Microplastice
Termenul “Microplastice” este folosit pentru a descrie mici fragmente sau particule de plastic degradat sau resturi provenite din produse de uz casnic sau de îngrijire personală, cu o dimensiune mai mică de 5 mm.
De mai bine de jumătate de secol se știe că expunerea la plastic favorizează tumorigeneza, fapt demonstrat de studiile pe animale, iar studiile in vitro au demonstrat la rândul lor toxicitatea microplasticelor la nivel celular. Însă încă nu se știe exact dacă plasticul în sine este toxic sau dacă pur și simplu servește ca vehicul pentru bioacumularea altor toxine de mediu.
Potrivit Tashei Stoiber, de la Environmental Working Group (EWG), „Microplasticele au fost detectate pe scară largă în pește și fructe de mare, precum și în alte produse precum apa îmbuteliată, berea, apa de la robinet sau mierea”. EWG afirmă că în acest moment nu există recomandări oficiale privind consumul de pește legat de expunerea la microplastice.
Se fac demersuri pentru interzicerea microplasticelor în industria produselor cosmetice.
Dar până la aplicarea unor astfel de interdicții, se recomandă chiar și evitarea materialelor plastice de unică folosință, preferarea pentru cumpărături a sacoșelor clasice cu utilizare „a la long” în locul pungilor de plastic și alegerea ceaiului în vrac sau în pliculețe din hârtie, in locul alternativelor pe bază de plasă.
Substanțe chimice perfluoroalchilate (PFAS)
PFAS sunt un grup de compuși fluorurati descoperiți în anii 1930. Compoziția lor chimică include o legătură durabilă cu fluorura de carbon, oferindu-le o persistență în mediul înconjurător care a dus la denumirea de „substanțe chimice pentru totdeauna”.
PFAS au fost detectate în sângele a 98% dintre americani și în apa de ploaie din locurile cele mai diferite de pe glob precum Tibetul și Antarctica. Chiar și nivelurile scăzute de expunere la aceste substanțe au fost asociate cu un risc crescut de cancer, boli hepatice, greutate scăzută la naștere și diverse tulburări hormonale.
Aceste substanțe chimice sunt rezistente la căldură și la apă și au fost folosite de “3M” pentru a face Scotchgard (produs protectiv) pentru covoare și țesături și de către Dupont pentru a face teflon pentru acoperirea cu strat antiaderent a oalelor și tigăilor.
Deși acidul perfluorooctanoic (PFOA) a fost îndepărtat din tratamentul antiaderență al vaselor de bucătărie începând cu anul 2013, PFAS – o familie de mii de compuși chimici sintetici – continuă să fie prezentâ în unele ambalaje fast-food, în îmbrăcămintea rezistentă la apă și în cea cu rezistență crescută la murdărire, în spuma de stingere a incendiilor și chiar în unele produse de îngrijire personală.
Se menționează că există un risc legat de prezența acestor substanțe chimice și în apă potabilă acolo unde există condiții de contaminare.
Pentru a evita sau cel puțin pentru a limita expunerea la PFAS, recomandările includ pentru zonele cu risc de contaminare filtrarea apei de la robinet fie cu osmoză inversă, fie cu filtre cu cărbune activ, iar în rest se recomandă evitarea alimentelor de tip fast-food dacă este posibil precum și a produselor de consum etichetate ca „rezistente la apă”, „rezistente la pete” sau etichetate ca “antiaderente”.
Dioxine și bifenili policlorurați (PCB)
Dioxinele sunt în principal produse secundare ale industriei; acestea sunt eliberate în atmosferă după incinerare, arderea gunoiului și incendii. PCB-urile sunt oarecum legate din punct de vedere structural de dioxine. Dioxinele și PCB-urile sunt cunoscute și sub denumirea de „poluanți organici persistenți”, deoarece se descompun încet și rămân în mediu chiar și după ce emisiile au fost reduse.
Singura modalitate de a evita sau cel puțin de a limita expunerea este reprezentată de limitarea consumului de carne, pește și lactate provenite din zone contaminate și îndepărtarea pielii și grăsimii din carne înainte de consum. Aceasta deoarece nivelul de dioxine și PCB găsit în carne, ouă, pește și lactate este de aproximativ 5-10 ori mai mare decât cel din alimentele pe bază de plante.
În concluzie, după parcurgerea informației legate de toxicele chimice care ne periclitează sănătatea și pe care le consumăm fără să știm, cred că devine evidentă cauza exploziei de patologie care, în absența informației corecte, pare inexplicabilă!