Pastă de leurdă și cartofi fierți
Leurda este, de departe, vedeta acestor zile de primăvară! În piețe, târguri și marile magazine, între legăturile cu ceapă verde, mărar și pătrunjel, și-a câștigat un loc binemeritat pe lista frunzelor verzi, aromate și pline de savoare. Versatilă și ofertantă, leurda poate fi la fel de gustoasă în salate, cât și în diferite feluri de mâncare caldă. Poate scoate din anonimat un orez fiert sau poate ridica de mirare sprâncene de obicei neimplicate în procesul de masticație. Dacă pe deasupra mai ești și un bucătar sau o bucătăreasă curioasă și îndrăzneață, atunci leurda devine ingredientul ce poate face magie din orice gustare.

Pe tanti Emilia Popa din Coșteiu de Sus o cunosc deja toți iubitorii de mâncare bună din comuna Margina. Și o mare parte dintre cei care au vizitat măcar o dată comuna de la marginea Timișului au trecut pragul casei sale. Indiferent dacă au participat la un Banat Brunch – acele evenimente de cultură gastronomică locală derulate periodic în zonă – sau dacă au fost curioși să descopere un Mic dejun la Margina, mulți dintre vizitatori au intrat în bucătăria casei sale.
Acolo – în diferite combinații – se petrec unele dintre cele mai încântătoare experiențe ale papilelor gustative.
O astfel de experiență o reprezintă și Pasta de leurdă și cartofi fierți. O rețetă ce respectă de la cap la coadă regula „mai puțin este mai mult”. Ingrediente puține, simple și o pregătire minimă transformă darurile primăverii într-o experiență cu bun gust. La propriu.
Se pun la fiert 3-4 cartofi în coajă. Când sunt fierți, se zdrobesc cu furculița și se lasă la răcit. Leurda crudă se spală bine și se lasă la zvântat. Apoi, frunzele se mixează cu puțin ulei și sare, iar pasta obținută se pune peste cartofii fierți. Se amestecă bine și se adaugă piper și maioneză, după preferință. Apoi, poftă să aveți!

Pentru că este primăvară, iar pădurile din Banat sunt pline de oferte pentru cei care iubesc plantele, profitați de vreme, ieșiți din casă și umpleți-vă coșurile cu bunătățile naturii! Și dacă iarna v-a înghețat imaginația, puneți mâna pe cartea Monei Petre ca să vă inspirați în rețete cu nuanțe verzi