EURO 2024 a continuat sâmbătă, 15 iunie, în Germania, cu alte trei meciuri. Mai întâi, Grupa A și-a încheiat prima etapă, odată ce jocul dintre Ungaria și Elveția a luat sfârșit, iar Grupa B, de asemenea, și-a încheiat etapa întâi, cele două dispute ale acesteia dându-se între Spania și Croația, apoi între Italia și Albania.
Mai întâi s-a încheiat Grupa A, după ce în prima zi a acestei ediții a turneului, Germania a învins categoric Scoția, a urmat jocul de pe gazonul stadionului din Köln, dintre Ungaria și Elveția.
Elveția a fost echipa favorită în acest joc, însă, ținând cont de evoluția din ediția trecută a Ungariei, în grupe, era de așteptat ca team-ul din țara vecină să opună o rezistență mai aprigă echipei din „Țara Cantoanelor”. Existau, așadar și unele îndoieli că Elveția se va impune de o manieră categorică la finalul acestui joc.
Cu toate aceste îndoieli referitoare la succesul Elveției și, cu toate opiniile pozitive despre Ungaria, echipa antrenată de Murat Yakin a surprins cu câtă ușurință a dominat, aproape suprarealist, prima repriză, Ungaria dând dovadă de multă lentoare în prima repriză, însă reușind să se impună suficient după pauză, cel puțin pentru a provoca o oarecare anxietate Elveției.
Elveția a fost echipa mai periculoasă în primele minute ale partidei de la Köln, dar agresivitatea jucătorilor din „Țara cantoanelor” a fost la un pas să-i coste scump. Silvan Widmer a încercat să recupereze o minge în preajma careului advers, dar intrarea a fost una deosebit de periculoasă, din spate, și elvețienii au răsuflat ușurați când arbitrul a arătat doar un cartonaș galben.
Prima acțiune mai periculoasă a maghiarilor a fost consemnată în minutul 10, când Attila Szalai a șutat de la mare distanță, dar mingea a trecut peste poartă.
După 12 minute de joc, Elveția avea să deschidă scorul. Kwadwo Duah și-a făcut a doua sa apariție în echipa națională a Elveției, a creat haos cu o deposedare lină la mijlocul terenului, a primit o pasă de la Michel Aebischer și a învins apărarea maghiară și pe portarul Péter Gulácsi.
Maghiarii au acuzat golul primit și au fost la un pas de a-l primi și pe al doilea. O mare eroare defensivă, din partea lui Miloš Kerkez, i-a permis lui Ruben Vargas să recupereze în preajma careului, dar șutul său a fost respins in extremis, în corner, de Péter Gulácsi.
În finalul primei reprize, o cursă a lui Ricardo Rodríguez a creat spațiu în apărarea maghiară, permițându-i lui Michel Aebischer să pătrundă spre buturile lui Péter Gulácsi și cu un șut pe jos să ridice avantajul elvețienilor, 2-0, cu acest rezultat intrându-se la vestiare.
De remarcată că, în această primă repriză, atât Michel Aebischer, cât și coechipierul său de la Bologna, Dan Ndoye, au avut performanțe suficient de bune pentru a sugera că viitorul Elveției ar putea fi la fel de luminos ca trecutul recent.
Repriza a doua a început cu un control suplimentar elvețian, dar treptat, fizicul Ungariei a început să sugereze o cale de revenire în joc pentru maghiari. Atacantul de la Ferencváros, Barnabás Varga, a reușit să se desprindă din marcaj și, după ce a primit o centrare după o lovitură liberă executată de Dominik Szoboszlai, în careul advers și a trimis balonul o lovitură de cap în plasa porții lui Yann Sommer, astfel că, din minutul 66, scorul devenea 2-1, iar partida se relansa.
În ultima jumătate de oră a confruntării, au existat semne care au adus îndreptățire celor care considerau Ungaria echipa care poate produce surpriza în acest meci, demonstrând că cei care s-au declarat sceptici în privința succesului sigur al Elveției au avut dreptatea lor. Ungaria a avut bune situații să restabilească egalitatea scorului, însă, lipsa limpezimii în fața porții adverse a făcut ca scorul să rămână în avantajul team-ului din „Țara Cantoanelor”, fotbaliștii acesteia reușind, în minutele suplimentare, să înscrie golul cu care nu mai puteau scăpa cele trei puncte. Breel Embolo, în minutul 90+3, avea să consințească rezultatul final al acestui meci după ce a ridicat mingea peste portarul Péter Gulácsi, înscriind astfel al treilea gol al Elveției.
