Tot mai mulți studenți din Timișoara se plâng de acest aspect: „Nu mai găsim locuri ieftine de mâncare”.
Ce spun studenții?
„În ultima vreme, studenții facultății de medicină își aduc mâncarea la pachețel, de acasă. Dacă timpul nu le permite să-și pregătească pachețelul, își iau diverse foitaje, pizza și hotdog de la «Profi» sau de la minimarketuri din zona facultății. Săptămânal ne delectam cu cafeaua celor de la «Stația de Cafea» și cu croissantele lor cu fistic. De multe ori mâncăm doar un iaurt sau o banană, depinde cât timp avem”, ne spune Izabela, studentă la Facultatea de Medicină din Timișoara.
„Mâncăm cum apucăm, avem programul foarte încărcat, mulți dintre noi mai și lucrează, eu am norocul că sunt din Timișoara și îmi cam face mama de mâncare, sau iau un McDonald’s, o shaorma, depinde de ce am poftă, nu sunt foarte pretențios, dar văd la colegii mei cum fug în pauze să își cumpere o felie de pizza de la colț sau ceva de la patiserie, pentru ei bănuiesc că este mai greu”, ne spune Matei, student la Facultatea de Medicină din Timișoara.
Nici în cantinele Universității de Vest prețurile nu sunt foarte mici. „Prețurile de la cantina UVT sunt mari în comparație cu cele ale celorlalte cantine universitare. Cantina din UVT are mâncare bună, dar mai scumpă în comparație cu shaorma de oriunde ai cumpăra-o”, ne spune Sara, studentă la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor.
„Sincer, eu stau în cămin și încerc să nu arunc foarte mulți bani pe fast-food, pentru că sunt foarte scumpe, mai îmi cumpăr și eu o shaorma sau un kebab când ies cu prietenii, dar în mare parte îmi cumpăr de la Profi hrană rece, că avem un frigider micuț care e vai de mama lui, dar își face treaba și acolo îmi țin alimentele și mâncarea pe care o mai primesc de la părinții mei”, ne spune Radu, student la facultatea de Muzică și Teatru.
Astfel, dacă în trecut cantina era cea mai populară în rândul studenților, se pare că acest lucru s-a schimbat. Mulți dintre ei aleg să mănânce foitaje sau de la mici magazine private.
Totuși încă există locuri în care poți să găsești o masă ieftină și asta ne spun studenții Politehnicii din Timișoara. „Eu și colegii mei mâncăm aproape în fiecare zi la cantină, mâncarea este destul de bună, găsești cam orice vrei la prețuri foarte mici comparativ cu alte locuri, la 8 lei meniul, nici nu poți să te superi”, confirmă Ciprian, student la ,,Poli”.
„Mănânc pe fugă sau în drum spre facultate, vin de la lucru direct la facultate, nu prea am timp să mănânc sau să îmi gătesc, am noroc că îmi mai aduce prietenul meu câte ceva de mâncare când mă văd cu el, fix acum am ieșit de la oră și am de gând să merg până la cantină sau undeva în complex să mănânc o shaorma sau ceva” , ne spune Alexandra, studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Prețul meniului de doar 8 lei este valabil doar pentru studenții Politehnicii. Pentru alți studenți, prețurile sunt urmatoarele: cârnați afumați (100 grame) la 7 lei, ciorba de legume la 7 lei porția, cartofi prăjiți (100 gr.) la 3,2 lei, piure de cartofi (100 gr.) la 4 lei și altele.
Cât din buget alocă mâncării?
„Nu stiu să îți spun exact, nu m-am gândit niciodată la asta, dar aș putea să îți spun că undeva la 30-40% din banii pe care îi am, mai mult nu cred”, ne spune Mariana, studentă la Universitatea de Vest din Timișoara. „Încerc să mă încadrez în 500 de lei pe lună, un sfert din salariul pe care îl am, să pot să mai ies și eu în club, să bag benzină la mașină și să mai scot și o fată la întâlnire” ne spune Alexandru, student la „Poli”.
„Peste 50% din bani, îmi place să mănânc, pot să zic că sunt o gurmandă, îmi place să mănânc cam la toate restaurantele noi ce apar, sau la recomandările pe care le primesc de la apropiați”, ne spune Sara, studentă la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor.
Mai rămân bani și pentru cultură și divertisment?
„Trebuie să combinăm utilul cu plăcutul, trebuie evident să și mănânci, dar eu personal merg aproape în fiecare marți la cinema, pentru că atunci sunt biletele mai ieftine, un bilet la 17 lei cred că își permite toată lumea” , ne spune Ciprian, student la „Poli”.
„Păi eu lucrez, așa că îmi permit, merg de obicei la cinema în mare parte, dar mai merg rar și la teatru, când mă cheamă prietenele mele” , ne spune Paula, studentă la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.
Concluzia este că situația alimentară a studenților din Timișoara este destul de diversificată și influențată de mai mulți factori, precum programul încărcat, bugetul disponibil, preferințele personale și accesibilitatea locurilor de luat masa. Un număr semnificativ de studenți se confruntă cu provocări legate de costurile ridicate ale mâncărurilor, ceea ce îi determină să caute alternative mai accesibile, cum ar fi aducerea mâncării de acasă sau alegerea unor opțiuni mai convenabile din punct de vedere financiar, precum fast-food-urile sau alimentarele de la colț.
Cantina Universității de Vest este percepută ca fiind mai scumpă în comparație cu alte cantine universitare, iar mulți studenți optează pentru soluții alternative. Cu toate acestea, există și locuri, precum cantina Politehnicii, unde studenții își găsesc mese la prețuri mai accesibile.
Bugetul alocat mâncării poate varia considerabil între studenți, unii alocând o proporție semnificativă din venituri, în timp ce alții încearcă să se încadreze într-un buget mai restrâns. Mulți studenți își exprimă interesul pentru diversitatea culinară și se străduiesc să își permită și activități de divertisment sau culturale, cum ar fi cinema sau teatru, în ciuda restricțiilor bugetare.
Dar modul lor de a se hrăni este o chestiune delicată, care ține și de bugetul propriu, dar și de o educație privind alegerea soluților pentru o alimentație sănătoasă. Nu numai ieftină.
