A.C.S. Floreta Timișoara este un club de scrimă, privat, care a luat ființă în anul 2015, fondatorul acestui club fiind profesorul Iulian Teacă, sportiv de performanță, cu 20 ani de activitate sportivă, fost component al lotului național de seniori, floretă, masculin, multiplu campion național, câștigător al Cupei României, multiplu medaliat la competițiile internaționale.
Licențiat în Educație Fizică și Sport, la U.N.E.F.S. București, promoția 2005-2008, profesorul Teacă a devenit antrenor în urmă cu 18 ani, iar în 2014, când s-a mutat la Timișoara, l-a avut alături, pentru înaințarea acestui club, pe Teofil Moisuc, un alt sportiv care a practicat scrima de performanță timp de 18 ani, având rezultate la nivel național și internațional. Le-a fost alături Petra Magyar, fosta campioană balcanică și multiplă campioană națională la scrimă. Li s-a alăturat mai târziu Alexandra Lazin, acum sportiv activ în lotul de senioare al echipei C.S.U. Politehnica Timișoara. Iulian Teacă a fost unul dintre cei patru sportivi care a ajuns la C.S.U. Politehnica Timișoara, când directorul acestui club, profesorul Mircea Chiș, a înfințat secția de scrimă, și a colaborat cu acest club până în urmă cu doi ani, secția de scrimă a Politehnicii fiind secția cea mai de succes în anul 2019.
A.C.S. Floreta Timișoara este singurul club privat de floretă din Timișoara, la nivel de copii, până anul acesta, inclusiv, fiind considerat cel mai bun club din țară pentru acest nivel, anul trecut având locurile 1, 2 și 3 în ranking-ul național, la băieți, și la fete.
„Am crescut cu ei destul de bine și am devenit cei mai buni la nivel de cadeți. Urmăm la juniori. Creștem, creștem, că am plecat de la zero aici”, ne-a spus profesorul Teacă. A.C.S. Floreta Timișoara se adresează copiilor, adulților și persoanelor cu dizabilități locomotorii, de curând clubul timișorean promovând incluziunea în sport prin intermediul unui proiect unic. În urmă cu câteva zile, pe 10 noiembrie, în Sala de Sport a Liceului „I.C. Brătianu” din Timișoara, a avut loc, pentru prima oară în România, primul curs de scrimă pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Sub coordonarea antrenorilor A.C.S. Floreta, evenimentul a fost susținut de Ana-Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă și Richárd Osváth, vicecampion olimpic la paralimpici din partea Ungariei. În cei opt ani de la înființare, clubul timișorean are în palmares peste 200 medalii obținute în competiții naționale și internaționale, în sediul din Timișoara antrenându-se în prezent peste 150 de copii.
Pe lângă colaborările cu celelalte cluburi de scrimă din țară, A.C.S. Floreta Timișoara are acțiuni în comun cu mai multe cluburi în care se practică acest sport din afara României (Italia, Grecia și Ungaria). Împreună cu aceste cluburi, nu de puține ori, s-au făcut cantonamente comune. Cu sportivii acestor cluburi, ne-a spus profesorul Teacă, „ne întâlnim la competiții majore, am efectuat împreună stagii de pregătire. Au fost și ei la noi. Chiar în vara acestui an au venit la noi, în cantonament, 50 de sportivi din Ungaria”. Sigur că, la începuturile sale, noul club a avut parte de sfatul unor oameni cu experiență, antrenorii Petru Kuki și Tudor Petruș fiind apropiați de A.C.S. Floreta Timișoara Clubul are mai mulți sportivi cu potențial, mulți dintre ei obținând medalii la întrecerile naționale și internaționale. Printre sportivii cu potențial de la A.C.S. Floreta se află Alexandra Adoch, care, anul acesta a participat la cea mai exigentă competiție internațională de scrimă pentru copii și a avut rezultate remarcabile. A fost medaliată cu bronz la categoria U15, în Polonia, la Challenge Wratislava și astfel a obținut cea mai bună clasare a României în această competiție.
La întrecerile de scrimă ce au avut loc la Timișoara la finalul săptămânii trecute, Filip Efros a câștigat două medalii de aur, la Circuitul European U14, care punctează la nivel european și la competiția care punctează la racking intern, U13.
De asemenea, Andrei Știube, campion național cu A.C.S. Floreta Timișoara, la U15 și Darius Malekshahian, locul 1 la întrecerea din primăvara acestui an, U 17, Cupa Internațională Novi Sad, sunt alți doi sportivi cu potențial din acest club de scrimă al Timișoarei.
Întrebat despre condițiile de pregătire pentru sportivii care activează în A.C.S. Floreta Timișoara, profesorul-antrenor Iulian Teacă ne-a spus: „Eu sunt mulțumit de condiții. Întradevăr, am avea nevoie de infrastructură, sau, cel puțin orașul Timișoara are nevoie de o infrastructură mai bună pe partea de sport, dar nu pot să mă plâng de ce avem noi în club.
La nivel de copii și junior, la Timișoara se poate și mai bine, la capitolul condiții, dar eu zic că, cu ce avem noi acum, putem concura la orice nivel. Avem o sală, avem planșe, avem echipamente, avem tot ce ne trebuie. Sunt și anumite puncte în minus.
Într-adevăr, poate că mi-aș dori o sală mai modernă, dar cea pe care o avem acum nu ne împiedică să facem performanță”.
În zilele de 11 și 12 noiembrie, în Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, peste 300 de sportivi de la cluburi din România și din străinătate au participat la competițiile de scrimă pentru copii între 7-14 ani, Cupa Floreta, ediția a VII-a și etapa de cupă europeană U14 Floreta.