TIM7 a adresat câteva întrebări celor mai cunoscuți dintre candidații la funcția de primar al Timișoarei și la cea de președinte al Consiliului Județean Timiș. Până în prezent, singurul care a răspuns este Ilie Vasile Sîrbu, fondator și manager al Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de AUR. Vă prezentăm în continuare răspunsurile lui Ilie Sîrbu la întrebările adresate de redacția TIM7 din partea cititorilor.
- Credeți că veți câștiga alegerile și dacă da, cu ce scor?
– Da, voi câștiga alegerile cu un scor bun pentru o astfel de campanie electorală.
- Care credeți că vă este cel mai redutabil adversar?
– Nu am adversari redutabili. Sunt doar două persoane care au fost în fotoliul de primar și nu au făcut nimic. Nimic fundamental pentru Timișoara.
- Dintre cei doi candidați care au fost primari (Nicolae Robu și Dominic Fritz), care credeți că au făcut mai mult pentru Timișoara și pentru timișoreni?
– Să te lauzi cu normalitatea în secolul XXI înseamnă că nu ai făcut nimic!
- Dar care dintre cei doi, prin prestația avută, au făcut mai mult rău orașului?
– Amândoi au atras orașul în scandaluri interminabile. Doi orgolioși care nu au înțeles spiritul acestui oraș, un spirit care nu poate fi luat pe persoană fizică: „Eu am făcut!”. Mândria e o boală grea. În Timișoara poate fi vorba doar despre „Noi am făcut!”. Ei nu au adus bani de acasă! Timișoara este a timișorenilor, nu a lor!
- Ce proiecte considerați că ar fi putut fi realizabile pentru Timișoara și pentru timișoreni și nu au fost realizate? Din ce motive?
– Construirea unui spital municipal ar fi putut fi realizabilă, în condițiile în care cu toții știm că Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara funcționează într-o cazarmă austro-ungară veche de peste o sută de ani.
Dacă era o viziune pe termen mediu și lung, având la dispoziție o armată de arhitecți și urbaniști, cunoscând relațiile celor doi cu OAR și RUR, ca să dezvolte acest oraș într-un mod armonios. Reabilitarea pe interior a Operei. Reabilitarea Sălii Capitol. Construirea unui Panteon al Culturii Bănățene este absolut necesară.
Motivele lor sunt ale lor, dar bănuiesc că sunt limitați, și nu văd viitorul Timișoarei mai mult de umbra orgoliilor lor.
- Care sunt obiectivele dvs. prioritare, în cazul în care veți câștiga?
– Eliminarea supraimpozitării spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință;
Poliția Locală să nu-și depășească competențele și să nu mai facă abuzuri la ordin;
Eliminarea discriminării prin supraimpozitarea proprietăților în funcție de numărul lor;
Îmbunătățirea transportului public, prin deschiderea Liniei 3, prin punctualitate, predictibilitate și curățenie;
Străzi curate în fiecare zi, nu doar în campania electorală. Timișoara trebuie să redevină Orașul Rozelor;
Reluarea Festivalului Florilor, neelectoral;
Înființarea și construirea unei unități medicale (Institut Medical al Familiei) cu spații de cazare și capabilități în tratamente ambulatorii și intervenții chirurgicale ușoare pentru scăderea presiunii de pe cele două UPU;
Bază Olimpică de canotaj și caiac-canoe în aval de fabrica Solventul;
Construirea unui Panteon al Culturii Bănățene care să cuprindă și o sală pentru concerte, absolut necesară pentru un oraș ca Timișoara;
Decizia majorității să fie aplicată la Timișoara și nu impunerea dictaturii minorității;
Scăderea numărului de semafoare și eficientizarea lor, în urma unor studii de oportunitate serioase pentru fiecare intersecție în parte;
Înființarea unui Muzeu al Cetății Timișoara care să cuprindă: Muzeul Uneltelor, Muzeul Portului, Muzeul și Casa Memorială Mühle, Muzeul Berii;
Înființarea Muzeului Punk-Rock din Timișoara;
Viața de noapte a Timișoarei să… revină la viață, într-un spațiu dedicat;
Stadionul CFR să fie transformat într-o Bază Olimpică de Atletism și nu într-un teren pentru dezvoltatorii imobiliari;
Ștrandul Uszoda să fie transformat într-un Bazin Olimpic;
Construirea pe canalul Bega a unui Port Turistic al Timișoarei;
Sprijinirea sporturilor în funcție de performanță;
Uniunea Scriitorilor, Filiala Timișoara să aibă un sediu sigur pentru totdeauna;
Colaborare strânsă între Primăria Timișoara și Universitățile Timișoarei, pentru a crea centre de învățare interactive și pentru dezvoltarea armonioasă a orașului;
Construirea unei zone de promenadă din Piața Unirii până în Portul Turistic al Timișoarei;
Restaurarea bunului-simț atât în Timișoara, cât și la Primăria Municipiului Timișoara.
