Introducerea unui sprijin cuplat de 200 de euro/hectar ar transforma cultura orzului de bere în România într-una profitabilă, cu efecte economico – sociale pozitive în zonele rurale şi în sectorul agroalimentar. Cultura de hamei este eficientă din punct de vedere economic, însă costurile crescute de înfiinţare a plantaţilor descurajează creşterea suprafeţelor, conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), la solicitarea asociaţiei Berarii României.
În prezent, cererea de materii prime agricole pentru bere este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de agricultorii români. Acest lucru creează o oportunitate semnificativă de extindere şi dezvoltare a acestor culturi la nivel local. În timp ce hameiul are o capacitate bună de autofinanţare şi de generare a capitalului, orzul de bere nu înregistrează aceleaşi performanţe. În acest sens, sprijinirea fermierilor pentru extinderea culturilor ar securiza aprovizionarea şi ar dezvolta un lanţ de producţie integrat, de la agricultură la produsul finit, se arată în concluziile studiului.
”Producţia de bere din România este strâns legată de agricultura locală, care reprezintă prima sursă de materii prime. Dezvoltarea unor culturi rentabile securizează nu doar sectorul, ci oferă oportunităţi pentru fermierii români, pentru procesatori, pentru tot lanţul valoric. În cei douăzeci de ani de Berarii României, dialogul cu Ministerul Agriculturii a fost constant şi mereu în direcţia unor măsuri cu rezultate concrete pentru fermieri. Studiul ICEADR aduce la zi date importante privind cultura materiilor prime necesare berii. Obiectivul producătorilor este ca acestea să fie disponibile în România şi la o calitate ridicată”, a declarat Constantin Bratu, director general Berarii României.