Cu toate acestea, pentru a nu transforma bucuria în altceva, este important să fim atenți la potențialele riscuri pentru sănătate cu care se confruntă mulți oameni în perioada Crăciunului. Astfel, de la consumul excesiv de alimente bogate în calorii și până la creșterea nivelului de stres, există mai mulți factori care pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre în această perioadă a anului.
Unele dintre riscurile cele mai mari pentru sănătate în timpul Crăciunului sunt supraalimentarea și consumul de alimente nesănătoase. Într-o abundență de mâncăruri delicioase și mese generoase, nu este greu să cedezi tentației și să exagerezi. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate cu toate consecințele ei, la probleme digestive și chiar la indispoziții generatoare de nemulțumiri personale și de anturaj. De aceea este important să practicați moderația și să faceți alegeri sănătoase atunci când vine vorba de alimente și băuturi în timpul sezonului de sărbători. Vorba bunicii mele: toate sunt făcute pentru om, dar cu măsură și dacă îți cunoști măsura, te vei bucura de toate multă vreme.
Un alt risc pentru sănătate cu care se confruntă mulți oameni în timpul Crăciunului este creșterea nivelului de stres. Presiunea de a căuta și a găsi cadourile perfecte, de a fi gazda perfectă pentru musafiri și de a îndeplini toată multitudinea de obligații sociale, poate duce la niveluri de stres și anxietate foarte crescute. Acest lucru ne poate dăuna atât mental, cât și fizic și de aceea este important să acordăm prioritate problemelor personale, solicitând sprijin la nevoie și stabilind limite rezonabile de activități, astfel încât să ne protejăm sănătatea. În plus, vremea mai rece trebuie, de asemenea, avută în vedere pentru ca expunerea prelungită la frig să nu se constituie într-un risc de sănătate. Iar dacă unii oameni sunt hiperactivi în această perioadă, alții dimpotrivă, tind să petreacă prea mult timp în interior, fapt ce duce la scăderea activității fizice, care, de asemenea, poate genera consecințe mai ales când este dublată de supraalimentație. Deci cuvântul de ordine trebuie să fie moderația în toate.
În plus, sezonul sărbătorilor implică adesea pentru unii o creștere a consumului de alcool, care poate genera, atunci când aportul este în exces, propriul set de riscuri pentru sănătate. Consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme, de la afectarea funcției ficatului sau a aparatului cardiovascular, până la accidente și răniri. De aceea este important să consumăm alcool în mod responsabil și să conștientizăm consecințele potențiale ale consumului în exces. Dacă vom fi atenți la toate aspectele menționate și vom primi Spiritul Crăciunului în sufletele noastre, atunci cu siguranță că vom avea parte de o adevărată sărbătoare a bucuriei pentru Nașterea Mântuitorului! Crăciun fericit!