- În perioada în care ați activat în presă, ați fost cunoscut ca o persoană foarte sociabilă. Cum apreciați ieșirile violente ale președintelui AUR, George Simion?
– E o vorbă în popor: când vezi nedreptatea îți vine să strigi. Să vedem esența, nu particularitatea.
- Cum comentați manifestările violente din Parlament ale reprezentanților AUR?
– Nimeni nu este dispus la violență. Dar totuși, au trecut 34 de ani și încă nu avem autostrăzi care să lege marile orașe de București. Trenurile circulă mai încet ca în perioada interbelică.
- În cazul în care nu sunteți predispus la violență, cum credeți că veți relaționa cu conducerea partidului? Cum veți obține sprijin, în cazul în care veți avea nevoie?
– După cum se vede, am devenit o voce în Mișcarea AUR. Atât timp cât țin steagul Banatului Timișoarei sus, sprijinul va veni necondiționat dinspre conducerea partidului. Sunt oameni de cuvânt. Cam rar în politica românească așa ceva!
- În cazul în care veți câștiga, dar partidul va obține un scor modest, cum credeți că veți obține sprijin din partea administrației centrale, dacă aceasta va avea altă culoare politică?
– Nu va obține un scor modest Mișcarea AUR, din care fac parte. Va avea un scor istoric!
- Cum comentați acuzațiile conform cărora conducerea AUR urmărește să satisfacă directivele Kremlinului?
– Acuzațiile sunt nefondate. Conducerea Mișcării AUR satisface doar nevoile românilor.
- Ce veți face în cazul în care nu veți reuși să câștigați?
– Voi câștiga!
- Dacă veți câștiga, veți continua să mențineți monumentul „Soldatului sovietic” în Parcul Central?
– Nu este ”soldatul sovietic”, este o operă de artă a vremurilor noastre. Monumentele de for public trebuie păstrate așa cum au fost gândite, spre veșnica amintire a istoriei noastre, așa cum a fost ea.
- Dacă da, ce relevanță considerați că mai are un asemenea monument în centrul Timișoarei?
– Are o relevanță deosebită. Să nu uităm istoria, să o păstrăm așa cum a fost, să nu o cosmetizăm. Dacă facem asta, nu ne deosebim de comuniști.
- Când veți începe lucrările de restaurare la monumentul „Coloana fidelității”, cel care acum se află în Cimitirul Eroilor?
– Fiind vorba despre un monument istoric, trebuie discutat cu specialiștii de la Direcția pentru Cultură, cât și cu alți profesioniști specializați în restaurarea monumentelor de for public precum este Coloana Fidelității.
- Legat de amplasarea acestui monument, rămâne locația în Parcul Botanic sau îl veți amplasa în Piața Bălcescu, acolo unde a fost stabilit să fie amplasat inițial?
– Nu pot eu lua decizii în acest sens. Cu siguranță o să fie o dezbatere publică în acest sens. Și nu este vorba doar despre Coloana Fidelității, ci și de Obeliscul Sfintei Ecaterina și altele, care zac părăsite în Cimitirul din Calea Lipovei. Să nu ne rezumăm doar la ce credem noi că face audiență, cu siguranță nevoile timișorenilor sunt altele, precum construirea de creșe, grădinițe, spitale, linia tramvaiului 3, salvarea STPT de la insolvență, situația Colterm.
- Nu ar fi posibilă o rocadă între cele două monumente? Adică, cel din Parcul Central să fie transferat în Cimitirul Eroilor, iar cel care se află acum în Cimitirul Eroilor să fie adus în Parcul Central?
– Nu este posibilă o astfel de rocadă. Cu acele costuri am curăța subsolul Operei, care pute. Sunt alte priorități. Nu risipim banii publici pe transferuri de monumente și pe orgolii mărunte care au oprit dezvoltarea Timișoarei în ultimii 12 ani. Vă place că râvniți la Oradea, Cluj, Craiova? Așa jos am ajuns?