Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Timiș (IPJT), chestorul Alin Petecel, nu i s-a clintit nici un fir de păr din cap pentru că și-a făcut o obișnuință din a se plimba cu mașina de serviciu la vila de vacanță a socrului său, pe malul lacului Surduc. În ciuda insistențelor jurnaliștilor de la “Libertatea”, care au scris de mai multe ori pe subiect, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a mușamalizat cazul, iar domnul chestor a prins curaj. Nu înțelegeți greșit, nu curaj în a destructura rețelele infracționale din Timiș, ci curaj în a-i executa pe polițiștii incomozi din subordinea sa.
Unul dintre aceștia este comisarul-șef Ovidiu Răchita, care, după aproape două decenii de activitate în Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, a ajuns într-un moment crucial al carierei sale.
La capătul răbdărilor
Deși a rezistat cu stoicism șicanelor la care este supus de patru ani încoace de către comandantul său, chestorul Alin Petecel, polițistul mai sus menționat s-a văzut nevoit să se adreseze, în cele din urmă, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara (PCAT). Cităm din plângerea formulată de comisarul-șef Ovidiu Răchita pentru hărțuire la locul de muncă și înaintată către PCAT: “De-a lungul timpului, domnul chestor de poliție Petecel Aurelian Alin m-a supus unor tipuri de acțiuni care, luate individual, nu prezintă caracter ilicit, dar care considerate unitar rezultă ca agasante și exercitate cu finalitate persecutorie, în așa fel încât au determinat în subsemnatul angajat-vătămat o atitudine de umilință legată de continuarea practicării profesiei de polițist, iar remediul împotriva acestor fapte ilicite l-am identificat doar în obținerea pe cale judiciară a sistării acestor practici”.
Marginalizare prin avansare
Polițistul devenit ținta șicanelor comandantului IPJ Timiș a localizat în timp prima acțiune de acest gen și le-a dezvăluit-o procurorilor: “În luna noiembrie 2019 am fost contactat telefonic de către comisarul-șef de poliție Rumega Petru-Suraj, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.) și șeful meu nemijlocit, eu aflându-mă într-o zi de concediu de odihnă, spunând că șeful I.P.J. Timiș, comisar-șef de poliție Petecel Aurelian-Alin, dorește să poarte o discuție cu mine. Menționez faptul că șeful S.I.C.E. a refuzat să îmi spună care este motivul, deși era vizibil că dumnealui cunoștea acest aspect.
În ziua următoare m-am prezentat la biroul șefului I.P.J. Timiș care, timp de aproximativ două ore, a tot încercat să mă convingă să accept să fiu mutat pe funcția de șef al Poliției Oraș Ciacova, dar eu i-am explicat că nu doresc să mă mut, întrucât prima mea familie este înhumată în cimitirul de pe Calea Șagului din Timișoara și doresc să rămân în Timișoara ca să fiu aproape de ei (prima mea soție și fiul de 3 ani au decedat în urma unui accident rutier petrecut în luna noiembrie 2017).
I-am comunicat că doresc să mă consult cu actuala soție, întrucât numirea în funcția de șef Poliție Oraș Ciacova ar fi necesitat să mă cazez în localitatea Ciacova sau să mă deplasez zilnic pe traseul Timișoara – Ciacova – Timișoara și nu avem decât un autovehicul. În ziua următoare, m-am prezentat, din proprie inițiativă, la biroul Șefului I.P.J. Timiș și i-am comunicat că nu doresc să fiu numit în funcția sus-menționată, că nu îmi voi da acordul pentru mutarea pe funcția respectivă precum și faptul că, dacă dorește, mă poate muta pe funcția respectivă pentru o perioadă de maxim 60 de zile, conform prevederilor Legii nr. 360/2002, cu modificările și completările ulterioare.
În continuare, șeful I.P.J. Timiș mi-a propus să mă mut pe o funcție de șef de birou în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, dar l-am refuzat, motivând că nu am activat în cadrul acestui serviciu niciodată și că eu sunt format ca ofițer de investigare a criminalității economice (loc unde am obținut experiența necesară). Am observat faptul că era vizibil nemulțumit de refuzul meu categoric. În prealabil, am avut o discuție cu un subaltern, care mi-a precizat faptul că un alt ofițer își dorește funcția mea și că inspectorul șef al I.P.J. Timiș, d-nul Petecel Aurelian-Alin, i-a promis-o, deși subsemnatul eram titular al funcției de șef de birou, funcție obținută în baza unui concurs organizat în 29.12.2016”.
