Pergamentul păstrat într-o vilă fastuoasă din Herculaneum a fost descoperit în 1750 și se crede că ar fi aparținut socrului lui Iulius Caesar. În conținutul lui se poate citi o narațiune necunoscută anterior, care detaliază modul în care filosoful grec Platon și-a petrecut ultima seară din viață, descriind modul în care a ascultat muzică interpretată la flaut de o sclavă tracă și, deși a luptat cu febra și a fost în pragul morții, Platon, cunoscut discipol al lui Socrate și mentor al lui Aristotel, care a decedat la Atena în jurul anului 348 î.Hr. – și-a păstrat suficientă luciditate astfel încât să critice muzica sclavei pentru lipsa ei de ritm, potrivit „The Guardian”.
Pasajele proaspăt descifrate dintr-un sul de papirus, îngropat sub straturi de cenușă vulcanică după erupția din 79 d.Hr. a vulcanului Vezuviu ar fi putut arunca lumină asupra ultimelor ore de viață ale lui Platon, o figură cheie în istoria filosofiei occidentale.
Într-o prezentare a rezultatelor cercetării la Biblioteca Națională din Napoli, profesorul Graziano Ranocchia, de la Universitatea din Pisa, care a condus echipa responsabilă să descopere sulul carbonizat, a descris descoperirea ca fiind un „rezultat extraordinar care ne îmbogățește înțelegerea istoriei antice” și, a mai spus că, „datorită celor mai avansate tehnici de diagnostic imagistic, suntem în sfârșit capabili să citim și să descifrăm noi secțiuni de texte care anterior păreau inaccesibile”.
Cuvintele decodificate sugerează, de asemenea, locul de înmormântare a lui Platon. Potrivit celor scrise în papirus, acest loc se află în grădina lui din Academia din Atena, prima universitate din lume, pe care a fondat-o, lângă Mouseion. Anterior, se știa doar în termeni generali că a fost înmormântat în cadrul Academiei.Textul mai dezvăluie că Platon a fost vândut sclav pe insula Eghina, posibil încă din 404 î.Hr., când spartanii au cucerit insula, sau alternativ în 399 î.Hr., la scurt timp după trecerea lui Socrate.
„Până acum se credea că Platon a fost vândut ca sclav în anul 387 î.Hr. în timpul șederii sale în Sicilia la curtea lui Dionisie I al Siracuzei. Pentru prima dată, am putut citi secvențe de litere ascunse din papirusuri care au fost înfășurate în mai multe straturi, lipite unul de celălalt de-a lungul secolelor, printr-un proces de desfășurare folosind o tehnică mecanică care a perturbat fragmente întregi de text”, a spus Ranocchia.
Potrivit lui Ranocchia, capacitatea oamenilor de știință de a localiza aceste straturi și de a le repoziționa virtual în poziția lor inițială, restabilind astfel coerența unui text, reprezintă un progres major care ar putea duce la recuperarea viitoare a unor cantități mari de informații. Impactul acestei dezvoltări se va realiza pe deplin în următorii ani, a subliniat el.
De-a lungul anilor, savanții au încercat să descifreze sulurile găsite în vila de la Herculaneum, cunoscută și cu numele de Vila Papirurilor, iar un arheolog al proiectului de conservare de la Herculaneum, Domenico Camardo, a comparat impactul erupției vulcanului asupra lui Herculaneum, un oraș antic roman pe plajă, aproape de Pompei, cu aruncarea unei bombe atomice asupra orașului japonez Hiroshima în timpul celui de-al doilea război mondial, căldura valului piroclastic produs de Vezuviu – despre care se crede că ar fi fost între 400C și 500C – a făcut ca sângele și creierele victimelor să fiarbă instantaneu.