Mai bine nu: aceste alimente sunt extrasezon acum.
Căpșuni, zmeură sau mure în octombrie? Sună tentant, dar de obicei nu este o idee bună. Aceste fructe de pădure provin adesea din America de Sud sau Europa de Sud, implicând rute lungi de transport și o amprentă mare de carbon. Nici fructele citrice precum portocalele sau mandarinele nu sunt de obicei disponibile de la cultivatorii europeni la începutul toamnei.
În timp ce strugurii de masă din podgoriile germane sunt disponibili în septembrie, multe supermarketuri oferă deja produse importate. Iar pentru salata verde, cum ar fi salata iceberg sau salata căpățânată, sezonul autohton se încheie; acestea sunt apoi adesea aduse pe cale aeriană din sudul Europei.
Aceste alternative sunt la modă acum:
Din fericire, toamna are multe de oferit în materie de mâncare. Multe fructe și legume locale sunt acum în sezonul de vârf și nu numai că au un gust mai bun, dar sunt și mai prietenoase cu clima:
- Mere și pere: crocante, dulci și pline de vitamine
- Dovleac: fie că este Hokkaido, Butternut sau Muskat, perfect pentru supe și preparate la cuptor
- Sfeclă roșie: un adevărat stimulator imunitar
- Morcovi, cartofi, praz și țelină: ideale pentru mâncăruri consistente de toamnă
- Salată de miel, andive și cicoare: salate proaspete pentru lunile mai reci
- Varză de Bruxelles și varză creață: clasice ale bucătăriei de toamnă
- Alune și nuci: gustări sănătoase cu grăsimi valoroase
De ce produsele regionale și sezoniere au atât de mult sens
Alimentele provenite din surse locale au multe avantaje: nu trebuie transportate pe distanțe mari, ceea ce economisește CO₂. De asemenea, sunt adesea mai proaspete, deoarece sunt recoltate la coacere – și se simte diferența! Potrivit Centrului Federal pentru Nutriție (BZfE) și Institutului pentru Cercetare Energetică și de Mediu (IFEU), nu doar originea este crucială, ci mai presus de toate, metoda de transport. Deosebit de problematică: alimentele aduse cu avionul provoacă de multe ori mai multe emisii în comparație cu produsele regionale.
Centrele de consiliere pentru consumatori subliniază, de asemenea, faptul că achiziționarea de produse sezoniere și regionale nu numai că susține mediul înconjurător, ci și fermierii locali și asigură o mai mare varietate în farfurie.



















