18 iunie este Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist, tragicul moment fiind marcat oficial pentru prima dată, în 2021, după o lege în acest sens, legea fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 610 din 10 iulie 2020 şi a intrat în vigoare la 13 iulie 2020.
În urmă cu 73 de ani, la 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane, de pe o fâşie de 25 de km la graniţa cu Iugoslavia, din județele Caraș-Severin, Timiș și Mehedinți, au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului, adică, să-și părăsească, sub amenințarea reprezentanților regimului impus de sovietici, locurile natale, tot ce a însemnat moștenirea din generație în generație, propria locuință, gospodărie, rude, apropiați. Deportații au fost urcați în vagoane de marfă și, fără să li se comunice unde vor fi duși, s-au trezit undeva sub cerul liber, în Câmpia Bărăganului, fiind puși în situația de a-și construi viața de la zero. Treptat, în locul deportării s-au format 18 sate, printre ele fiind, Pelicani, Dâlga Nouă, Rubla, Fundata, Bumbăcari, Dropia.
Marți, 18 iunie 2024, în organizarea Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, filiala Timișoara, la monumentul „În Memoria Deportaților în Bărăgan 1951-1956” din Parcul Justiției s-a desfășurat un moment comemorativ dedicat tuturor celor care au fost strămutați abuziv din satele de la granița de vest a țării, în noaptea de 18 iunie 1951, în Câmpia Bărăganului. La monument a fost săvârșită o slujbă de pomenire, în care au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deportării. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
În continuare, au fost rostite mai multe alocuțiuni despre înstrăinarea forțată din noaptea Rusaliilor anului 1951, dar și despre evenimentele dramatice pe care le-au petrecut deportații în cei aproape cinci ani de domiciliu forțat. Au luat cuvântul, părintele mitropolit Ioan, președintele Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, inginer Petru Mirciov, viceprimarul Timișoarei, avocat Cosmin Tabără, fostul președinte al CJ Timiș, inginer Viorel Coifan și Ioana Boca, istoric, director executiv, Fundaţia Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului.
La momentul comemorativ din Parcul Justiției au participat reprezentanți ai administrației locale, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma deportării și reprezentanți ai filialelor Asociațiilor Foștilor Deportați în Bărăgan și Asociației Foștilor Deținuți Politic din România.
Momentul deportărilor în Câmpia Bărăganului, la 73 de ani a fost marcat, luni, 17 iunie, și la Memorialul Revoluției din Timișoara, aici fiind inaugurată o expoziție temporară intitulată „Miopie Istorică”, semnată de Sever Petrovici-Popescu, autorul reamintind publicului acest episod tragic prin care a trecut România.
Evenimentul expozițional a fost organizat de către Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR, alături de Memorialul Revoluției din Timișoara, proiect curatoriat de Ioana Marinescu, ce poate fi vizita la Memorialul Revoluției din Timișoara, strada Oituz nr. 2B, până la data de 20 iulie 2024.
De asemenea, memoria deportărilor în Bărăgan a fost marcat și la Muzeul Satului Bănățean, miercuri, 19 iunie, printr-un eveniment solemn, ce a cuprins comemorarea și pomenirea deportaților în Bărăgan, scurte alocuțiuni din partea organizatorilor și invitaților, vizitarea expoziției de fotografii din timpul deportării și a expoziției de carte având ca subiect deportarea în Bărăgan, discuții cu participanții.
Evenimentul a fost organizat de Muzeului Satului Bănățean Timișoara și Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan.