14 mai 2025
Intră în contact cu redacția pentru sesizări și reclamații
Ediția Tipărită Format PDF
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
  • Actualitate
  • Editorial
  • Opinii
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Investigații
  • Sănătate și Învățământ
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Agro și Mediu
  • Radar
  • Pagina Cititorilor
  • Articole Casă și Grădina
  • Sport și Auto
  • Magazin
  • Anunțuri
  • Podcast
  • Zicea Eminescu…
  • Turism
  • CaricaTim
Tim7 Timișoara. Știri de ultimă oră regionale, din țară și externe.
No Result
Vezi toate rezultatele

Uleiul de nucă, sănătate într-o lingură

Redactia Tim7 de Redactia Tim7
26 septembrie 2024
în Articole Casă și Grădina
A A
0
Uleiul de nucă, sănătate într-o lingură

autori: Diana MOIGRĂDEAN, Mariana-Atena POIANĂ

Originar din Europa și Asia, nucul (Juglans regia L) este răspândit azi în toată lumea, datorită calităților nutriționale și terapeutice ale fructelor sale – nucile. Cu o tradiție seculară, nucile, mai precis miezul de nucă a fost și este consumat ca atare, dar poate fi utilizat și în prepararea unor specialități de cofetarie și patiserie. Nucile reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega-3, acid folic, vitamina E și minerale precum cupru.

Miezul de nucă este un aliment complet, cu o valoare nutritivă foarte ridicată (6500 cal/kg). Miezul de nucă reprezintă aprox. 40% din greutatea fructului, iar conținutul în ulei este de ≈ 58%.

Uleiul de nucă nerafinat obținut prin presarea la rece a sâmburilor de nucă este bogat în acizi grași omega-3 și omega-9, vitaminele B1, B2, B3, C și E, microelemente și macronutrienți: cobalt, magneziu, cupru, zinc, fier, iod, calciu și fosfor. De o culoare maro deschis, ca cea a chihlimbarului și un gust ușor dulceag uleiul de nucă era folosit în produsele alimentare ca și condiment, încă din anul 1931.

Astfel, într-o lingură de ulei de nucă (15 g) se găsesc: 13 g grăsimi totale dintre care 9 g grăsimi polinesaturate, 3 g grăsimi mononesaturate și 1 g grăsimi saturate; 2 μg vitamina K; 24 mg fitosteroli. Nu conține proteine, carbohidrați și zaharuri.

Numeroase studii medicale au indicat faptul că uleiul de nucă este o sursă de antioxidanți și acid elagic, un antioxidant cu rol în eliminarea substanțelor nocive și blocarea multiplicării celulor canceroase în organism. De asemenea conține melatonină, hormonul „somnului” responsabil cu reglarea stării de somn-veghe al ceasului biologic al corpului. Uleiul de nucă este un produs cu o valoare nutrițională ridicată (120 calorii) fiind un adjuvant în perioada de convalescență, după operații.

Dintre beneficiile consumului de ulei de nucă, amintim:

• contribuie la scăderea tensiunii arteriale diminuând riscul apariției bolilor cardiovasculare;

• susține elasticitatea arterelor și implicit ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge din organism, reducând șansele de rigidizare a arterelor;

• reduce inflamațiile și previne apariția bolilor specifice (artrita, etc.);

• menține constant nivelul hormonilor din organism;

 • menține sănătatea pielii, îmbunătățind textura iar pielea devine mai elastică, uleiul de nucă fiind o sursă de vitamine din complexul B dar și vitamina E și niacina;

• previne și vindecă erupţiile cutanate, iritaţiile şi eczemele;

• previne deteriorarea celulelor datorită compușilor antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidativ și reducerea efectelor radicalilor liberi încetinând astfel procesul de îmbătrânire;

• întărește rădăcinile și promovează creșterea firului de păr datorită biotinaei din ulei;

• ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge prevenind riscul apariției diabetului de tip 2. S-a demonstrat că o lingură de ulei de nucă pe zi, pe o periodă de 3 luni, reduce nivelul glicemiei. Fiind bogat în grăsimi, uleiul de nucă trebuie consumat cu moderație (o lingură/zi) iar ca măsură de protecție, nu poate fi consumat de persoane alergice la fructe cu coajă tare (nuci, migdale, nuci pecan, caji, alune fistic, etc). Deoarece uleiul de nucă are un punct de fum scăzut și se poate supraîncălzi și râncezi ușor, se recomandă utilizarea acestuia la rece, în salate sau alte preparate ce nu necesită procesare termică.

La Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, există o preocupare intensă atât a cadrelor didactice, cât și a studenților de a obține și caracteriza din punct de vedere fizico-chimic uleiuri vegetale din diverse materii prime neconvenționale. Mai mult decât atât, sunt investigate noi posibilități de îmbunătățire a stabilității oxidative a acestora, în scopul creșterii rezistenței uleiurilor la oxidare în timpul procesării și depozitării, având în vedere că produșii oxidării reduc acceptabilitatea uleiului pentru consum în stare proaspătă sau pentru utilizare ca ingredient alimentar.

ShareTweet
Redactia Tim7

Redactia Tim7

Articole Similare

Flori recomandate pentru grădina dumneavoastră
Articole Casă și Grădina

Flori recomandate pentru grădina dumneavoastră

22 ianuarie 2025
Alegerea, consumul și asocierea vinului cu mâncarea
Articole Casă și Grădina

Alegerea, consumul și asocierea vinului cu mâncarea

2 august 2024
Grădina de lângă casă
Articole Casă și Grădina

Grădina de lângă casă

17 iulie 2024
Următorul Articol
City of Mara, cu bune și cu rele

City of Mara, cu bune și cu rele

BIDEN- ZELENSKI,CONTEXT SPECIAL

BIDEN- ZELENSKI,CONTEXT SPECIAL

STRESUL UCIDE

STRESUL UCIDE

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

  • Actualitate
  • Advertorial
  • Agro și Mediu
  • Anunțuri
  • Anunțuri Auto/ Moto
  • Anunțuri Casă și grădină
  • Articole Casă și Grădina
  • CaricaTim
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Diverse
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Editorial
  • Fără Categorie
  • Imobiliare
  • Investigații
  • Magazine
  • Opinii
  • Pagina Cititorilor
  • Podcast
  • Radar
  • Sănătate și Învățământ
  • Sport și Auto
  • Turism
  • Zicea Eminescu…

Etichete:

ani Arad banat baschet Calin Georgescu Caras-Severin Caraș-Severin cultura cultură desfășura Deva Dominic Fritz economie ediție Europeană eveniment fotbal Fritz gropi Hunedoara Jocurile Olimpice 2024 Marcel Ciolacu noiembrie octombrie PNL protest PSD Raliu Reșița România României sanatate Silviu Cerna spectacole sport teatru Timisoara Timiș Timișoara Turism Universitatea de Vest USR USVT știință „Victoria”
Jebelul crește
Actualitate

Jebelul crește

de Liviu Leonte
14 mai 2025
0

Importanta comună timișeană Jebel, situată la intersecția a două drumuri naționale, unul spre Stamora Moravița și altul spre Reșița, iar...

AQUATIM VA OPERA ÎN LUGOJ

AQUATIM VA OPERA ÎN LUGOJ

14 mai 2025
Aquatim anunță noi lucări în Timișoara și Ciacova

Aquatim anunță noi lucări în Timișoara și Ciacova

14 mai 2025
Amical pierdut pentru Politehnica Timișoara

Amical pierdut pentru Politehnica Timișoara

14 mai 2025
Politehnica Timișoara câștigă bronzul pe echipe la Naționalele de scrimă

Politehnica Timișoara câștigă bronzul pe echipe la Naționalele de scrimă

14 mai 2025
Accident serios la Pomul Gros

Accident serios la Pomul Gros

13 mai 2025

Evidențiate

Amical pierdut pentru Politehnica Timișoara

Politehnica Timișoara câștigă bronzul pe echipe la Naționalele de scrimă

Accident serios la Pomul Gros

O întâmplare fericită

Bucurii și dezamăgiri pentru BMW M Motorsport pe caruselul din Ardeni

Simone Tempestini, cel mai rapid în superspeciala care a deschis Raliul Ungariei (ERC)

Trending

Jebelul crește
Actualitate

Jebelul crește

de Liviu Leonte
14 mai 2025
0

Importanta comună timișeană Jebel, situată la intersecția a două drumuri naționale, unul spre Stamora Moravița și altul...

AQUATIM VA OPERA ÎN LUGOJ

AQUATIM VA OPERA ÎN LUGOJ

14 mai 2025
Aquatim anunță noi lucări în Timișoara și Ciacova

Aquatim anunță noi lucări în Timișoara și Ciacova

14 mai 2025
Amical pierdut pentru Politehnica Timișoara

Amical pierdut pentru Politehnica Timișoara

14 mai 2025
Politehnica Timișoara câștigă bronzul pe echipe la Naționalele de scrimă

Politehnica Timișoara câștigă bronzul pe echipe la Naționalele de scrimă

14 mai 2025

Link-Uri Utile


DESPRE NOI
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE
POLITICA COOKIE
TERMENI ȘI CONDIȚII

Sigla PlatiOnline.ro Twitter Facebook YouTube

Redacția


Redactor-șef: Cornel SECU;
Adrian GROS,
Liviu LEONTE
Cosmin LIUBA
Izabela Elena RADOSEVICI
Sergiu SĂRĂCIN,
Voicu VINEREAN

Colaborator Special:
Cornel UNGUREANU

Art-director: Emanuel CERNESCU;
Caricaturist: Radu CLEȚIU;

Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea Online a Litigiilor

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard

Bine ați revenit!

Conectați-vă la contul dumneavoastră de mai jos.

Parola uitata?

Retrieve your password

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pentru a vă reseta parola.

Logați-vă

Add New Playlist

No Result
Vezi toate rezultatele
  • Actualitate
  • Investigații
  • Opinii
  • Cultură-Arte-Spectacole
  • Sănătate și Învățământ
  • Economie-Afaceri-Asigurări
  • Radar
  • Magazin
  • Sport și Auto
  • Agro și Mediu
  • Articole Casă și Grădina
  • Pagina Cititorilor
  • Anunțuri
  • Contact
  • Ziar tipărit format Pdf

© 2023 Tim7.ro Sigla Visa Mastercard