Denumit în mod obișnuit UEFA Euro 2024 sau pur și simplu Euro 2024, turneul final al Campionatul European de Fotbal UEFA se află acum la startul celei de-a XVII-a ediții. Organizat de UEFA, UEFA Euro din acest an va fi găzduit de Germania și va începe vineri, 14 iunie, urmând să se încheie duminică, 14 iulie.
Turneul cuprinde 24 de echipe naționale, câștigătoarea urmând să concureze ulterior în Cupa Campionilor CONMEBOL – UEFA 2025 împotriva câștigătoarei Copa America din 2024.
Ediția din acest an a turneului final al Campionatului European de Fotbal se desfășoară pentru a treia oară pe teritoriul Germaniei și a doua oară în Germania reunificată, deoarece Germania de Vest (RFG) a găzduit ediția din 1988 a turneului, iar patru meciuri ale multinaționalei Euro 2020 s-au jucat la München. Va fi prima dată când competiția se desfășoară în ceea ce a fost Germania de Est (RDG), cu Leipzig ca oraș gazdă, precum și primul turneu important de la Cupa Mondială FIFA 2006 în care Germania reunificată servește ca națiune gazdă solo. Turneul va reveni la ciclul obișnuit de patru ani, după ce ediția din 2020 a fost amânată în 2021 din cauza virusului chinezesc.
Germania are mai multe stadioane care au satisfăcut cerințele UEFA privind capacitatea minimă de 30.000 de locuri pentru meciurile din Campionatul European.
Din cele zece stadioane selectate pentru Euro 2024, nouă au fost folosite pentru Cupa Mondială FIFA 2006: Berlin, Dortmund, Munchen, Köln, Stuttgart, Hamburg, Leipzig, Frankfurt și Gelsenkirchen. Düsseldorf , care nu a fost folosit în 2006, dar fusese folosit anterior pentru Cupa Mondială FIFA 1974 și UEFA Euro 1988, va servi drept a zecea locație; dimpotrivă, Hanovra, Nürnberg și Kaiserslautern, orașe gazdă în 2006 (pe lângă 1974 și 1988 în cazul lui Hanovra), nu vor fi folosite pentru acest campionat. München a fost și oraș gazdă la turneul multinațional UEFA Euro 2020, găzduind patru meciuri (trei cu Germania) în fața unui număr mult redus de spectatori din cauza restricțiilor impuse din cauza virusului chinezesc.
Diverse alte stadioane, cum ar fi cele din Bremen și Mönchengladbach, nu au fost selectate pentru a găzdui meciuri la această ediție a Euro. Stadioanele pe gazoanele cărora se joacă acoperă toate regiunile principale ale Germaniei, dar zona cu cel mai mare număr de locuri la UEFA Euro 2024 este regiunea metropolitană Rin-Ruhr din statul Renania de Nord-Westfalia, cu patru din cele zece orașe gazdă (Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen și Köln).
Campionatul European 2024 va aduce un spectacol fotbalistic de excepție în Germania, cu echipe de top din Europa. Turneul promite meciuri de mare atracție între națiuni puternice, fiecare dorind să-și revendice titlul de cea mai bună echipă de pe continent.
Turneul începe cu faza grupelor, unde cele 24 de națiuni sunt împărțite în șase grupe a câte patru echipe fiecare. În faza grupelor, fiecare echipă joacă împotriva celorlalte trei echipe din grupă, într-un format round-robin. Primele două echipe din fiecare grupă și cele mai bune patru echipe de pe locul trei trec în faza eliminatorie.
În Grupa A, Germania, Scoția, Elveția și Ungaria concurează pentru calificare, Germania având aici susținerea suporterilor care-i vor da un imbold puternic din tribune pentru ca team-ul gazdă să-și asigure victoria pe teren propriu. Sigur, aceasta nu este cea mai ușoară grupă pentru gazde deoarece Ungaria are un talent serios, la fel Scoția și Elveția, cele trei competitoare din grupa Germaniei fiind capabile să obțină rezultate bune, însă Germania va avea destule motive pentru a lăsa în urmă niște performanțe de curând slabe.
Grupa B a fost numită „Grupul morții”, aici fiind incluse Spania, Italia, Croația și Albania, primele trei în topul „naționalelor” de fotbal. Albania, cealaltă națiune care a fost atrasă în Grupa B, va avea o călătorie dificilă, fiind la cel de-al doilea ei Campionat European.
Spania pare favorită în această grupă, antrenorul Luis de la Fuente având o mulțime de fotbaliști talentați în lot, la fel ca omologii săi italieni și croați, însă fotbaliștii spanioli au, totuși, un ușor avantaj. În cazul Spaniei se pune problema dacă va reuși să depășească faza eliminatorie, pentru că, având foarte mulți fotbaliști tineri talentați, lipsa lor de experiență la un astfel de turneu și-ar putea spune cuvântul în runda eliminatorie.
