Podul de piatră al castelului Corvinilor datează de peste cinci secole și a rezistat trecerii timpului. În trecut, era dotat cu un mecanism ingenios.Castelul Corvinilor din Hunedoara a intrat într-o nouă etapă de restaurare, după lucrările ample derulate în perioada 2019 – 2023, care au dus la reabilitarea celor mai multe dintre spațiile sale.
Noua investiție este finanțată, la fel ca proiectul precedent, cu fonduri europene atrase de municipalitate, în valoare de peste cinci milioane de euro.
„Cea de-a doua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează 27 de obiective de lucrări printre care se regăsesc restaurarea frescelor din mai multe zone ale edificiului medieval, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea podurilor de acces, curăţarea fântânii din curtea interioară, restaurarea Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, precum şi lucrări necesare pentru deschiderea spre vizitare a mai multor spaţii din impozantul monument medieval”, a informat Primăria Hunedoara.
Pilonii săi vor fi restaurați, iar tâmplăria sa de stejar va fi înlocuită, însă fără a modifica înfățișarea actuală a podului, a precizat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor. Și podul vechi de la intrarea din spatele castelului va fi renovat.
Vechi de peste cinci secole, podul Castelului Corvinilor are circa 60 de metri şi este susţinut de patru piloni de piatră, care au fost ridicaţi peste râul Zlaşti, la o înălţime maximă de 20 de metri. Stâlpii masivi ai podului medieval au supravieţuit unor asedii şi incendii care au cuprins castelul, iar podul a fost reparat de mai multe ori.
Alegerea materialelor de bună calitate, lucrările efectuate corect de meşterii şi arhitecţii medievali şi grija de care s-a bucurat castelul în lungi perioade au prelungit durata de viaţă a monumentului istoric.