O nouă serie de trei articole publicată în The Lancet a analizat creșterea globală a consumului de alimente ultraprocesate (UPF) și a avertizat că acest fenomen reprezintă o amenințare urgentă pentru sănătate, cerând acțiuni politice coordonate.
Cercetătorii au subliniat riscurile crescânde pentru populațiile expuse acestor produse și au afirmat că îmbunătățirea reală a calității alimentației necesită politici publice puternice. Ei recomandă un plan coordonat pentru a reduce producția, publicitatea și consumul de UPF, în paralel cu creșterea accesului la opțiuni mai sănătoase.
„Consumul tot mai mare de UPF restructurează dietele la nivel mondial, înlocuind alimentele neprocesate sau minim procesate”, a declarat Carlos A. Monteiro, profesor la Departamentul de Nutriție din cadrul Școlii de Sănătate Publică și cercetător la Núcleo de Pesquisas Epidemiológicas em Nutrição e Saúde (NUPENS), ambele în Sao Paulo, Brazilia.



