Desigur, chiar și cu așteptări incredibil de scăzute, este greu să ignorăm Italia, având în vedere statutul său de Campioană Europeană în exercițiu.
Grupa C arată, cel puțin la prima vedere, ca una în care Anglia nu ar trebui să aibă probleme să o câștige. Danemarca reprezintă cea mai mare provocare pentru team-ul celor „trei lei”, dar, deși cele două echipe par a fi la fel de puternice, Anglia ar trebui să fie în frunte pentru că la acest turneu, cu siguranță va dori să se revanșeze după pierderea finalei la 11 metri în urmă cu trei ani. Serbia și Slovenia completează grupa, dar ambele sunt considerabil mai slabe decât Anglia, iar Gareth Southgate ar trebui să se asigure că echipa sa va obține primul loc în Grupa C.
În Grupa D, Franța este una dintre favoritele pentru a câștiga întregul turneu, dar meciurile lor din această grupă nu sunt atât de simple pe cât se așteaptă mulți. Țările de Jos sunt cel mai mare obstacol pentru francezi în această grupă, „portocala mecanică” fiind pusă în situația de a-și depăși perenele rezultate slabe la turneele internaționale pentru a obține succes.
Sigur, team-ul „cocoșului galic” nu va avea jocuri ușoare în această grupă nici împotriva „naționalelor” Austriei și Poloniei, dar este greu de crezut că una din cele două va împiedica team-ul antrenat Didier Deschamps să câștige această grupă și să avanseze în optimile de finală.
Grupa E este una interesantă, cu trei echipe egale din punct de vedere al valorii, Slovacia, Ucraina și România, cele trei concurând pentru a trece în faza eliminatorie alături de o echipă a Belgiei care ar fi putut să-și fi văzut epoca de glorie încheiată.
Contrar acestui fapt, este greu de ignorat fotbaliști precum Kevin De Bruyne și Romelu Lukaku din echipa Belgiei. Cu siguranță că, celelalte trei echipe din grupă se vor confrunta între ele pentru locul 2, lăsând Belgia să profite și să fie în fruntea grupei.
Echipa națională de fotbal a României participă pentru cea de-a șasea oară la un turneul final european. Fără victorii în ultimele patru meciuri amicale, jucate cu Irlanda de Nord, Columbia, Bulgaria și Liechtenstein, în confruntările de la această ediție a „europeanului”, „tricolorii” vor încerca, cu siguranță, să ofere mai multă bucurie susținătorilor, chiar din meciul de deschidere al grupei E, cel pe care-l vor susține împotriva „naționalei” similare a Ucrainei, luni, 17 iunie, de la ora 16, pe „Fußball Arena” din München.
Grupa F conține echipele naționale, Portugalia, Turcia, Cehia și Georgia. Se pare că este simplu pentru Portugalia să se califice din această grupă, însă Turcia este adesea văzută la turneele majore plină de dorința de a fi în frunte, dar, în cele din urmă fotbaliștii turci arată că nu au putut să fie mai mult decât niște „cai întunecați”. Cehia, deși are câțiva fotbaliști de valoare, nu este la fel de puternică precum ceilalți doi adversari ai ei din grupă (Portugalia și Turcia), iar Georgia, relativ necunoscută la acest nivel, este greu de prevăzut ce va face, ediția din acest an a „europeanului” marcând debutul acestei echipe de fotbal la un turneul final european, o realizare monumentală pentru această națiune, care va încerca să impresioneze în Germania.
Portugalia, antrenată de Roberto Martínez, ar putea face o mare performanță în turneu, ajungând în finala Euro 2024, iar asta pentru că, în lotul team-ului lusitan există o mulțime de nume cunoscute, însă niciunul mai mult decât Cristiano Ronaldo, care intră în ceea ce trebuie considerat turneul său internațional final. Fotbaliștii din jurul acestui adevărat star al „sportului rege” par acum să aibă capacitatea de a-i egala randamentul și în astfel de condiții ar putea fi o vară foarte interesantă pentru Campioana Europei din 2016.
Revenind la favoritele acestui turneu, principala favorită este Anglia, care, deși nu a câștigat niciodată un Campionat European, intră în competiție cu dorința de a se revanșa în urma ultimului „european” pierdut la penalty-uri în fața Italiei. Franța este a doua favorită, căutând să obțină primul titlu european după 24 de ani. Germania, gazdă ambițioasă, se află pe locul trei în clasamentul favoritelor, beneficiază de avantajul terenului propriu, iar Italia, campioana en-titre, este pe locul șase în rândul favoritelor din cauza problemelor din calificările pentru Euro și Cupa Mondială din ultimii ani.
În concluzie, EURO 2024 promite să fie un turneu de neuitat, cu favorite puternice și outsideri ambițioși, un adevărat test de rezistență, strategie și talent, fanii din întreaga lume așteptând cu nerăbdare să vadă cine va ridica trofeul la final.