„Am avut o neînțelegere tactică. Prima repriză a fost foarte proastă. Am fost prea pasivi. Elveția este foarte experimentată, cu jucători de calitate pe tot terenul. Împotriva echipelor de la acest nivel, riști să faci lucruri rele. Au profitat la maximum de greșelile noastre. Nu caut oameni vinovați. Sunt antrenor și trebuie să-mi asum responsabilitatea. Am avut unele neajunsuri la performanțele individuale. Nu există multe strategii pentru a opri greșelile individuale”, a spus, la finalul acestui joc, antrenorul Ungariei, Marco Rossi.
„Ne-am pregătit de trei săptămâni și jucătorii au spiritul potrivit. Am un rol în crearea acestei atmosfere. Am încredere în mine. Am o echipă puternică, care este fundamentală. Avem nevoie de încredere reciprocă, așa că este o satisfacție când obținem un astfel de rezultat. Putem atinge obiective importante.
Îmi place să joc șah. Ieri am avut o victimă care a pierdut de două ori în fața mea. Îmi place să compar fotbalul cu șah și ne-am înțeles tactica corect.
Am folosit acea formație dintr-un motiv anume. Poate l-am surprins pe Marco Rossi la început. Trebuie să profitați la maximum de calitățile noastre.
Avem multe de îmbunătăţit. A doua jumătate a meciului nu a mers prea bine. Am primit prea multe ocazii”, a spus, la finalul jocului, antrenorul Elveției, Murat Yakin.
La startul jocului, componența celor două echipe a fost următoarea:
Ungaria: Péter Gulácsi – Ádám Lang (Bendeguz Bolla, minutul 46), Vilmos Orbán, Attila Szalai (Márton Dárdai, minutul 79) – Attila Fiola, Ádám Nagy (László Kleinheisler, minutul 67), András Schäfer, Miloš Kerkez (Martin Ádám, minutul 79), Roland Sallai, Dominik Szoboszlai – Barnabás Varga.
Elveția: Yann Sommer – Fabian Schär, Manuel Akanji, Ricardo Rodriguez – Silvan Widmer (Leonidas Stergiou, minutul 68), Remo Freuler (Vincent Sierro, minutul 86) Granit Xhaka, Michel Aebischer, Dan Ndoye (Fabian Rieder, minutul 86), Ruben Vargas (Breel Embolo, minutul 74) – Kwadwo Duah (Zeki Amdouni, minutul 68).
Au arbitrat, la centru, Slavko Vinčić (Slovenia), asistenți, Tomaž Klančnik (Slovenia), Andraž Kovačič (Slovenia).
Cartonașe galbene, pentru Ungaria, Attila Szalai și Bendeguz Bolla, pentru Elveția, Silvan Widmer și Remo Freuler.
Etapa a doua a grupei A va avea loc miercuri, 19 iunie, de la ora 19, Germania-Ungaria, iar de la ora 22, Scoția-Elveția.
Grupa B s-a deschis pe gazonul „Olympiastadion” din Berlin cu jocul dintre Spania și Croația.
Spania a deschis mai bine meciul, a avut o mai bună posesie a mingii și, desfășurând pressing a creat mari probleme echipei croate. Croația și-a revenit, iar de prin minutul 15 a echilibrat disputa, readucând aminte fanilor că cele două team-uri au șanse egale la victorie în acest joc.
În minutul 29, fotbaliștii croați au greșit la mijlocul terenului, iar spaniolii i-au taxat. Fabián Ruiz l-a găsit cu o pasă perfectă pe Álvaro Morata, care a intrat într-un spațiu larg, între doi fotbaliști croați, iar căpitanul spaniol nu a greșit și a marcat în fața portarului Dominik Livaković.
Doar trei minute mai târziu, a venit un alt gol în poarta Croației. Fabián Ruiz a trecut de la rolul de pasator la cel de marcator. A primit mingea la marginea suprafeței de pedeapsă și a creat un spațiu pentru un șut cu dribling frumos și apoi a înscris un nou gol în poarta lui Livaković.
După acest gol, Croația a reușit să aibă câteva șanse de gol. În minutul 33, portarul Unai Simón a avut o intervenție salvatoare la șutul lui Marcelo Brozović de la 16 metri, după care Lovro Majer a lovit exteriorul plasei porții adverse. Opt minute mai târziu, Ante Budimir, la doi metri de poartă, a întârziat la centrarea lui Joško Gvardiol.
La finalul primei reprize, poarta apărată de Dominik Livaković avea să fie perforată din nou, spaniolii dând Croației lovitura finală. Lamine Yamal a centrat din dreapta după un corner scurt, iar Dani Carvajal a rămas complet singur în careu și l-a învins pe portarul croat. La vestiare se intra cu avantajul Spaniei, 3-0.
La începutul reprizei secunde, Spania a fost foarte aproape de golul al patrulea. Mai întâi, Livaković a reușit o intervenție fantastică la șutul lui Lamine Yamal, iar în scurt timp Álvaro Morata a ratat cu întreaga poartă goală de la câțiva metri.
La un minut după ratarea lui Morata, Croația bifează o mare ocazie de gol. După un atac lung, șutul lui Josip Stanišić a fost blocat mai întâi de Marc Cucurella, apoi și lovitura de cap a lui Andrej Kramarić de la mică distanță.
După această ocazie a croaților, spaniolii nu au mai forțat în atac, însă au reușit totodată să țină departe pericolul de poarta lui Simon, încercările croaților, în special prin Ivan Perišić, în flancul stâng, neavând succes.
În minutul 78, Croația a avut cea mai bună șansă de a marca. Lovro Majer a profitat de neatenția lui Unai Simón și i-a furat mingea, după care Rodri l-a doborât pe Bruno Petković în fața unei porți goale și arbitrul a acordat 11 metri pentru Croația, dar nu și cartonaș roșu lui Rodri, doar galben.
Bruno Petković a executat penalty-ul, dar Unai Simón a apărat și, la aceeași fază, balonul a sărit la Ivan Perišić, care i-a pasat aceluiași Petković, iar atacantul a trimis mingea în poartă, însă VAR-ul a anulat golul.
La verificarea filmării, oficialii VAR și arbitrul au observat că Perišić a intrat în careu înainte de executarea penalty-ului. Aceasta se numește „Încălcare” în loviturile de departajare și nu este permisă și, prin urmare, golul a fost anulat fără măcar o reluare.
Conform regulamentului oficial al „Asociației de Fotbal” (FA), în timpul unei lovituri de pedeapsă, alții jucători decât jucătorul și portarul trebuie să fie: la cel puțin 9,15 m în spatele punctului de pedeapsă, în interiorul terenului de joc și în afara suprafeței de pedeapsă. După ce jucătorii au luat poziții în conformitate cu această lege, arbitrul semnalează executarea loviturii de pedeapsă.
Partida s-a încheiat cu succesul categoric al Spaniei, 3-0, rezultatul reprezentând un start fulminant și încurajator pentru spanioli, în vreme ce Croația lui Zlatko Dalić și-a compromis șansele în ceea ce privește avansarea în fazele eliminatorii, în contextul în care din Grupa B mai fac parte Italia și Albania.
La finalul meciului, Luis de la Fuente a lăudat atât echipa sa, cât și pe adversarii croați: „Apreciez enorm mentalitatea fotbaliștilor croați. Ei sunt un exemplu de mândrie națională și unitate. Trebuie să fim competitivi și să ne asigurăm că suntem mereu în postura de a câștiga. Sunt sigur că vom avea o șansă de a lupta pentru titlu.”
Pe de altă parte, Zlatko Dalić, antrenorul Croației, a recunoscut dificultatea grupei: „Ne aflăm în cea mai dificilă grupă și toată lumea este conștientă de acest lucru. Este esențial să avem un început bun. Ne amintim de Cupa Mondială din Qatar, unde un punct obținut împotriva Marocului a fost crucial. Vom da tot ce avem mai bun pentru a câștiga. Nu ne temem de nimeni.”
De remarcat în acest joc, debutul în echipa națională a Spaniei la un turneul final de Campionat European, la vârsta de 16 ani și 338 de zile, a lui Lamine Yamal, care a doborât recordul de cel mai tânăr jucător stabilit anterior de polonezul Kacper Kozlowski, care a jucat la ultimul Campionat European la 17 ani și 246 de zile.
Punctul culminant al performanței sale a fost centrarea spectaculoasă, în diagonală, care a marcat al treilea gol, dar au existat o mulțime de alte momente atrăgătoare când a exploatat spațiul din spatele fundașului stânga al Croației, Joško Gvardiol, cu un efect mortal, viteza, viziunea și abilitate unu la unu care strălucește într-un afișaj palpitant.
