Titlul „Regiunea Gastronomică Europeană” a fost acordat în fiecare an din 2016 unuia sau mai multor orașe sau regiuni din Europa de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (I.G.C.A.T.). Regiunile care speră să primească titlul sunt invitate să se alăture platformei I.G.C.A.T. care lucrează pentru a proteja și promova diversitatea lor culturală și alimentară.
Premiul pentru Regiunea Gastronomică Europeană recunoaște convergența tot mai mare a alimentelor, culturii și turismului și evoluțiile interesante care au loc la nivel local.
Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și a anunțat începerea elaborării dosarului de candidatură.
Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, antropolog culinar și expert în artele culinare, iar în următoarele două săptămâni, până în 22 mai 2024, toți cei interesați pot contribui la acest document care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul. Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro. La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul se va bucura de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu.
Bidbook-ul va fi finalizat în luna iunie 2024, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie 2024. Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
În perioada următoare, Consiliul Județean Timiș va stabili întâlniri de lucru cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara deoarece poziția de lider a Timișului presupune cuprinderea întregului Banat, cu identitatea sa istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată.