Două studii canadiene noi sugerează că dieta pe bază de plante numită „dieta Portfolio”, care include alimente cu efect de reducere a colesterolului, poate diminua riscul de boli cardiovasculare (CVD) și mortalitate în rândul unor grupuri diverse de persoane. Anterior, această dietă fusese evaluată în principal în rândul participanților mai în vârstă, de origine caucaziană.
Primul studiu a identificat o asociere între această dietă – dezvoltată în 2003 de David J.A. Jenkins, MD, PhD, DSc, cercetător la Universitatea din Toronto – și un risc mai scăzut de mortalitate cauzată de boli cardiovasculare și de mortalitate generală. Studiul a fost publicat luna trecută în revista BMC Medicine.
Cercetătorii au analizat datele a 14.835 de adulți americani din cadrul sondajului național privind sănătatea și nutriția (National Health and Nutrition Examination Survey, 1988-1994) și au constatat că respectarea dietei Portfolio a fost asociată cu o reducere semnificativă a riscului de deces cauzat de boli cardiovasculare, boală coronariană (CHD) și de toate cauzele.
Sursa: Medscape 16.06.2025