La 34 de ani de la Mineriada din iunie 1990, municipiul Petroșani din Valea Jiului, de unde mii de mineri au urcat în trenurile spre Capitală pentru a participa la violențele din Piața Universității – se înfățișează schimbat în mare măsură față de centrul minier care inspira atunci teamă multor români.Liniștea a cuprins fostele colonii minerești din municipiul Petroșani, cu case vechi și modeste, înșiruite de-a lungul străduțelor din jurul gării.
Mai aproape de gară, în fostul cartier al ceferiștilor, cu case vechi de peste un secol, atmosfera este la fel de monotonă. Un tren de călători și câteva trenuri de marfă ocupă un mic spațiu pe numeroasele linii ferate ale stației CFR Petroșani.Până la începutul anilor ‘90, peste zece milioane de tone de cărbune erau transportate anual prin gara din Petroșani, iar zilnic, mii de muncitori se înghesuiau pe peroanele acum pustii ale acesteia în așteptarea trenurilor de navetiști.
O veche pasarelă metalică leagă peste liniile ferate, vechile colonii din Petroșani de centrul municipiului. Pe aleile sale, mărginite de blocurile ridicate în ritm alert în deceniile de comunism, amestecate cu clădiri de epocă, pot fi văzuți cel mai adesea, oameni în vârstă, ieșiți la plimbare. Minele Lonea și Lupeni vor fi închise în următoarele luni, iar exploatările din Livezeni (Petroșani) și Vulcan își vor reduce activitatea treptat, până la închiderea lor definitivă, programată în jurul anului 2030. Mai puțin de 2.000 de oameni din Valea Jiului mai lucrează în minerit.
În 13 iunie 1990, cel puţin zece trenuri de călători, unele cu câte 15 vagoane, au fost puse la dispoziţia celor aproape 20.000 de mineri din Valea Jiului şi a muncitorilor aduşi din mai multe zone ale ţării la acţiunile de opresiune împotriva celor care manifestau în Piaţa Universităţii, împotriva Guvernului.
Trenurile pline cu mineri au plecat din gara Petroșani, spre București, iar a doua zi dimineața, ocupanții lor, mulți dintre ei înarmați cu bâte au descins în Piața Universității din București, pentru a participa la reprimarea brutală a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.
Odată cu închiderea minelor de cărbune, cele șase orașe din Valea Jiului își pierd pe rând statutul de localități miniere. Unele l-au înlocuit deja cu cel de „stațiuni turistice de interes local”, ca Lupeni, Vulcan sau Uricani, acordat de statul român, datorită zonei extrem de ofertante în monumente ale naturii.