Un tur ghidat – nu turistic, cum ne-am fi putut aștepta când folosim această expresie – ci mai degrabă edilitar, a organizat zilele trecute Primăria Reșița, cu ocazia Zilei Porților Deschise în zona de dezvoltare Mociur – Triaj – Valea Țerovei, cea care va oferi o nouă imagine municipiului de pe Bârzava, după ce ani de zile a constituit o periferie demnă mai degrabă de realitatea din zonele subdezvoltate ale lumii. Pentru că nimeni, în afară de această administrație, nu a avut curajul să se ia la trântă cu aria aceasta – fiică vitregă a Reșiței. Și dacă acolo se prefigurează proiecte în valoare de zeci de milioane de euro – proiecte care evident au un termen de implementare și dezvoltare de până în zece ani – ele sunt deja atacate de competitorii electorali ai actualului primar, cu însăilări ieftine de PR. De parcă o asemenea zonă s-ar putea dezvolta în câteva luni. Dar asta e o altă discuție.
Organizatorii evenimentului din Parcul Industrial – la care au participat presa și un număr însemnat de cetățeni – au făcut practic un recurs la istorie, de la primele așezări industriale ale secolului al XVIII-lea, la colosul industrial ce s-a înălțat pe aceste dealuri, culminând cu prăbușirea industriei grele din municipiu și evident, reinventarea Reșiței printr-o viziune pe care a oferit-o, odată cu alegerea sa în fruntea municipiului, primarul Ioan Popa, completat de o echipă ambițioasă de specialiști, pe care edilul i-a încurajat neîncetat să viseze.
Deschiderea expoziției despre industria pre- și postdecembristă din zona de dezvoltare Mociur – Triaj – Valea Țerovei i-a avut ca amfitrioni pe Sorin Dumitru – director N’Hood, fost consilier al primarului, implicat direct în procesul de dezvoltare a acestei zone, Oana Borza – administrator al Agenției de Dezvoltare Locală Reșița, Daniela Copaci – consilier al primarului Reșiței și alți specialiști în domeniul dezvoltării urbane. Au urmat două tururi ghidate prin zona Mociur, fiind vizitată cu această ocazie și Colecția Industrială Mociur, o inițiativă muzeală deosebită, după care, pe strada Traian Lalescu 27, s-a continuat cu o prezentare și expoziție cu proiecte de urbanism ale studenților de la Facultatea de Arhitectură, Universitatea Politehnică dar și proiecții de scurt metraje pe tema industriei reșițene. După cum s-a declarat încă de la început, scopul evenimentului a fost acela de a oferi oportunitatea cetățenilor din toate categoriile de vârstă să redescopere trecutul industrial al acestei zone, precum și perspectivele sale actuale și viitoare de dezvoltare.
Este încă un pas, o previziune și o garanție că această vastă arie, rebranduită, va fi gazda unei mutări a polului de interes al activităților urbane, acolo unde vor exista mall, unități comerciale adiacente, aquaparc, clădiri administrative și locuințe și, de asemenea, o importantă arteră rutieră cu patru benzi, care va asigura accesul facil spre centrul municipiului, aici lucrările fiind destul de avansate.