În ediția cu numărul 30, TIM7 a adresat câteva întrebări celor mai cunoscuți dintre candidații la funcția de primar al Timișoarei și la cea de președinte al Consiliului Județean Timiș. Primul care a răspuns a fost Ilie Vasile Sîrbu, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de AUR, răspunsurile sale fiind prezentate în ediția cu numărul 31 a săptămânalului nostru. Astăzi vă prezentăm răspunsurile fostului primar Nicolae Robu, candidat la funcția de primar al Timișoarei susținut de Alianța PSD-PNL, la întrebările adresate de redacția TIM7 din partea cititorilor.
Nu au dat niciun răspuns Alin Nica, Alfred Simonis și Dominic Fritz, ceea ce arată la ce nivel este respectul lor față de presă și față de alegătorii lor care citesc (sau poate că nu le pasă de astfel de alegători?).
Redacția TIM7 – Care este scorul cu care credeți că veți câștiga alegerile?
Nicolae Robu – Sunt încrezător că voi câștiga alegerile și mă bazez pe ce arată sondajele, pe favorabilitatea pe care mi-o arată timișorenii peste tot și pe nemulțumirile pe care domniile lor mi le fac cunoscute privind prestația execrabilă a primarului Dominic Samuel Fritz. Dar, nu-mi permit să vorbesc de un scor anume.
Redacția TIM7 – Dacă va fi ales Alin Nica președinte al Consiliului Județean, va fi bine pentru județul Timiș?
Nicolae Robu – Pentru municipiul Timișoara și pentru județul Timiș mie mi se pare limpede că cel mai bine ar fi ca eu să fiu ales primar și dl Alfred Simonis președinte al Consiliului Județean Timiș, pentru a avea congruență politică de jos până sus, sus însemnând la nivel de Guvern. Pentru că e limpede pentru oricine, mi se pare mie, că și în următorii ani, Guvernarea va fi asigurată de alianța PNL-PSD.
Redacția TIM7 – Ați conduce altfel primăria în viitorul mandat?
Nicolae Robu – În viitorul mandat, aș păstra tot ce am avut bun în actul de conducere din mandatele anterioare – lucrul în paradigma viziune-strategie integrată-strategii sectoriale-programe-subprograme-axe-proiecte pentru obiective concrete, ambiția, dedicarea, loialitatea față de oraș, cinstea, corectitudinea, respectul față de lege, hărnicia, eficiența, respectul față de cetățeni și față de subalterni, dar nu m-aș mai lăsa atras în conflicte și nu aș mai greși atitudinal cum am făcut-o în mandatele anterioare, mai ales în al doilea.
Redacția TIM7 – Ce veți face dacă veți pierde alegerile pentru primărie? Veți ieși din politică definitiv?
Nicolae Robu – Eu operez întotdeauna în gândire pozitivă.
Redacția TIM7 – Pe cine considerați mai bun pentru funcția de viceprimar: Ruben Lațcău, Dan Diaconu sau Cosmin Tabără?
Nicolae Robu – Dan Diaconu mi-a dovedit că este un viceprimar foarte bun în cei 8 ani cât mi-a fost alături. Cu privire la Ruben Lațcău nu fac aprecieri, ci doar evoc o vorbă înțeleaptă: „Ferească Domnul de hărnicia prostului!”.
Redacția TIM7 – În 2012 vi s-a prezentat un proiect pentru un Complex Muzeal în Calea Aradului, lângă Agronomie. Ar mai fi de interes acum?
Nicolae Robu – Desigur că un astfel de Complex ar fi oricând binevenit în Timișoara, câtă vreme suntem deficitari la astfel de obiective. Eu aș participa la lobby pentru realizarea lui, respectiv, din postura de Primar, aș putea agrea inclusiv o co-participare a Primăriei, dar exclusiv pe Primărie, nu l-aș putea asuma.
Redacția TIM7 – Credeți că e necesar ca tramvaiele, autobuzele și troleibuzele să fie vopsite în alb-violet? Majoritatea timișorenilor îl consideră un abuz nejustificat?
Nicolae Robu – Da, eu consider categoric că toate mijloacele de transport public trebuie să rămână alb-violet. Culorile alb-violet sunt la sufletul nostru, al atâtor și atâtor timișoreni și avem deja o tradiție în a le vedea și pe străzile Timișoarei pe mijloacele de transport public. În plus, în aprecierea mea, combinația este și una frumoasă, induce pozitivism. Nu înseamnă că galben-negru ar fi o combinație urâtă, n-am spus niciodată așa ceva, numai că este sfidător ca cineva să ajungă pe meleagurile noastre parașutat de nu se știe cine – doar nu crede cineva că un șomer atrage așa, pur și simplu, milioane și milioane de euro de campanie și de întreținere personală, spunând ”Eu sunt Dominic, am 37 de ani, n-am reușit nimic în viață până acum, n-am reușit nici măcar să acced la un loc de muncă cât de cât acătării în Germania, mi-ar trebui niște milioane de euro să mă fac Primar al Timișoarei!”- și apoi să atenteze la valorile noastre, la lucrurile noastre sfinte. Căci da, culorile alb-violet sunt ceva sfânt pentru noi, timișorenii!
