, preluat de profesorul doctor Mihai Vlădia și către doctorul în istorie Ionel Bota, director al Centrului Cultural Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița, urmat de acordarea diplomei de membru de onoare al Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin către Gheorghe Lungu din Timișoara și Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Local Reșița al Forumului Democrat al Germanilor din România.
Manifestarea a continuat prin lansarea volumului „Actele simpozionului internațional Oameni de seamă ai Banatului” și prezentarea revistei „Almăjul”, ultimul său număr fiind dedicat memoriei profesorului Gheorghe – numit cu afecțiune de cei ce l-au cunoscut „Ghiță” – Rancu, în memoria căruia, la inițiativa muzeografului Ioan Traia din Timișoara, președintele Asociației Presei Rurale din Banat, participanții au ținut un moment de reculegere.

Sesiunea de comunicări în plen, moderată de Vasile Barbu, a inclus comunicarea lui Marcel Drăgan din Novi Sad, despre cineastul și jurnalistul de televiziune Remus Avramescu, urmată de comunicarea lui Lințu Tămaș din Skopie despre poeta aromână Vanghea Mihani Sterghi, ce a prezentat participanților și un volum de poezii al autoarei în dialect aromân (armânesc).
Ulterior a avut loc desfășurarea comunicărilor științifice ale participanților pe secțiuni.
Prima secțiune de comunicări științifice a avut loc la Primăria din Uzdin, unde a fost moderată de profesorul Teodor Rămianț, Victor Simu și Alexandra Mircov, iar comunicările științifice au fost realizate de 13 participanți, reprezentanți ai românității din Bocșa, Novi Sad, Oravița, Sasca Montană, Săcălaz, Timișoara, Uzdin.
A doua secțiune de comunicări științifice a avut loc la ,,Centrul Pastoral” din Uzdin, fiind moderată de Gabriel Băbuț, Mihai Chiper și jurnalistul Nicolae Toma, de la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, iar comunicările științifice au fost realizate de 14 participanți, reprezentanți ai românității din Anina, Băile Herculane, Bozovici, Deta, Lugoj, Oravița, Sărcia, Săcălaz, Timișoara, Uzdin și de Zlatomir Bokinac, reprezentant al sârbilor din Voievodina.
Sfârșitul comunicărilor științifice pe secțiuni a fost realizat prin acordarea unei diplome pentru fiecare participant de Vasile Barbu și de invitația acestuia ca „goștii” (musafirii) să poftească la o masă, de prânz, dovedită copioasă, la sediul Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, unde aceștia au servit la început tradiționala țuică bănățeană, ce-a încălzit trupul și sufletele mesenilor, urmată de o delicioasă ciorbă de pește, cu influențe culinare sârbești, adică piperată, urmată de feliile de crap pané, însoțite de o garnitură de cartofi fierți și ceapă.
Musafirii s-au despărțit de primitoarele gazde uzdinene după servirea mesei de prânz, îndreptându-se către punctele de trecere a frontierei de stat româno-sârbe de la Modoș-Foeni și Vatin-Stamora-Moravița, iar cei cărășeni spre cel de la Naidăș.