În tratamentul afecțiunilor reumatismale, un loc important este ocupat de balneologie. Această metodă terapeutică este capabilă să modifice anumite reacții ale țesutului conjunctiv prin mecanisme nervoase și umorale.
Acțiunea apelor minerale se exercită asupra tegumentului (pielii), iar temperatura băii este primul factor care produce modificări. Băile calde produc vasodilatație locală, devin sursa unor excitații care manifestă efecte asupra țesuturilor articulare și sistemului nervos. Totodată, compoziția chimică a apei în care se face baia are un rol important. Se utilizează băi sulfuroase, ape clorurosodice, oligometalice, acratoterme, carbogazoase, iodate, radioactive și băi de nămol.
Băile sulfuroase activează circulația capilară, generând hiperemie, care favorizează o resorbție de sulf prin tegument, sulful fiind parte din metabolismul general al organismului. Este necesară precauție în folosirea apelor sulfuroase la reumatismul inflamator. Stațiunile din țara noastră cu ape sulfuroase sunt Herculane, Govora, Călimănești, Olănești etc.
Apele clorurosodice realizează modificări în imbibiția tegumentului și a țesuturilor, o transformare în distribuirea lichidelor interstițiale cu consecințe asupra funcțiilor celulare. Are loc stimularea țesutului conjunctiv, de unde rezultă creșterea capacității de rezistență a organismului. Datorită vasodilatației periferice, modificărilor circulației profunde precum și modificării proceselor osmotice intra și extracelulare, se favorizează resorbția exudatelor și a inflamației articulare. În patria noastră întâlnim ape sărate în stațiunile Ocna Sibiului, Ocna Mureșului, Ocnele Mari, Sovata, Techirghiol, etc.
Apele oligometalice, acratoterme sunt utilizate în anumite forme de reumatism având acțiune rezorbtivă în inflamația cronică sedativă și antispastică. Găsim astfel de ape în stațiunile Băile Felix, Băile 1 Mai, Moneasa, etc.
Băile cu nămol se folosesc în zilele noastre sub formă de împachetări sau cataplasme locale și au multiple efecte terapeutice. Prin aplicațiile de nămol calde sau reci obținem un efect mecanic excitant prin particulele fine ale peloidului asupra tegumentului, un efect fizic prin acțiunea termică și un efect chimic datorită pătrunderii prin tegument a unor substanțe cuprinse în nămol. Întâlnim băi cu nămol la Amara, Geoagiu Băi, Techirghiol. Nămolul conține substanțe hormonale și exercită acțiune asupra glandelor suprarenale.
IMPORTANT! Tratamentul balnear este recomandat numai după vizita la medicul de familie și medicul specialist.