O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a anunţat că a reuşit să detecteze acumulări de proteine, despre care se crede că ar putea cauza boala Alzheimer, în probe de sânge prelevate de la japonezi cu simptome uşoare sau asimptomatici, ceea ce ar putea permite o detectare mai uşoară şi mai rapidă a acestei afecţiuni, transmite agenţia niponă de presă Kyodo, preluată de Agerpres.
Descoperirea, bazată pe primul studiu la scară largă în care au fost implicate persoane din Japonia, ar putea conduce la o depistare mai eficientă a stadiului incipient al bolii Alzheimer, despre care se crede că apare atunci când în interiorul creierului se acumulează beta-amiloid şi proteine tau care distrug celulele nervoase.
Realizarea, publicată în jurnalul ştiinţific Alzheimer’s Research and Therapy, vine în contextul în care un nou medicament pentru Alzheimer dezvoltat de compania japoneză Eisai Co. şi de firma americană Biogen Inc. a fost lansat anul trecut în Japonia pentru persoanele cu acumulări de beta-amiloid. Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demenţă.