După erorile de arbitraj de la gimnastică artistică, la finalele pe aparate, Team România a continuat evoluțiile la Jocurile Olimpice de la Paris, 2024.
Astfel, luni, 5 august, luptătorul Răzvan Arnăut, aflat la prima sa participare la Jocurile Olimpice, a reușit să se califice în sferturile de finală la lupte greco-romane. Răzvan Arnăut (cat. 60 kg) l-a învins pe sportivul Enes Basar (Turcia), scorul 4-2, și a obținut accederea în „sferturile” competiției olimpice.
În sferturile de finală, sportivul reprezentant al României nu a reușit să-l depășească pe Zholman Sharshenbekov (Kyrgyzstan) și a ratat calificarea în semifinale. Sportivul care reprezintă Kyrgyzstan este dublu campion mondial, în 2023 și 2022, medaliat cu argint mondial în 2018 și 2021.
Cum sportivul din Kyrgyzstan a pierdut semifinala împotriva reprezentantului Japoniei, Kenichiro Fumita, vicecampion olimpic la Tokyo 2020, campion mondial în 2017 și 2019, reprezentantul României la această disciplină sportivă, Răzvan Arnăut, nu a mai mers în recalificări, încheindu-și evoluțiile la această ediție a Jocurilor Olimpice.
Un alt reprezentant al României la Jocurile Olimpice de la Paris, angrenat în disciplina sportivă, lupte greco-romane, luptătorul Alin Alexuc, a fost eliminat în optimile de finală ale turneului de la Paris 2024. Alin Alexuc (cat. 130 kg) a pierdut, 1-3, meciul contra cazacului Alimkhan Syzdykov și a fost eliminat din competiția olimpică. Sportivul român are patru participări la Jocurile Olimpice de Vară.
La yachting, navigatoarea Ebru Bolat, reprezentanta României la acestă disciplină olimpică, a terminat întrecerea pe locul 23 din 43 de participante, în proba feminină de dinghy, la Paris 2024.
Luni, 5 august, au fost programate să se desfășoare cursele 9 și 10, la finalul cărora să fie stabilite primele zece clasate, calificate în cursa pentru medalii de marți, 6 august. Lipsa vântului, care a pus probleme în aproape toate cele cinci zile de concurs, a dus la anularea cursei nr. 10, iar la capătul cursei a noua, navigatoarea din România s-a aflat pe locul 24, cu un numărul net de puncte acumulat până acum – 158 – ceea ce i-a adus clasarea pe locul 23 la general.
La polo pe apă, echipa olimpică a României a susținut ultimul ei joc de la această ediție a Jocurilor Olimpice, în Grupa A. România suferit o nouă înfrângere și în ultimul joc pe care l-a disputat în această grupă, 7-10, în fața echipei olimpice a Muntenegrului, la capătul unei partide în care „tricolorii” au jucat cu multă încredere și au avut parte de o galerie foarte activă și un public numeros.
Astfel, cea mai tânără „națională” calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, 2024, atinge performanța calificării la această a XXXIII-a ediție a „olimpiadei” și este pregătită să ducă proiectul de reconstrucție, aflat la început acum, spre o nouă treaptă evolutivă, iar peste 4 ani, pe lângă calificarea și prezența la Jocurile Olimpice de la Los Angeles să reușească în timpul „olimpiadei” americane rezultate cu mult peste cele obținute la această ediție franceză.
Echipa olimpică de polo pe apă a României a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de Vară, după 12 ani de absență, însă sorții i-au scos în cale, în Grupa A, adversari cu performanțe remarcabile în acest sport, Grecia, vicecampioana olimpică, Croația, campioana mondială, și Italia, vicecampioana mondială, astfel că România a încheiat turneul olimpic pe ultimul loc, 12, fără nicio victorie.
„Băieții, antrenați de Bogdan Rath, au dat totul în bazin și au luptat până la capăt, cu inimile pline de speranță, fiecare meci fiind o provocare și o oportunitate de a acumula experiență valoroasă, pe care să o fructifice în anii care vin”, se arată, printre altele, într-o postare publică pe pagina de Facebook a Agenției Naționale pentru Sport.
În seriile probei de canoe dublu, pe distanța de 500 m, Oleg Nuță și Ilie Sprîncean au încheiat pe poziția a V-a, doar primii trei clasați având posibilitatea să se califice direct în semifinale, sportivii reprezentanți ai României la această disciplină olimpică au evoluat, marți, 6 august, în „sferturi”.
Cei doi canoişti care reprezintă România la această ediție a Jocurilor Olimpice, în urma evoluției lor din sferturile de finală ale probei au obținut calificarea în semifinale, fiind cronometrați cu timpul de 1:40,00. Sportivii din România au fost devansați de brazilienii Jacky Jamael Nascimento Godmann/Isaquias Guimaraes Queiroz, 1:38,78, din fiecare sfert de finală, în semifinale calificându-se primele trei echipaje.
Sprîncean şi Nuță s-au clasat pe cinci în prima serie, cu un timp de 1:40,84, al şaptelea din cele 13 echipaje care s-au aliniat la start în ambele serii. Semifinalele şi finala vor avea loc joi, 8 august.
La aruncarea suliței, atletul, reprezentant al României, Alexandru Novac, a părăsit competiția olimpică odată cu necalificarea în finala probei. Alexandru Novac a ratat prima încercare, a doua a măsurat 77,35 m, iar în a treia a reușit 81,08 m. Ca urmare a celei de-a treia aruncări, cea mai bună, sportivul român a ocupat poziția a 8-a în Grupa A de calificare și locul 17 în clasamentul general, nereușind să acceadă în finala olimpică a probei.
În finala probei s-au calificat doar atleții care au îndeplinit standardul de calificare de 84 m sau primii 12 clasați din cele două grupe.
La săritura în lungime, reprezentanta României, atleta Alina Rotaru-Kottman, s-a calificat în finala probei. Alina Rotaru-Kottman a avut trei încercări reușite – 6,45 m, 6,46 m și 6,63 m – cu cea din urmă, cea mai bună, ocupând poziția cinci în Grupa A și nouă în clasamentul general al celor două grupe de calificare. Primele 12 clasate, printre care și atletele care au îndeplinit standardul de 6,75 m, s-au calificat în finala olimpică.
Alina Rotaru-Kottman este la a treia participare la Jocurile Olimpice, după Rio (2016), unde a ocupat locul 18 (6,40 m) și Tokyo (2020), locul 17, cu o săritură de 6,51 m. În 2023, sportiva a obținut „bronzul” la Campionatele Mondiale de Atletism de la Budapesta.
La Jocurile Olimpice de la Paris, reprezentanta României la săritura în lungime va evolua în finala probei, pentru o medalie olimpică, joi, 8 august.
La aruncarea ciocanului, atleta Bianca Ghelber, reprezentanta României în această probă, a concurat în finală. Sportiva, în vârstă de 34 de ani, pentru a patra oară în carieră la Jocurile Olimpice, nu a reușit să se claseze între primele opt și s-a clasat pe locul 9 în finală.
Bianca Ghelber a ratat prima aruncare (a trimis în afara arcului de cerc), apoi, în următoarele două încercări, a trimis la 72,24 m., respectiv 72,36.
Bianca Ghelber a concurat în prima grupă de calificare, A, la aruncarea ciocanului, una în care au luat startul 15 sportive. Românca trimis bila la 71,42 metri din prima încercare, a depășit-o pe a doua, iar din a treia a reușit 71,34. Baremul pentru a-și asigura prezența direct în ultimul a fost de 73,00 m.