În această săptămână, proiectul de Ordin privind profilul și standardele profesionale organizate pe niveluri de învățământ, domenii de competențe, etape de carieră – licențierea (care va înlocui, din anul 2028, actualul examen pentru obținerea definitivării în învățământ), gradul II și gradul I – și niveluri de învățământ (educație timpurie, învățământ primar, gimnazial și liceal, tehnologic și tehnologic dual), a fost lansat în consultare publică de către Ministerul Educației.
Referitor la aceasta, PNL Timiș transmite că-i „încurajează pe toți profesioniștii domeniului să participe la consultarea publică deschisă prin publicarea proiectului, proces actual și esențial pentru definirea viitorului cadrelor didactice, util în structurarea profilului și standardelor profesionale care vor ghida politicile de formare și evoluție în următorii ani. Mai ales într-un județ precum Timișul, unde rețeaua școlară preuniversitară este densă și corpul profesional din acest domeniu este numeros, viitoarele standarde profesionale din învățământ se vor afla la baza evoluției proceselor din învățământul preuniversitar”.
De asemenea, de la Ministerul Educației, Ligia Deca, ministra educației din România, transmite public: „Vă invit să consultați acest proiect și să contribuiți la îmbunătățirea lui! Apreciez atenția pe care profilul o acordă cunoașterii elevului, învățării temeinice, echității, dezvoltării sustenabile, colaborării cu familia și comunitatea și utilizării responsabile a tehnologiei. Sper să ne unească în jurul unui scop comun și să ne ghideze eforturile pentru susținerea profesorilor”.
Profilul și standardele profesionale vor ghida politicile de formare și evoluție în carieră a cadrelor didactice în următorii ani.