La startul jocului, echipele au intrat pe teren în următoarea componență:
Spania: Unai Simón – Dani Carvajal, Robin Le Normand, José „Nacho” Fernández, Marc Cucurella – Rodrigo „Rodri” Hernández, Fabián Ruiz, Pedro „Pedri” González – Lamine Yamal, Nico Williams, Álvaro Morata. Antrenor, Luis de la Fuente.
Croația: Dominik Livaković – Josip Stanišić, Josip Šutalo, Marin Pongračić, Joško Gvardiol – Marcelo Brozović, Luka Modrić, Mateo Kovačić – Lovro Majer, Andrej Kramarić, Ante Budimir. Antrenor, Zlatko Dalić.
Jocul a fost arbitrat de, la centru, Michael Oliver (Anglia), asistenți, Stuart Burt (Anglia), Daniel Cook (Anglia). A fost acordat un singur cartonaș galben în acest joc, din echipa Spaniei, Rodrigo „Rodri” Hernández.
În cel mai energic meci de la EURO 2024 s-au întâlnit Italia și Albania. Jocul, ultimul al zilei de sâmbătă, 15 iunie, s-a disputat pe gazonul stadionului din Dortmund, iar la finalul lui, Italia, campioana europeană în exercițiu, a reușit să răstoarne un început șocant de partidă, învingând Albania cu 2-1 în cel mai spectaculos meci de până acum de la Euro. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă electrizantă, în care spectatorii au fost martorii unor momente de intensitate maximă și de răsturnări spectaculoase de scor.
Partida a început într-un mod cu adevărat dramatic, când italienii s-au văzut conduși încă din secunda 23.
Federico Dimarco a comis o eroare gravă în apărare, repunând greșit mingea de la margine, ceea ce a permis atacantului albanez Nedim Bajrami să deschidă scorul. Bajrami, jucător care evoluează în Serie A la Sassuolo, nu a ratat ocazia și a înscris cel mai rapid gol din istoria turneelor europene, stabilind un record absolut.
Italia nu a întârziat să reacționeze și după doar 10 minute au găsit egalarea. În urma unui corner bine executat, stoperul Alessandro Bastoni a reușit să-l învingă pe portarul albanez Thomas Strakosha cu o lovitură de cap precisă. Acest gol a reînviat speranțele fanilor italieni și a adus un plus de energie echipei lui Luciano Spalletti.
Într-un sfert de oră, „Squadra Azzurra” a reușit să preia conducerea în cel mai energic meci de la Euro de până acum. Nicolo Barella, un alt jucător de la Inter Milano, a marcat pentru 2-1 după un șut puternic din marginea careului, lăsându-l fără replică pe Strakosha. Acest gol l-a consacrat pe Barella drept jucătorul din lotul Italiei cu cele mai multe goluri la echipa națională, cu 10 reușite, depășindu-l pe legendarul Francesco Totti, care are 9 goluri. Italienii nu au slăbit ritmul și au continuat să pună presiune pe apărarea albaneză. Frattesi, lansat în interiorul careului de Scamacca, a încercat să trimită mingea cu un lob peste Strakosha, dar portarul albanez a reușit să respingă mingea în bară cu un reflex de ultim moment. Deși Scamacca a avut puțină activitate în prima parte a jocului, a fost și el refuzat de Strakosha în câteva ocazii.
În finalul primei reprize, albanezul Asani a încercat să aducă egalarea cu un șut puternic din afara careului, dar balonul nu a prins spațiul porții lui Donnarumma. Tot în prelungirile primei reprize, Pellegrini a fost aproape de a marca după o centrare venită de la Chiesa, dar șutul său nu a găsit ținta.
Partea a doua a meciului a continuat în același ritm alert, cu Italia dominând jocul. Scamacca și Dimarco au dat primele semnale de pericol în zona de atac albaneză, în timp ce Chiesa a semănat panică în defensiva adversă cu un șut puternic din unghi. Frattesi, lansat din nou de Scamacca, a încercat un lob spectaculos, dar Strakosha a intervenit din nou magistral, respingând mingea în bară. Italia a continuat să domine și să creeze ocazii, dar nu a mai reușit să înscrie. Meciul s-a încheiat cu scorul de 2-1 în favoarea Italiei, care a reușit să se impună în fața Albaniei. Această victorie consolidează poziția Italiei în turneu și oferă fanilor motive de bucurie și speranțe mari pentru meciurile următoare.
EURO 2024 continuă duminică, 16 iunie, cu jocurile, de la ora 16, Polonia-Țările de Jos (Grupa D), de la ora 19, Slovenia-Danemarca (Grupa C), de la ora 22, Serbia-Anglia (Grupa C).