Ministerul Sănătății, a anunțat că au fost emise primele avize de oportunitate în vederea implementării proiectelor de investiții din cadrul Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti (PNIIUS) care se derulează în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Spitalul Județean de Urgență din Deva este una dintre unitățile sanitare care va primi finanțare pentru dezvoltarea sa.
Printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise astăzi de Ministerul Sănătății se numără:
- Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați
- Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu
- Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin
- Spitalul Județean de Urgență din Deva
- Spitalul Orășenesc din Vișeul de Sus
- Spitalul Municipal din Craiova
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandescu” din București.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, și primarul ales al municipiului Deva, Lucian Rus, au salutat anunțul făcut de Ministerul Sănătății.
Conform comunicatului oficial, valoarea totală a proiectelor care au primit undă verde de la Ministerul Sănătății este de 2 miliarde de lei, iar evaluarea solicitărilor depuse de beneficiari continuă până la data de 15 octombrie 2024. Programul are un buget total de 13 miliarde de lei și perioada de implementare 2024-2030, iar beneficiarii eligibili sunt toate tipurile de unități sanitare publice: spitale orășenești, spitale municipale, spitale județene și institute.
Similar cu programul PNRR în Sănătate, PNIIUS finanțează construcții noi de spitale, dar și extinderea și dotarea acestora, lucrări de modernizare și/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcțiilor existente și nu în ultimul rând, lucrări și dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică și tranziție verde.
Spitalele județene, spitalele de specialitate și spitalele clinice și clinice de urgență pot primi 2 miliarde de lei, fonduri destinate în valoare maximă eligibilă.
Spitalele municipale pot primi 350 de milioane de lei în valoare maximă eligibilă, în timp ce spitalele orășenești 250 de milioane de lei.
O comisie mixtă de experți în fonduri europene și experți de la Ministerul Sănătății va evalua proiectele de finanțare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele declarate eligibile de către cele două ministere este estimată a avea loc în noiembrie 2024.