Jumătate din cele 100 de „insule” ecologice digitalizate promise din 2022 ajung la Timișoara în următoarea săptămână. Sunt cumpărate prin PNRR, ca parte a unui program național. Practic, până la finele anului, timișorenii din 9.000 de apartamente vor duce gunoiul cu cartelă.
În urmă cu doi ani, Primăria Timișoara anunța că vrea bani din PNRR pentru un sistem modern de colectare a deșeurilor la blocuri și cvartale de blocuri. Administrația voia să amplaseze în oraș 100 de „insule” inteligente de colectare selectivă a deșeurilor. Acestea vor fi supraterane, cu containere încasetate, fiecare container cu o capacitate de 1,1 metri cubi. Fracțiiile de colectare sunt: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal și hârtie și carton. Costul per „insulă” era estimat la 10.000 de euro.
Fiecare „insulă” de colectare va avea acces restricționat prin cartelă, cu minimum 200 de apartamente alocate pentru fiecare dintre ele, și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor. Cererea de finanțare a fost depusă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Valoarea acesteia a fost de 4,9 milioane de lei, fără TVA.
Accesul la „insule” se va face pe bază de cartelă sau printr-o aplicație mobilă. Primăria Timișoara și RETIM au început să împartă către utilizatori cartelele de acces, iar aplicația este disponibilă la adresa myara.ro. Sistemul pe bază de cartelă va permite plata pentru cantitatea de deșeuri generată și reciclată.
Odată amplasate, „insulele” ecologice vor fi operaționalizate de RETIM și ADID Timiș. În noul sistem au fost incluse cele mai dens populate zone din Timișoara