După faptă, și răsplată…
Un detaliu care nu apare menționat în plângere, dar pe care l-am aflat pe surse: cu un an înainte de tentativa eșuată a chestorului Alin Petecel de a-l muta pe comisarul-șef Ovidiu Răchita într-un post aflat la 30 de kilometri de Timișoara, polițistul în cauză s-a aflat la originea unui dosar penal în care s-au confiscat circa 4.500 de litri de alcool contrafăcut și, pornind de la acest dosar, un altul a fost disjuns către DNA, un dosar ce viza fraudarea fondurilor europene. Ca atare, dorința șefului IPJ Timiș de a-l reloca pe un polițist care tocmai ce își demonstrase valoarea în aria sa de activitate era cel puțin stranie, ca să folosim un eufemism…
O pauză forțată
În anul 2020, Alin Petecel a ajuns chiar el să fie mutat de superiorii săi prin țară, după conflictul intens mediatizat cu un polițist din subordinea sa, Valer Kovacs, pe care l-a trecut în rezervă pentru că ar fi adus “prejudicii de imagine instituției”, fiindcă acesta a criticat public planul de amenzi impus de șeful său în timpul pandemiei. Alin Petecel a pierdut războiul cu Valer Kovacs și a fost detașat de superiorii săi ierarhici la conducerea IPJ Dolj și apoi a IPJ Arad, pentru a ieși o vreme din vizorul presei.
Din nou în colimator
La începutul anului 2021, Petecel, devenit între timp chestor, s-a reîntors la comanda IPJ Timiș, iar comisarul-șef Ovidiu Răchita a reintrat în colimatorul acestuia: “La revenirea acestuia pe funcția de șef al I.P.J. Timiș și-a reactivat vechea obsesie de a mă hărțui, dar sub o altă formă, în sensul că a comunicat în ședința de comandă celorlalți ofițeri cu funcții de conducere din cadrul inspectoratului faptul că e <<nemulțumit de activitatea biroului>> pe care îl conduc și că dorește mutarea funcției de șef birou pe care o ocupam la compartimentul juridic din cadrul I.P.J. Timiș, ridicând acest compartiment la rangul de birou, pentru că au activitate multiplă și merită și domnul comisar-șef Curuț Gabriel acest post (…)
Ulterior, ca să slăbească capacitatea de muncă a biroului, d-nul Petecel Aurelian-Alin a transferat o funcție la compartimentul juridic întrucât <<domnul comisar-șef Curuț Gabriel are funcții mici în cadrul compartimentului său>>. De menționat faptul că biroul pe care îl conduc are cele mai puține funcții din cadrul S.I.C.E., dar asta nu i-a împiedicat pe șeful I.P.J. Timiș și pe șeful S.I.C.E. să facă acest lucru.
În anul 2021 a fost întocmită <<o analiză>> a activității biroului, care era normal să îl nemulțumească pe șeful I.P.J. Timiș, același care a și dispus-o. Pe tot parcursul anului 2021, am fost menționat prin ședințele de comandă de șeful I.P.J. Timiș doar la negativ fără a spune că eram coordonat de șeful S.I.C.E. și fostul lui coleg de la Academia de Poliție, apropiatul său Rumega Petru Suraj.
Menționez că în anul 2021 am trecut și printr-o operație mai dificilă cu succes. Toate analizele privind activitățile realizate se efectuau doar la biroul pe care îl conduc”.
Timpul trece, iar polițistul Ovidiu Răchita își vede în continuare de treabă la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, adică deschide dosare penale, încercând să facă abstracție de prigoana la care era supus de comandantul său: “În anul 2022, văzând că nu doresc să părăsesc funcția de șef de birou din cadrul S.I.C.E., șeful I.P.J. Timiș a emis, din nou, prin ședințele de comandă, teza desființării funcției de șef de birou pe care o dețineam. Ulterior, șeful I.P.J. Timiș a dispus o altă analiză la biroul pe care îl conduc fiind, în permanență, nemulțumit de activitatea biroului pe care-l coordonam”.