Redacția TIM7 – Bugetul Timișoarei a crescut foarte mult în ultima vreme. Care credeți că sunt proiectele prioritare în mandatul Dvs., excluzându-le pe cele cu caracter sportiv (stadioane, sală de sport etc.)?
Nicolae Robu – Eu sunt singurul candidat care a prezentat electoratului un raport cu realizări și un program administrativ. Programul conține Viziunea și apoi 20 de Programe sectoriale. Fiecare program cuprinde subprograme, axe, subaxe și, în final, obiective concrete. Programul ”Taxe și Impozite locale” cuprinde angajamente ferme de reducere a fiscalității, reducere pe alocuri drastică – la jumătate, de exemplu -, ca și de eliminare a unor taxe, cum ar fi taxa pe parcarea rezidențială. Cel mai amplu este Programul 1 ”Mobilitate”. În el puteți găsi o mulțime de obiective concrete, cuprinzând construcția de pasaje și poduri și o mulțime de lărgiri de străzi de la 2 la 4, respectiv de la 4 la 6 benzi. Construcția de noi clădiri spitalicești și școlare și reabilitarea existentului vor fi și ele priorități. Un accent deosebit voi pune pe construcția de creșe și grădinițe, ținta fiind să ajungem rapid să nu mai avem niciun cartier fără creșă și grădiniță. Și, evident, n-am cum să neglijez transportul public, pentru care voi achiziționa numai mijloace nepoluante – mai precis: electrice – și nu unul-două, ci o mulțime.
Redacția TIM7 – Veți mai dori să fiți președintele organizației județene a PNL?
Nicolae Robu – Categoric NU. Nu mai vreau să fac politică. Vreau să aduc plusuri partidului meu, PNL, prin rezultatele din Administrație și nu prin activitate politică. Filiala Timiș a PNL are numeroși oameni de valoare, dintre care unii vor fi aleși să o conducă.
Redacția TIM7 – Credeți că e nevoie de o schimbare a conducerii centrale a PNL?
Nicolae Robu – Nu. Dar vreau să vă spun ceva: când m-am reactivat în PNL, am spus răspicat și conducerii naționale și conducerii de-atunci a Filialei Timiș: nu vreau să fiu implicat în nicio luptă internă, nici locală, nici națională. Și nu mă voi implica. Tot ce vreau să fac este administrație performantă la Timișoara!
Redacția TIM7 – Dacă veți câștiga un nou mandat, veți continua să mențineți monumentul „Soldatului sovietic” în Parcul Central?
Nicolae Robu – Acel monument nu mai e de mult ”Monumentul soldatului sovietic”, ci ”Monumentul Ostașului Necunoscut”. Sub această semnificație a sa am participat acolo la ceremonii militare de omagiere a tuturor celor ce și-au dat viața pentru patrie.
Redacția TIM7 – Dacă da, ce relevanță considerați că mai are un asemenea monument în centrul Timișoarei?
Nicolae Robu – Consider că oricând un monument dedicat eroilor neamului, acelor necunoscuți ale căror oseminte au rămas pe diverse câmpuri de luptă își are locul, chiar trebuie să își aibă locul, consider eu, într-o zonă centrală și Parcul Central este, în opinia mea, potrivit pentru a-l găzdui.
Redacția TIM7 – Când veți începe lucrările de restaurare la monumentul „Coloana fidelității”, cel care acum se află în Cimitirul Eroilor?
Nicolae Robu – Am restaurat practic toate monumentele cele mai valoroase ale Timișoarei, inclusiv pe cel mai vechi – Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, de pe la 1730 – și îmi doresc să fac lucrul acesta și cu „Coloana fidelității”. Nu e normal ca un asemenea monument să zacă în continuare uitat de lume. Îmi propun pentru anul 3 de mandat să-l restaurez și, cel mai probabil, să-l amplasez în Parcul Botanic. Dar asta voi stabili împreună cu timișorenii, printr-o largă consultare.
Redacția TIM7 – Legat de amplasarea acestui monument, rămâne locația în Parcul Botanic sau îl veți amplasa în Piața Bălcescu, acolo unde a fost stabilit să fie amplasat inițial?
Nicolae Robu – Parcul Botanic, am dat deja răspunsul, anticipând întrebarea.
Redacția TIM7 – Nu ar fi posibilă o rocadă între cele două monumente? Adică, cel din Parcul Central să fie transferat în Cimitirul Eroilor, iar cel care se află acum în Cimitirul Eroilor să fie adus în Parcul Central?
Nicolae Robu – Posibil ar fi, dar eu nu cred că ar fi potrivit. Cred că soluția rațională este cea exprimată de mine mai sus și credeți-mă că am analizat, la vremea când subiectul m-a preocupat pentru prima dată, cu toată seriozitatea variantele, inclusiv cea din întrebarea dv.