În lumea modernă de astăzi, suntem expuși la o gamă largă de substanțe chimice toxice, de multe ori fără să ne dăm seama de acest lucru. De la alimentele pe care le consumăm și până la diversele produse pe care le folosim, aceste substanțe chimice pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, cât și a stării de bine. În continuare vom explora unele dintre cele mai frecvent întâlnite substanțe toxice pe care le consumăm fără să știm, vom discuta despre riscurile potențiale pe care acestea le prezintă pentru sănătate, cât și despre ce măsuri putem lua pentru a le evita sau cel puțin pentru a le reduce impactul asupra sănătății noastre.
Una dintre cele mai răspândite substanțe chimice toxice la care suntem expuși este BPA sau bisfenol. Această substanță chimică se găsește în mod obișnuit în produsele din plastic cum ar fi recipientele de apă și cele alimentare. BPA a fost și este legat de o serie de probleme de sănătate, inclusiv de tulburări hormonale, probleme de reproducere și un risc crescut pentru anumite tipuri de cancere. Cu toate aceste riscuri pentru sănătate, mulți oameni continuă să utilizeze produse care conțin BPA fără să-și dea seama de potențialele daune pentru sănătate pe care le poate provoca un asemenea demers.
Deoarece în majoritatea situațiilor de contaminare cu BPA este implicată ingestia acestuia, se recomandă evitarea materialelor plastice din policarbonat (pot fi identificate cu codul de reciclare 7 trecut pe ambalaj), precum și evitarea, pe cât posibil, a manipulării prin contact prelungit și fără o îndepărtare ulterioară prin spălare, a hârtiei termice, cum este, spre exemplu, cea folosită la casele de marcat din magazine. Dacă plasticul nu poate fi evitat, atunci se recomandă ca acesta să fie fără policarbonat și policlorură de vinil (fără codul de reciclare 7). De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că reîncălzirea alimentelor sau a băuturilor în recipiente sau ambalaje de plastic este total contraindicată! Păstrarea corectă a alimentelor se face în recipiente de sticlă sau oțel și ideal ar fi să se evite pe cât posibil conservele, în special cele care conțin carne de ton sau supe condensate, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci orientarea ar trebui să fie către cele care poartă mențiunea “BPA free” (fără bisfenol).
O altă grupă de substanțe chimice toxice pe care le consumăm fără să știm sunt ftalații. Aceste substanțe sunt adesea utilizate în producerea de mase plastice precum și în produse de îngrijire personală cum sunt unele loțiuni, șampoane și produse cosmetice. Ftalații au fost și sunt legați de o serie de probleme de sănătate cum ar fi cele de dezvoltare și reproducere dar și de un risc crescut de astm bronșic și alergii. Cu toate aceste riscuri, ftalații sunt încă frecvent întâlniți în multe produse cu utilizare zilnică și din păcate consumatorii nu sunt informați asupra acestui risc pentru sănătate.
Pentru a evita expunerile la ftalați se recomandă evitarea materialelor plastice care conțin policlorură de vinil (în special recipientele pentru alimente, folii de plastic și jucăriile pentru copii), identificarea făcându-se prin codul de reciclare nr. 3 trecut pe ambalaj, precum și prin evitarea odorizantelor și a produselor parfumate ce conțin aceste substanțe.
Pe lângă BPA și ftalați există o serie de alte substanțe chimice toxice la care suntem expuși în mod aproape obișnuit. De exemplu, pesticidele și erbicidele sunt utilizate în mod obișnuit în producția de legume și fructe, ele putând lăsa în urmă reziduuri nocive pe care le consumăm atunci când consumăm aceste alimente.
Evitarea sau cel puțin reducerea consumului de pesticide și erbicide se poate face prin consumul, dacă este posibil, de legume și fructe clasificate ca organice (bio) în locul celor convenționale, cât și prin reducerea consumului de carne și a altor produse rezultate de la animale, deoarece studiile au arătat că pesticidele clorinate, fiind solubile în grăsime, au tendința de a se acumula în organismele animale, care le consumă odată cu hrana lor vegetală.
Aceste substanțe chimice au fost legate de o serie de probleme de sănătate care includ diverse tipuri de cancere, tulburări hormonale și probleme neurologice. În mod similar, metalele grele cum sunt plumbul și mercurul pot fi prezente în anumite alimente sau alte produse de consum și pot avea efecte grave asupra sănătății atunci când sunt ingerate chiar și în cantități mici, prin acumulare.
Acest articol are un conținut informativ și preventiv care va fi completat cu informații privind alte substanțe toxice ce pot fi evitate, într-un număr viitor al ziarului. Este important pentru consumatori să fie conștienți de riscurile potențiale asociate substanțelor chimice toxice la care pot fi expuși zilnic. Fiind corect și complet informați cu privire la aceste riscuri, consumatorii pot face alegeri mai informate cu privire la produsele pe care le folosesc și alimentele pe care le consumă și pot lua măsuri pentru a minimiza expunerea la substanțe nocive.
