Sistemul de telemedicină de ultimă generație vine prin Ministerul Sănătății, care a finalizat licitația internațională pentru achiziția de echipamente pentru sistemul național de telemedicină de urgență și a semnat contractul de instalare a aparaturii!
E vorba de un contract de 6,1 milioane de lei, bani de la Banca Mondială, cu care se vor dota compartimentele sau unitățile de primiri-urgențe din 131 de spitale, printre care și cel din Caransebeș! Un mare câștig pentru spitalul caransebeșean acest sistem de telemedicină, în opinia managerului Adrian Dumbravă.
„Suntem și noi pe această listă scurtă, zic eu, e un mare câștig pentru spital pentru că Compartimentul de Primire Urgențe este cel mai sensibil punct din cadrul spitalului, cu lipsă de personal, cu fel și fel de pacienți care înțeleg sau nu actul medical, ce înseamnă un triaj sau un cod roșu și atunci apar fel și fel de disfuncționalități. Sistemul ajută în primul rând patologia și este foarte bine când ai un centru universitar unde poți să te sfătuiești, unde poți să ceri o a doua părere de la niște colegi foarte bine pregătiți.“, a explicat Dumbravă.
Sistemul de telemedicină constă în echipamente IT (hardware și software), sisteme de comunicații date (audio și video), echipamente și dispozitive medicale specifice și alte echipamente pentru asigurarea infrastructurii necesare comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență (București, Tg. Mureș, Timișoara și Iași). Rolul principal al sistemului de telemedicină este de a facilita asigurarea de consultații de specialitate la distanță pentru pacienții ce se prezintă la Compartimentul Primire Urgențe al spitalului din Caransebeș, respectiv asigurarea unui diagnostic rapid și decizii cu privire la tratamentul și transferul pacienților între unitățile sanitare. Sistemul va asigura transmiterea de date (audio și video) în timp real.