Prima pistă de biciclete din Ținutul Pădurenilor a fost construită în comuna Cerbăl din Hunedoara și are o pantă care i-ar pune la încercare chiar și pe sportivii profesioniști. Însă „Transalpina bicicliștilor”, cum o numesc localnicii, nu va rămâne singura pistă de biciclete din zonă.Pistele de biciclete propuse în mai multe sate de munte din Hunedoara sunt considerate de localnici șosele care pot fi folosite și de mașini, având în vedere că numărul bicicliștilor din aceste comune tinde spre zero, al turiștilor care ajung cu bicicleta la ele este redus, iar lățimea și construcția lor le fac accesibile automobilelor.
Doar patru sau cinci familii locuiesc permanent în satul Ulm din Hunedoara, însă localnicii se pot mândri cu „Transalpina bicicliștilor” – așa cum o numesc unii hunedoreni -, prima pistă de biciclete construită în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara, o regiune aparte din Munții Poiana Ruscă, locuită din cele mai vechi timpuri, dar depopulată în ultimele decenii.
Pista de biciclete din Ținutul Pădurenilor , construită recent, urcă din satul Ulm din Hunedoara spre satul Cerbăl din Hunedoara, aflat pe o altă creastă, la circa 900 de metri altitudine.
Are mai puțin de trei kilometri și a costat 1,4 milioane de lei, din fonduri accesate de Primăria comunei Cerbăl prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care finanțează proiecte de amenajare a pistelor de biciclete și în zone rurale.
În satul Ulm din Hunedoara, aflat la 20 de kilometri de centrul municipiului Hunedoara, localnicii rămași sunt, în general, vârstnici, pentru care mersul pe bicicletă nu mai face parte de mult timp din obiceiurile de zi cu zi. Totuși, odată cu construcția primei piste de biciclete din Ținutul Pădurenilor, așezarea s-a mai animat.
Lățimea pistei este, însă, suficientă pentru a permite accesul mașinilor pe ea, chiar dacă destinația ei propusă a fost de pistă de biciclete. Pentru unii localnici, „pista” reprezintă acum o scurtătură din satul Ulm spre centrul comunei Cerbăl, unde se află primăria.
Traseul pistei este abrupt pentru că acolo comuna a avut teren și posibilitatea de construire, arăta Mircea Claudiu Costa, primarul comunei Cerbăl. Prin PNRR, nu s-au putut aloca, fonduri pentru modernizarea unor drumuri rurale, mai necesare decât pistele, cred localnicii.