A deranjat pe cine nu trebuia
Inițiativele din primăvara lui 2022 ale comisarului-șef Ovidiu Răchita îl scot din pepeni pe comandantul IPJTimiș: „În luna aprilie 2022, m-am sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 301 Cod penal, având ca făptuitor un personaj politic important din județul Timiș. În acel moment șeful I.P.J. Timiș, chestorul Petecel Aurelian-Alin, se afla în concediu de odihnă, dar, când a aflat că m-am sesizat din oficiu cu privire la persoana în cauză, a devenit foarte supărat, l-a sunat pe șeful S.I.C.E., căruia i-a cerut explicații întrebându-l <<de ce a trebuit să mă sesizez din oficiu, după atât timp, pentru o faptă săvârșită în anul 2018>>, după care a dispus verificări la ora 23, la Centrul Operațional, prin șeful Serviciului Cabinet”.
Deși ofițerul de poliție nu-l nominalizează în plângerea sa către PCAT, am aflat, pe surse, că acel “personaj politic important din județul Timiș” cu privire la care Ovidiu Răchita se sesizase din oficiu este primarul orașului Sânnicolau Mare, penelistul Dănuț Groza.
Polițistul citise probabil articolul “Primarul PNL Dănuț Groza a vândut către propria firmă un teren ale primăriei Sânnicolau Mare. Va fi sesizată Direcția Națională Anticorupție”, publicat în 4 aprilie 2022 pe www.buletindetimisoara.ro, și, considerând că faptele relatate intră în sfera de interese a Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, a dechis un dosar pe speța respectivă.
Conform surselor noastre, dosarul în cauză a fost preluat în urmărire penală proprie de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, care i-a însărcinat pe lucrătorii de la SICE cu efectuarea verificărilor.
Supărare mare și la primărie
Și încă un detaliu care nu se regăsește în plângerea penală, dar pe care l-am aflat, din nou, pe surse este că ofițerul Ovidiu Răchita a fost cel care, la o lună după sesizarea din oficiu cu privire la primarul PNL din Sânnicolau Mare, a deschis, împreună cu alți doi polițiști de la SICE, dosare penale și pe tema unor concursuri trucate la Primăria Timișoara, respectiv la SC Piețe SA. Ne referim la concursul în urma căruia simpatizanta USR Rebecca Bedelean a fost angajată în luna mai 2021 în funcția de consilier la Serviciul spații verzi și locuri de joacă din cadrul PMT și la concursul “câștigat” de membra USR Cătălina Jahn pentru funcția de director adjunct la SC Piețe SA.
Ambele cazuri au fost prezentate pe larg, în cursul anului 2022, în “Renașterea bănățeană”, episoadele pilot fiind “O tânără frumoasă și liberă a ajuns șefă în Primăria Timișoara, deși vechimea în muncă nu i-ar fi permis nici măcar angajarea”, respectiv “O secretară pe stil nou a ajuns director adjunct peste piețele Timișoarei, deși nu știe nici titlurile legilor cu care lucrează”.
Cele două dosare deschise de comisarul-șef Ovidiu Răchită și colegii săi pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu se află, în continuare, în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, nefiind nici unul finalizat.
Bine, cel puțin în cazul dosarului în care este protagonistă Cătălina Jahn – doamna a demisionat, la începutul acestui an, din funcție, urmând exemplul Rebeccăi Bedelean -, pare că nu mai trebuie îndeplinită decât o simplă formalitate, cea a clasării cauzei. Că doar nu pot procurorii să-l contrazică pe însuși primarul Timișoarei, Dominic Fritz, cel care, în 23 noiembrie 2022, a scris negru pe alb pe pagina sa de Facebook, după ce fusese audiat ca martor la IPJ Timiș: “Nu am niciun dubiu că și acest dosar cu concursul suspect se va finaliza cu o clasare”.
Nu știm exact cine i-a risipit dubiile domnului primar, dar nu putem să nu remarcăm faptul că Dominic Fritz a fost audiat în regim VIP la IPJ Timiș, fiindu-i permis accesul cu mașina în curtea interioară, deși calitatea de martor într-un dosar nu vine la pachet cu intrarea anonimizată în sediul poliției, ci dimpotrivă.
Hărțuirea la care a fost supus ofițerul de poliție de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a trecut la un alt nivel în a doua jumătate a anului 2022, așa cum veți afla, în curând, din partea a doua a acestui articol.